סגור

בלעדי
נצבא תיאלץ לשלם ארנונה על מתחם נטוש

ביהמ”ש פסק כי על נצבא לשלם 10 מיליון שקל ארנונה ל־2011־2015 על מתחם אוטוקארס הנטוש בטירת הכרמל. לאחרונה נדרשה לסגור את התחנה המרכזית בת”א

מדיניות הפילים הלבנים של חברת נצבא לא תמיד עובדת לטובתה, כך מסתמן מפסק דין שנתן בית המשפט המחוזי בחיפה בעניין חיוב ארנונה למתחם אוטוקארס בטירת הכרמל. השופט רון סוקול קבע כי נצבא תחויב בדמי ארנונה למתחם, שעל פי הערכות עומדים על כ־10 מיליון שקל, כולל ריבית והצמדה, לשנים 2015-2011, שבנוגע אליהן התגלעו מחלוקות בין העירייה לחברה. בנוגע לשנים 2016־2017, התיק עדיין בוועדת הערר.
לנצבא יש שורה של מבנים וקרקעות במספר ערים שאינם בשימוש ונחשבים לפילים לבנים. מבנה התחנה המרכזית הישנה בחיפה ומלון הנסיכה באילת, שניהם עומדים נטושים במשך שנים ארוכות, ובנוגע לתחנה המרכזית החדשה בתל אביב — העירייה ורשות הכבאות הודיעו בימים האחרונים לנצבא כי צו הסגירה למקום ייכנס לתוקף באופן כמעט מיידי, ב־5 בנובמבר. לצד החלטה זו, וייתכן שבהקשר ישיר אליה, התפטר לפני כשבוע המנכ"ל של נצבא, פריאל אטיאס, כשנה בלבד לאחר תחילת כהונתו.
2 צפייה בגלריה
קובי מימון איש עסקים
קובי מימון איש עסקים
קובי מימון, מבעלי נצבא
(צילום: אוראל כהן)
המתחם בטירת הכרמל משתרע על שטח של 67 דונם במרכז העיר, בין הרחובות הרצל, קרן היסוד ומוצקין. המתחם נקרא גם אוטוקארס מאחר ששימש בעבר כמפעל לייצור רכבי הסוסיתא והרום כרמל, אשר נסגר ב־1981. במשך תקופה ארוכה מאז סגירתו הושכרו חלק מהמבנים הישנים במתחם וחלקם נותרו ריקים והרוסים. בנוגע למבנים ההרוסים, בית המשפט הכריע בעבר כי נצבא לא תשלם דמי ארנונה. פסק הדין שניתן בשבוע שעבר עסק בכלל המתחם, למעט המבנים ההרוסים.
לטענת נצבא, עיריית טירת הכרמל הסתירה את נתוני הגבייה הנוגעים לשוכרי המשנה במתחם והטילה עליה חיובים בנוגע לשטחים שלא הוחזקו על ידה. מנגד, העירייה טענה כי על נצבא חלה החובה להציג נתונים המעידים על היקף השטחים שהשכירה ועל זהות השוכרים, וכי החיובים הושתו עליה בהתאם לדיווחים שהעבירה.
2 צפייה בגלריה
מתחם אוטוקארס ב טירת הכרמל
מתחם אוטוקארס ב טירת הכרמל
מתחם אוטוקארס בטירת הכרמל
(צילום: גיל נחושתן)
בית המשפט דחה את הערעורים של נצבא, וקבע כי למעט המבנים ההרוסים, שלגביהם נצבא לא תשלם ארנונה, על החברה לשאת ביתר התשלומים שבהם ביקשה העירייה לחייב את החברה.
השופט גם ביקר את התנהלותה של נצבא וכתב כי "ניתנו למערערת מספר הזדמנויות להגשת הראיות". עוד נכתב כי הדיון התמקד בטענה של נצבא בדבר היקף השטחים המוחזקים על ידה, ובתור בעלת השטח היה עליה להציג נתונים מדויקים לגבי היקפי השכירות וזהות השוכרים: "כמי שהשכירה את הנכס לשוכרים, היו אמורים להיות בידיה נתונים מדויקים לגבי השטחים שהועברו לחזקת השוכרים, בדבר מועדי תחילת וסיום השכירות ובדבר השטחים המשותפים שהועמדו לרשות כל שוכר".
ביקורת נוספת מצד השופט היתה: "המערערת אינה פועלת באופן מסודר, אינה מגישה תשריטים ברורים, ונמנעת ממתן הודעות במועד. ריבוי ההליכים והמסמכים אינו יכול להוות תחליף להגשת המסמכים וההודעות באופן ברור. בהתנהלותה המפוזרת והלא מסודרת, בהיעדר ראיות ברורות על השטחים המוחזקים על ידי כל שוכר ומדידות של השטחים, מנעה המערערת מהמשיבה, ולאחר מכן גם מוועדת הערר, לברר את העובדות לאשורן".
המתחם היום אינו כולל שום מבנה, לאחר שב־2018, כאשר עדיין התנהלו דיונים בערעורים שהגישה נצבא, החליטה נצבא להרוס את כלל המבנים במתחם. כיום המתחם כולל קרקע בלבד שאינה חייבת בארנונה. באוגוסט האחרון אושרה למתחם תוכנית למגורים, מסחר ותעסוקה. לפי התוכנית, במתחם ייבנו 270 דירות בשלושה מגדלים של עד 21 קומות, מבנה של 18 קומות המיועד לדיור מוגן, וכן שטחי תעסוקה ומסחר של 155 אלף מ”ר במבנים בני 25 קומות.
נצבא יוצגה על ידי עו"ד ארז גבע ממשרד כץ גבע איצקוביץ. עיריית טירת הכרמל יוצגה על ידי עורכי הדין שרון פטל, טליה בלזר וגיא דוד ממשרד הרצוג פוקס נאמן.