סגור
היישוב הקהילתי צור הדסה
היישוב הקהילתי צור הדסה. יהיה דל בתקציבים ואמצעים (צילום: עמית שאבי)

מדוע משרד הפנים רוצה שצור הדסה יהפוך למועצה למרות התנגדות התושבים?

משרד הפנים מקדם בצורה מואצת את הפיכת היישוב למועצה חדשה, מה שיוביל לגירעון שנתי של 10 מיליון שקל. התנגדותם של תושבי היישוב לא מפריעה לו

משרד הפנים מקדם בצורה מואצת את הפיכת היישוב צור הדסה, ששייך כיום למועצה האזורית מטה יהודה, למועצה מקומית חדשה. לפי התכניות של משרד הפנים ומטה יהודה המהלך צפוי להסתיים עד סוף מאי. המועצה החדשה צפויה לסבול מגרעון שנתי של לפחות 10 מיליון שקל כיוון שלא מחזיקה ברשותה שטחי מסחר ומשרדים ותקציבה מתבסס בעיקר על גביית תשלום ארנונה מתושביה.
הדחיפות התמוהה לקידום המהלך מעלה בראש ובראשונה חשד כלפי מי שעשוי על פי הערכות להרוויח מכך — ניב ויזל ראש מועצת מטה יהודה — שזוכה לתמיכה דלה בקרב תושבי הישוב הענק המהווה כ-20% ממטה יהודה. צור הדסה הוא הישוב הקהילתי הגדול בארץ, המכיל כיום כ־12 אלף תושבים. ההחלטה על ניתוקם או השארתם במועצה תכריע את גורל הבחירות שיערכו באוקטובר הקרוב. רשימת הרשויות שבהן יערכו בחירות מוניציפליות תיסגר בסוף מאי.
הילה לנקרי-מיוסט, מועמדת לראשות המועצה מטה יהודה, אומרת לכלכליסט כי “המחטף הזה יוביל לאובדן תקציבים של מיליונים למטה יהודה ויפגע בכל תושבי ויישובי המועצה. כל כולו ניסיון פוליטי וציני של ראש מועצה כושל להיפטר מחלק מתושביו כדי למנוע מהם להיפטר ממנו ולהתקדם להנהגה חדשה. וכל זאת בתהליך שטחי, בהול ובלתי תקין, המנוגד להחלטת בג”ץ”.
יאיר קמייסקי יו”ר הוועד של צור הדסה, שאינו מתמודד בבחירות, מצטרף לדבריה של לנקרי ומוסיף כי “בכל מערכת בחירות שאני זוכר, צור הדסה קבעה מי יהיה ראש המועצה. זה ישוב עם כתף קרה לראש המועצה. יש תחושה בציבור שאם אנחנו נשארים במועצה אז ראש המועצה לא יקבל קולות מצור הדסה. היו כל מיני הבטחות שלא קוימו למשל בנייה של מרכז ספורט ושיפור מערכת החינוך. אין בישוב מבני ציבור, מתנ”ס או בריכת שחייה”.
באוקטובר 2022 היה זה הוועד של צור הדסה שהגיש עתירה לבג"ץ נגד ההחלטה להפוך את הישוב למועצה מקומית בהליך מזורז. בפברואר השנה בג"ץ הוציא צו ביניים שאסר על משרד הפנים לחתום על הקמת המועצה החדשה עד שתתקבל החלטה אחרה בנושא.
דיון בעתירה אמור היה להתקיים בספטמבר השנה, אולם משרד הפנים ביקש להקדים את הדיון למאי, בנימוק שמערכת הבחירות לרשויות המקומיות תתקיים בסוף אוקטובר והוא מעוניין שהבחירות יערכו כבר לאחר הפיצול המוניציפלי. בשבוע שעבר נקבע כי הדיון יוקדם לסוף מאי לכל היותר ובמקביל, הנחה רונן פרץ, מנכ"ל משרד הפנים, את מועצת מטה יהודה לקיים ישיבה בהולה בה תוצג עמדתה בנושא.
על פי הניתוחים האופטימיים של משרד הפנים, צור הדסה כמועצה מקומית עצמאית צפויה לסבול מגרעון שנתי של כ־10 מיליון שקל בשל היעדר שטחי מסחר ומשרדים, אולם בניתוח שערכה פירמת רואה החשבון דלויט עבור הוועד המקומי של צור הדסה עולה כי המועצה החדשה עשויה לסבול מגירעון של 20 מיליון שקל בשנה — גירעון כפול מהתחזית האופטימית. כך או כך, בשל תכנית בנייה עתידית של כ־3,000 דירות בצור הדסה, הגירעון צפוי רק להעמיק בשנים הקרובות.
למשרד הפנים אין כרגע פתרון לתזרים ההכנסות השלילי של צור הדסה העצמאית, והוא צפוי לסייע למועצה החדשה בעזרת מענקי איזון מתקציב המדינה וחלוקת הכנסות ממטה יהודה. ההליך המקובל המוסדר בחוק לחלוקת הכנסות בין מועצות הוא הקמה של ועדה שתבחן לעומק את הסוגייה, אולם הפעם במשרד הפנים הסתפקו בנוהל מקוצר ויוצא דופן. מנכ”ל המשרד רונן פרץ פנה למועצה וביקש את עמדתה בנוגע ל"חלוקת ההכנסות משטחים מניבים בהיקף שנאמד ב-4 מיליון שקל".
לפני כשבועיים כינסה מועצת מטה יהודה ישיבת מיוחדת בה הצביעה, בהתאם להנחיות של פרץ, בעד הפיכת צור הדסה לישוב עצמאי. ההחלטה כללה גם הסכמה לשלם לצור הדסה 4 מיליון שקלים. בדיון הוצגו מעט מאוד נתונים וחברי המועצה כלל לא הבינו האם התשלום יהיה חד פעמי או שנתי, ואם כך אז לכמה שנים. בשל חוסר הבהירות, חברי המועצה הביעו תרעומת וראש המועצה ויזל הסביר כי "במכתב (של מנכל משרד הפנים רונן פרץ, א”ג) אנחנו חושבים שהייתה כוונה ל־4 מיליון שקל בשנה למרות שזה לא כתוב. גם לי יש הרגשה שזה מה שהם רצו. לפי מה שהגזבר דיבר עם המפרק זו הייתה כוונתו".
במקרה של הקמת מועצה מקומית חדשה, ענייה ונטולת אמצעים משרד הפנים שבשליטת ח”כ אריה דרעי, דווקא עשוי ליהנות מכמה מוטות שליטה חדשים, למשל, בשנים הראשונות המועצה תנוהל תחת ועדה קרואה, ועדה שממנה שר הפנים, שכיום מי שמכהן בתפקיד כמ”מ הוא מיכאל מלכיאלי ממפלגת ש”ס. המדינה מתכננת לשווק בקרוב בצור הדסה מגרשים לבניית כ-3,000 דירות וועדה קרואה שכפופה לשר יכולה לאפשר לו לשנות את צביון הישוב לחרדי. במקרה כזה, לצור הדסה יכולים להגר למשל תושבים מבית”ר עילית השכנה.
לא רק צור הדסה צפויה לסבול מקשיים כלכליים בעקבות המהלך החפוז. מענק האיזון שמקבלת כיום מטה יהודה, המבוסס בין היתר על מספר התושבים הרב שיש לצור הדסה צפוי לצנוח מ־32 מיליון שקל לסכום זניח של 121 אלף שקל. גם עשרות מיליוני שקלים שהמועצה גובה היום מרשות מקרקעי ישראל באמצעות חלף היטל השבחה, ימחקו משום שמדובר בהיטלים שנגבים רק בבניה חדשה שיש בצור הדסה אבל לא בשאר יישובי מטה יהודה.
ממשרד הפנים נמסר בתגובה כי"הנושא מצוי בהליך משפטי תלוי ועומד בבית המשפט העליון בעתירה שהגיש הועד המקומי צור הדסה. תגובת משרד הפנים תנתן כמשיב בהליך המשפטי כמקובל".
מראש מועצת מטה יהודה, ניב ויזל נמסר בתגובה כי “אין ולא היה שום שיקול אישי מלפני 4 שנים ועד היום. פעלנו בדיוק לפי הנדרש מאיתנו במכתבו של מנכ”ל משרד הפנים בסוף חודש פברואר השנה. כתוצאה מעתירה שהוגשה על ידי וועד היישוב, יש דחיפות אמיתית לקבל החלטה לכאן או לכאן. המשמעות של אי קבלת הכרעה כעת, והעברת ההכרעה לאחר הבחירות בחודש אוקטובר, היא דחיה של 4 עד 5 שנים בהעברת היישוב לעצמאות מוניציפאלית עם כל ההשלכות לכך. ההחלטה על הקמת מועצה חדשה בישראל נתונה בידי משרד הפנים ולראש המועצה אין שיקול דעת בנושא. הניסיון להציג את תושבי צור הדסה כמקשה אחת הוא מעליב, לא רציני ובעיקר לא נכון”.