בלעדימתחילים לזוז? נבחרו החברות שיבנו מבנים טרומיים לעוטף
בלעדי
מתחילים לזוז? נבחרו החברות שיבנו מבנים טרומיים לעוטף
החברות רולן, אקרשטיין ורמט טרום נבחרו לבנות שכונות עם מבני מגורים טרומיים שישמשו את תושבי העוטף עד שיקום ביתם. להערכת מינהלת תקומה מדובר בכ־400 מבנים, אך טרם הוחלט כמה יוזמנו בפועל
הושלם הליך תחרותי לבחירת החברות שיבנו שכונות עם מבני מגורים טרומיים שישמשו את תושבי עוטף עזה בתקופת הביניים עד שיקום ביתם. את ההליך ביצעה עבור מנהלת תקומה החטיבה להתיישבות בהסתדרות הציונית העולמית. החברות הזוכות לפי סדר הדירוג הן רולן, אקרשטיין ורמט טרום. בנוסף נבחרו גם דניה סיבוס ושיכון ובינוי-סולל בונה שהוגדרו "כשירות" כך שאם הצרכים יעלו על יכולת היצור של החברות הזוכות תקומה תוכל לפנות גם אליהן.
לפי הערכת מינהלת תקומה המכרז מקיף כ־400 מבנים טרומיים, והזוכות יתבקשו לבנות את הבתים אך גם את השכונה. הן נבחרו לאחר שקלול של כמה קריטריונים בהם כמובן מחיר ואיכות אך משקל רב גם ניתן לזמן ההספקה. הצעות החברות הן על פי מחיר שמתחיל ב־7,500 שקל למ"ר בהצעה הזולה ביותר ומטפס ליותר מ־10,000 שקל למ"ר. בתקומה עדיין מגבשים תוכנית כך שעוד לא הוזמנו בתים. נבחנת אפשרות לבנות בתים טרומיים מבטון ביישובי עוטף עזה שהפגיעה בהם ב־7 באוקטובר היתה יחסית לא חמורה.
בשלב ראשון מהרגע שאפשר יהיה לחזור לישובים, הבתים ישמשו מגורים זמניים למשפחות שביתם צריך לעבור שיפוץ או בנייה מחדש. אך התשתיות והבתים הטרומיים יוכלו לשמש את הישוב לקליטת תושבים חדשים לאחר שיפוץ הבתים ההרוסים כשכל התושבים יחזרו לביתם המשופץ. בימים אלה הפתרון הזה נבחן מול שני קיבוצים בעוטף.
לשם כך נשקלת אפשרות שהבתים הטרומיים יהיו חלק מתוכנית "בתי אגודה" שמשמשים לקליטת תושבים חדשים ובמסגרתה הנקלטים משלמים דמי שכירות, לאחר תקופה קצובה אם החליטו להישאר הם יכולים לקנות את הבית ודמי השכירות מקוזזים מהמחיר שלו. עם זאת נבחנת גם האפשרות להקים לתקופת הביניים שכונות צמודות לקיבוצים שקולטים זמנית קהילות מהעוטף. אלא שכאן מדבור בסוגייה יותר מורכבת משום שהמבנים הטרומיים אינם זמניים ולא ניידים כמו קרוונים. לכן יאמצו במקרה זה בנייה טרומית אם יימצא מתווה שבמסגרתו קיבוצים או תושבים בהם יקנו לאחר עזיבת המפונים את הבתים והתשתיות. אלא שבהתיישבות הכפרית קולטים בדרך כלל כמה משפחות בשנה ולא נראה שיהיה ביקוש לכמות גדולה של מבנים טרומיים.
תקומה משתמשת גם במכרז להספקת 180 קרוונים שנולד עם פרוץ המלחמה באוקראינה מתוך מחשבה כי יגיע גל עלייה גדול. הקרוונים האלה הוצבו בשפיים שמארח את קהילת כפר עזה, ובקרוב יגיעו למשמר העמק שמארח את נחל עוז. מחיר של קרוון כזה כולל ממ"ד הוא כ־6,500 שקל למ"ר. אך נראה כי בתקומה מעדיפים שפתרונות הביניים ביישובי העוטף יהיו בנייה טרומית מבטון בגלל החוזק של המבנה.
בענף אומרים כי אפשר להשלים בנייה של מבנה טרומי תוך ימים בודדים ושכונה בתוך ארבעה חודשים. בשיטת הבנייה הזו צוות באתר הבנייה מכין את היסודות והריצפה, הקירות מיוצרים במפעל, מובלים לאתר, מחברים את הקירות ועליהן מניחים תקרות מתועשות, כאשר בשלב אחרון נכנס צוות שמבצע את עבודות הגמר. השיטה הזו מודולרית ומאפשרת התאמה של הבית לצרכים של המשפחה. יש גמישות עם מספר החדרים, וניתן לבנות קומה נוספת או להשאיר זאת כאופציה לעתיד.
בתוך כך, ראש הממשלה בנימין נתניהו הבטיח היום בפגישה שקיים בכורזין עם ראשי רשויות בצפון כי יביא בהקדם החלטת ממשלה לפיתוח עם תקציב של 3.5 מיליארד שקל. לא ברור מהיכן נולד הסכום הזה, ומה יהיה המקור למימונו. בבדיקת "כלכליסט" נמצא כי עדיין לא נמצא מקור תקציבי לתוכנית כזו, זאת כאשר תקציב המדינה כבר עתה עם גירעון של 6.6% לאחר קיצוץ רוחבי של 5% בכל משרדי הממשלה, ועוד לפני שהכנסת אישרה את התקציב.
אם נתניהו מתכנן להשתמש בכספי קרן הפיצויים של מס רכוש, הרי ש־17.8 מיליארד שקל שהיו בה ערב המלחמה כבר אינם שם. 6 מיליארד שקל כבר שולמו כפיצויים והערכות הן שהנזקים שכבר הסבה המלחמה יובילו לריקון הקופה.
מצד שני הבדיקה מעלה כי הכנת התוכנית לצפון נמצאת בשלבים ראשוניים מאוד, כך שגם לא ברור כי זהו כל התקציב הנחוץ למשימה. איש עדיין לא יודע מה יהיה המצב הביטחוני עם שוך הקרבות, ולכך תהיה השפעה משמעותית על היקף התקציב. נתניהו אמר כי היא תעסוק בהיבטי הפנים, כלכלה וביטחון, מה שמכסה את כל האפשרויות. בכל מקרה הכוונות הן לא להסתפק רק בשיקום אלא להשקיע גם בפיתוח וצמיחה.
נראה כי את התוכנית יוביל שר הפנים משה ארבל, המשרד שבראשו הוא עומד כבר מקיים דיונים עם הרשויות המקומיות בצפון. בנוסף תוקם ועדת היגוי שבה יישבו מנכ"ל משרד רה"מ, מנכ"ל משרד הפנים ומנכ"ל משרד האוצר. ממשרד רה"מ נמסר: "התקציבים מגובשים ממשרדי הממשלה, ברגע שייסגרו כלל המקורות (משוריינים בתקציב) נפרסם הצעת החלטה".