סגור

ריב על עגורן תופס גובה עם תביעה על הפרת פטנט

סכסוך בין שתיים מחברות העגורנים הגדולות בישראל הגיע לביהמ"ש: סקייליין תובעת את קומסקו על העתקת פטנט המאפשר לעגורן לטפס על קירות ולחסוך כסף

שתיים מחברות העגורנים הגדולות בישראל צפויות להיפגש בקרוב בבית המשפט המחוזי בתל אביב בשל תביעה על הפרת פטנט. סקייליין הגישה תביעה על 10 מיליון שקל נגד קומסקו בטענה כי העתיקה טכנולוגיה המאפשרת לעגורן לטפס על קירות הבניין.
לצד הדרישה הכספית, התובעת מבקשת מבית המשפט לאסור על קומסקו להמשיך ולעשות שימוש בטכנולוגיה המוגנת בפטנט. לטענתה, כמה עגורנים כאלה כבר הותקנו על ידי קומסקו בפרויקט מגורים בצומת עלית ברמת גן. לפי כתב התביעה, בין קומסקו לסקייליין היו כמה שיתופי פעולה בעבר, ובמסגרתם נחשפה קומסקו לפטנט של סקייליין. בפרויקט מגדל הצעירים סקייליין סיפקה חמישה עגורנים לחברה המבצעת, כאשר שלושה מהם היא שכרה מקומסקו, ואלה הותקנו על המתקן הייחודי של סקייליין.
1 צפייה בגלריה
עגורן מטפס של חברת סקייליין ב מגדלי אלון של אלקטרה בניה
עגורן מטפס של חברת סקייליין ב מגדלי אלון של אלקטרה בניה
עגורן מטפס של סקייליין במגדלי אלון. לא דורש פירוק והרכבה בכל עליית מפלס
(צילום: ערן לם)
לפי כתב התביעה, שהוגש על ידי משרד עו"ד מיתר, מדובר בעגורן ש"תלוי" מחוץ למעטפת הבניין ונצמד אל קירות המבנה בלי צורך להתחבר לקרקע. לטענת סקייליין, מדובר בשיטה חדשה וייחודית, פרי פיתוח שלה, שכבר נמצאת בשימוש נרחב באתרי בנייה רבים ברחבי הארץ. ההתקן מאפשר לעגן את העגורן למערכות הפלדה בבניין ולהעלותו בהתאם לקצב התקדמות הבנייה לגובה. החיבורים המתכווננים מאפשרים לעגורן לטפס במעלה הבניין על גבי ההתקן בלי לדרוש פירוק והרכבה מחדש בכל עת שיש להעלות את העגורן למפלס הבא.
לפי סקייליין, טכנולוגיה זו מובילה לקיצור ניכר בזמני הביצוע ולחיסכון כספי של מיליוני שקלים לפרויקט. בשיטה זו נעשה שימוש בין היתר בפרויקטים מידטאון, השוק הסיטונאי, מגדלי הצעירים בתל אביב, מגדל היי טאוור בגבעתיים ובפרויקטים נוספים.
"למרבה הצער, הנתבעת בחרה להפר ברגל גסה את זכויות התובעת והעתיקה העתקת קוף את האמצעי נושא הפטנט, תוך שהיא גורפת וצפויה להמשיך ולגרוף לכיסה מיליוני שקלים ותוך הסבת נזקים כבדים לתובעת", צוין בכתב התביעה.
סקייליין היא חברה פרטית, שעיקר עיסוקה בעגורני צריח ומנגנוני הרמה. לחברה מפעל לוגיסטי עם שטחי אחסון ותחזוקה וכ־200 עגורנים המיועדים לסוגים שונים של פרויקטים. לצד זאת היא מספקת שירות ללקוחות חיצוניים.
קומסקו מייבאת ומשווקת ציוד מכני הנדסי כבד ומספקת שירות לציוד זה. היא היבואנית של עגורני POTAIN, הנפוצים בישראל, וכן היא נציגת יצרניות הרכב ג'נרל מוטורס ואיסוזו.
שוק העגונים בישראל כולל כ־1,500 עגורני צריח, והם פועלים בגובה 30 מטר לפחות. את מרביתם יש לעגן אל הקרקע, וחלק קטן יותר הם מהסוג "המטפס".
מקומסקו נמסר בתגובה: "מדובר בטקטיקה פסולה של מתחרה עסקי ממורמר, שבחר מסיבות בלתי ענייניות באופן נפסד להגיש כתב תביעה שגוי המבוסס על טענות שאינן נכונות, ממוחזרות ומופרכות לחלוטין בלי שבדק היטב את העובדות לאשורן".