סגור
קרקע פי גלילות
שטח לבנייה בגלילות (צילום: מיכאל קרמר)

הישג לרמ"י: למרות התנגדות רמת השרון - אושרה תוכנית הרובע החדש בגלילות

הותמ"ל אישרה להפקדה את תוכנית "רובע דרום גלילות", במסגרתה ייבנו 18.5 אלף דירות לצד שטחי תעסוקה, מסחר וציבור בשטח של 1,714 דונם. ראש עיריית רמת השרון: "עריצות תכנונית שדורסת את המרחב והערים"

הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל) הודיעה אמש (ד') על אישורה להפקדה של תוכנית הענק "רובע דרום גלילות" (תמ"ל 3007). מדובר ביוזמה של רמ"י (רשות מקרקעי ישראל), שמתגלגלת במוסדות התכנון כבר 26 שנה ותחבר את שכונות רמת אביב בתל אביב אל מרכז התעסוקה המתהווה בפי גלילות ועם רמת השרון. הדיון נערך למרות התנגדותה של עיריית רמת השרון, שהיו לה השגות על התוכנית וביקשה לדחות את הדיון לאחרי הבחירות המקומיות.
שטח התוכנית נמצא ברובו (80%) בתחומי רמת השרון, כאשר חלקה הדרומי נמצא בתחומי תל אביב-יפו. על פי התוכנית, אמורות להיבנות בשטח של 1,714 דונם 18.5 אלף דירות, וייכללו בה גם שטחי תעסוקה, מסחר וציבור רבים. התוכנית כוללת בתחומה את מרכז התחבורה הענק החדש בפי גלילות. על התוכנית מופקד משרד המתכננים מזור-פירשט.
גילי טסלר, מתכננת מחוז תל אביב ברמ"י, ציינה כי "תוכנית רובע גלילות היזומה על ידי רמ"י הינה דיאלוג הוליסטי של סביבה ואדם, פיתוח ושטחי שימור. במציאות המורכבת שבה אנו חיים התוכנית מייצגת חוסן למשק ולעורף ומביאה בשורה למתחם שלאורך שנים היה רווי אינטרסים ומחלוקות".
לתוכנית היסטוריה רווית מאבקים, מה שהוביל לכך שבאוקטובר 2021, אחרי 23 שנים של הליכי תכנון אינטנסיביים, ביטלה הוועדה המחוזית תל אביב את הגרסה המוקדמת של התוכנית, "רובע גלילות". בנובמבר 2021, החליטה ועדת השרים לענייני פנים, שירותים, תכנון ושלטון מקומי לקבל את בקשתה של שרת הפנים דאז, איילת שקד, להכריז על דרום גלילות כמתחם מועדף לדיור, מה שאומר שהתוכנית תקודם במסלול מואץ. למהלך זה היתה כבר אז התנגדות של החברה להגנת הטבע, שגובתה ע"י המשרד להגנת הסביבה, שחזתה שהותמ"ל תקדם תוכנית שלא תתחשב בערכי סביבה.
אבי גרובר, ראש עיריית רמת השרון, הביע אתמול תסכול עמוק מאופן קידום התוכנית: "נכחנו אתמול בהצגה של תשע שעות, ואחרי שעה של דיון פנימי לא התקבלה אף אחת מהערותינו. לצערנו, המדינה ממשיכה להתעלם מהערים שבשטחן התוכנית חלה. התוכנית הזאת דורסת את שדה הנרקיסים השני בגודלו בישראל ואת אגם הניקוז של רמת השרון וצפון תל אביב וכל זה בלי שום קשב לאף מומחה. ככה נראית עריצות תכנונית שדורסת את המרחב והערים. הדיון הזה נולד בחטא, לא היה צריך להתקיים ואנחנו נפעל בכל האמצעים המשפטיים העומדים לרשותנו".
גרובר מצטרף במקרה הזה לראש עיריית חדרה, ניר בן חיים, שאף הוא התנגד לקידומה של תוכנית תמ"לית בשטח עירו, אך נכשל. שני ראשי הערים מגובים ע"י מרכז השלטון המקומי וראשי ערים אחרות. בשבוע שעבר שלחו ראש עיריית מודיעין ויו"ר השלטון המקומי חיים ביבס וראש עיריית תל אביב-יפו רון חולדאי מכתב המופנה למנהל רמ"י ינקי קוינט ולנתן אלנתן, המשמש כיו"ר המועצה הארצית לתכנון הבנייה ויו"ר הותמ"ל, בו הם מתריעים מפני "דורסנות הוותמ"ל באישור תוכניות בנייה חדשות למגורים בתחומי הרשויות המקומיות". השניים כתבו במכתב: "אנו מתנגדים נחרצות לביצוע מחטפים ולהתנהלות דורסנית כלפי הרשויות המקומיות, וביתר שאת כאשר הדבר נעשה בחסות הבחירות המוניציפאליות וכאשר הרשויות עסוקות כל כולן במתן מענה לתושבים במצב של מלחמה".
עו"ד אביעד שוב, המייצג בעלי קרקע פרטיים, מסביר שהפקדת התוכנית משמעותית מאד בדרך למימוש הזכויות: "התוכנית התמ"לית שהופקדה אתמול מאפשרת הגדלה של הזכויות ביחס לתוכנית המתארית שאושרה ב-2004, וגם חלוקה שלהן בין הבעלים. המשמעות היא שכשהתוכנית תאושר באופן סופי הם ידעו איפה השטח שלהם ומי שותפיהם. מימוש התוכניות תלוי יהיה משלב זה באופן ההתארגנות וההחלטה של הקבוצה".