עיריית רמה"ש: "כשלים מהותיים בתוכנית ישראל קנדה שהופקדה בוועדה המחוזית"
עיריית רמה"ש: "כשלים מהותיים בתוכנית ישראל קנדה שהופקדה בוועדה המחוזית"
הוועדה המחוזית ת"א צפויה לדון מחר בהתנגדויות לתוכנית החברה להפוך את אתר מפעל אלקו בצומת מורשה, לרובע עירוני. לפי הוועדה המקומית, קוים "דיון בנוסח פסול של תוכנית, שונה מהותית מזו שהוצגה לוועדה, וממקמת מגורים בלב אזור תעסוקה במקום מטרדי ובלתי נסבל, בהיעדר תשתיות הולמות"
הוועדה המחוזית ת"א תדון מחר (ב') בהתנגדויות ליוזמת חברת ישראל קנדה להפוך את אתר מפעל אלקו, בקצה הדרום מזרחי של שכונת מורשה ברמת השרון, לרובע עירוני חדש.
התוכנית הופקדה בנובמבר 2022. הוועדה המקומית לתכנון ובנייה של רמת השרון, שדנה בתוכנית ביולי 2022, החליטה שלא לאשר אותה במתכונת שרצו היזמים. בהתנגדות לתוכנית, שבה ידונו מחר, היא אף טוענת כי בהליך התכנון וקידום התוכנית בוועדה המחוזית, שאישרה את הפקדת התוכנית, נפלו "כשלים מהותיים".
הקרקע שעליה מקודמת תוכנית הרובע החדש נרכשה ע"י ישראל קנדה ב־2016 מידי משפחת זלקינד תמורת 169 מיליון שקל. זמן קצר לאחר השלמת העסקה החלה החברה בשיווק זכויות לדירות במתחם, תחת השם "רמת השרון החדשה". התוכנית שהופקדה, שעליה חתום האדריכל אבנר ישר, מציעה הקמה של 600 יחידות דיור קטנות (עד 80 מ"ר) ב-8 מבנים בני 9 קומות, ועוד כ-210 אלף מ"ר של שטחי משרדים ומסחר. התוכנית כוללת גם כ-32 אלף מ"ר של שטחי ציבור. לכלכליסט נודע שהרווח הצפוי לחברה עם השלמת הפרויקט מוערך בכמיליארד שקל.
ההתנגדות המרכזית לתוכנית, שעליה חתום אבי גרובר, ראש העיר רמת השרון, שיוצג ע"י עו"ד יוסף פרוכטמן, ממוקדת בהליך קידום התוכנית ע"י הוועדה המחוזית ת"א. הטענה של רמת השרון היא שיש "כשלים דיוניים בהליך התכנון והדיון בוועדה המחוזית, שדי בכל אחד מהם ובוודאי בכולם יחד, כדי לאיין את החלטת ההפקדה ואף לחייב דיון מחודש". הכשלים שההתנגדות מונה הם: דיון בנוסח פסול של תוכנית, שונה מהותית מזו שהוצגה לוועדה המקומית, התעלמות מהמלצת הוועדה המקומית, ודיון שנעשה בהעדר תשתית "תכנונית-פרוגרמטית, סביבתית, תנועתית ותשתיתית, החיונית לדיון וקבלת החלטות כדין".
עיריית רמת השרון סבורה שהרעיון העומד בבסיס יוזמת ישראל קנדה לבניית "רובע עירוני חדש" שגויה: "לא רק שהתוכנית סוטה מהתכנון הקיים והמאושר לאזור התעסוקה-תעשייה, אלא שהתוכנית לא מתמודדת כראוי עם הבעיות הקשות הנובעות מהעירבור התכנוני-סביבתי דלעיל, מהפגיעה הנובעת מצמצום אזור התעסוקה, מהבעייתיות של החדרת מגורים לאזור סביבתי מטרדי שאינו מתאים לכך, מבעיות התנועה ובעיות התשתית, מהפרת האיזון בין סוגי השימושים במזרח רמה"ש, ומהפרת האיזון הנדרש לכלכלה עירונית יציבה ועוד. ההפך, התוכנית מחמירה את הבעיות הקיימות כבר כיום, עשרת מונים".
בעיריית רמת השרון סבורים שהכנסת מגורים לאזור תעשייה היא שגיאה קשה, בכל מובן, ואף סותרת את מדיניות המועצה הארצית לתכנון ובנייה והוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ת"א: "חרף המדיניות התכנונית הסביבתית, מציעה התוכנית המופקדת למקם אזור מגורים אזר כלוא בלב ליבו של "אזור התעסוקה המטרופוליני המישני", שע"פ תוכנית המתאר המחוזית תמ"מ 5 במיקום מטרדי ובלתי נסבל בעליל, וזאת, כשמדרום לו מצויה הדופן הסואנת של מחלף מורשה והכבישים הארציים 4-5 ובנייה נמוכה יחסית, של תעסוקה ומסחר, ומצפון וממזרח, הוא מוקף ע"י הרצועות של אזור התעסוקה-תעשיה של מורשה וממערב סוגר עליו מתחם ציבורי שאף הוא צמוד לאזור תעסוקה שממערב לו".
להתנגדות של רמת השרון יש גם היבט כלכלי. בעירייה סבורים כי בעיר יש מחסור חמור בשטחי תעסוקה, והתוכנית לא תיטיב עם העיר בהקשר הזה. הטענה היא כי בתוכנית נעשה שינוי יעוד לקרקע, המותיר 15.5 דונם מתוך 57 דונם לתעסוקה. "הנה כי כן, התוכנית מבזבזת שטחי קרקע הניתנים לניצול אינטנסיבי יותר לתעסוקה הדרושה לרמה"ש, ומחמירה את המאזן הכלכלי הדרוש לעיר".
גרובר דורש להחזיר את התוכנית לדיון, "להורות לאלתר" לבטל את יעוד המגורים שבתחום התוכנית ולהשיב את יעוד התעסוקה ואף לדרוש, התניות שיקבעו שכתנאי לבינוי במתחם אלקו, יהיה אחראי היזם להרחבה והסדרה של רחוב החרושת. יש לציין כי גרובר הודיע שלא יתמודד בבחירות הקרובות לראשות העיר.