נושי קבוצת השקעות הנדל"ן פרסונל תובעים את נאמן הקבוצה ואת בנק דיסקונט
נושי קבוצת השקעות הנדל"ן פרסונל תובעים את נאמן הקבוצה ואת בנק דיסקונט
83 נושים מתוך מאות הגישו למחוזי תביעה בסך 63.5 מיליון שקל; ע"פ התביעה דיסקונט התרשל באופן חמור כשאיפשר לחברת פרסונל, באמצעות הנאמן, לרוקן את חשבונות הנאמנות בניגוד לתנאים; "רוקנו ונבזזו חשבונות הבנק ונגרם למלווים נזק המסתכם במאות מיליוני שקלים ויותר"; בעלי השליטה בפרסונל הם אלון מורן ואלישי להב
הנושים של קבוצת השקעות הנדל"ן פרסונל תובעים את בנק דיסקונט ונאמן הקבוצה בתקווה להציל חלק מהחוב.
עורכי הדין גרא פולגר וליאור קן דרור שמייצגים 83 נושים מתוך מאות הנושים של קבוצת פרסונל, הגישו ביום שני תביעה בבית המשפט המחוזי מרכז על סך 63.5 מיליון שקל, בטענה לרשלנות חמורה של הבנק והנאמן של הקבוצה יאיר שלו.
על פי התביעה, בנק דיסקונט התרשל באופן חמור בכך שאיפשר לחברות הבנות בקבוצה באמצעות הנאמן לפעול ולרוקן את חשבונות הנאמנות בניגוד לתנאי הנאמנות, שלא לטובת הנהנים ומבלי שיפקח על הפעילות בחשבון הנאמנות.
במילים פשוטות יותר, בנק דיסקונט איפשר לחברת פרסונל להוציא כספים מתוך חשבונות הנאמנות, לא לשם המטרה המוגדרת אליה (הלוואה לפרויקט מסוים לדוגמה) הולוו הכספים ולא בתנאים שהוכרזו בהסכם (משיכה רק כאשר התקבלו היתרי בנייה ודו"ח אפס לדוגמה). "כתוצאה מכך, רוקנו ונבזזו חשבונות הבנק ונגרם למלווים נזק המסתכם במאות מיליוני שקלים ויותר" קובעים פולגר וקן דרור.
מהות התביעה כאמור היא השתלשלות העברת הכספים מהלקוח לחברה הפרויקטאלית שהוקמה על ידי פרסונל. על פי התביעה, את כספי הגיוס של החברות העבירו המלווים בהוראת נאמן ובעלי השליטה לחשבונות שנפתחו על שם הנאמן, ומשם היו אמורים לעבור על ידי הנאמן, ומשם לעבור לחשבון ייעודי של חברת הפרויקט (לפי הסכם הנאמנות).
בפועל, על פי התביעה, לא כך היה הדבר, ובמקרים מסוימים הנאמן ובעלי השליטה בפרסונל דילגו על שלב הנאמנות והעבירו כספים ישירות לחשבונות עו"ש של חברות שונות.
"לא הייתה זו משימה מורכבת למנוע את ההתנהלות, לכאורה פלילית הזו, שכן היקף הכספים אשר 'עברו' בחשבונות הנאמנות, מאות מיליוני שקלים, היו צריכים לשמש כדגל אדום בוהק. אילו הבנק היה בוחן את התאמת ההעברות לנהנה, את השימוש שנעשה בכספים על ידי הנאמן, מנטר את הפעולות שביצוען נתבקש מעת לעת, מבקש הסברים ובודק אותם, היה נמנע המחדל ולכל הפחות היה מצומצם היקפו האדיר של המחדל".
קבוצת פרסונל עסקה מאז הקמתה ב-2019 בהתחדשות עירונית באמצעות מימון של לקוחות פרטיים שהלוו לחברה למשך שלוש שנים תמורת ריביות שנעות בין 7% ל-9%.
הקבוצה, בשליטת אלון מורן ואלישי להב, הקימה חברה עבור כל פרויקט לצד החברה המגייסת של הכספים שכונתה פרסונל אינווסט. מסוף 2023 הפסיקה החברה לשלם ריביות ולאפשר משיכת הלוואות. בספטמבר האחרון מונו לחברה כונסים, שעל פי הדו"ח שהגישו לבית המשפט שהוגש חודש לאחר מכן, התברר כי החברה גייסה 739 מיליון שקל והחובות של הקבוצה הגיעו לכדי 525 מיליון שקל, שנכון להיום לחברה אין יכולת להשיב.
עוד מוסיפים פולגר וקן דרור כי לאורך השנים במסמכי השיווק פרסונל מסרה נתונים, עובדתיים לכאורה, אשר בפועל התגלו כלא נכונים ואף מטעים. למשל, חברת הביטוח הפניקס או חברה בת מטעמה מממנות 70% מעלויות הפרויקט ומנפיקות ערבויות חוק מכר (שמבטיחות השבת כספים במקרה של קריסת הקבלן). "נתונים אלו התבררו כשקריים ונעשו על מנת לשכנע את הנציגים ואת הלקוח המלווה ביציבות החברה, חוסנה הכלכלי והבטחון במתן ההלוואה".
פולגר מסר לכלכליסט כי "התביעה הוגשה כנגד בנק דיסקונט בנוסף לבעלי השליטה, הנאמן והחברות, בגלל התעלמות הבנק מהמלווים, סירוב הבנק למסור נתונים והסתתרות מאחורי טענת סודיות בנקאית, בגלל הרשלנות והקלות הבלתי נסבלת שהבנק אפשר את ריקונם המוחלט של חשבונות נאמנות עד כדי אובדן מלא של חסכונות חיים של רבים".
מדיסקונט נמסר: "טרם התקבלה התביעה ולכן לא נוכל להתייחס.
מטעם עורכי דינו של הנאמן יאיר שלו, עו"ד בעז בן צור ועו"ד שי בן דיין נמסר: "מר שלו דוחה את הטענות המועלות בכתב התביעה. מר שלו פעל כדין, בהתאם לסמכויות שהוקנו לו כנאמן לרבות אל מול הגורמים הרלוונטיים בחברה והכל על מנת לשמור על אינטרס המלווים. אנו בטוחים כי בית המשפט, לאחר קבלת מלוא התמונה, יידחה את התביעה שהוגשה נגד מר שלו ויקבע כי לא נפל רבב בהתנהלותו".