פועל נהרג מנפילה מגובה במגדלי גינדי TLV - מול עיני הדיירים במתחם
פועל נהרג מנפילה מגובה במגדלי גינדי TLV - מול עיני הדיירים במתחם
חברת הביצוע בפרויקט בת"א היא דניה סיבוס - החברה עם מספר צווי הבטיחות הגבוה ביותר מאז תחילת 2021, כך לפי נתוני משרד העבודה. מדובר כבר בפועל שני שנהרג בפרויקט; לפי נתוני מינהל הבטיחות, מאז תחילת השנה נהרגו 13 פועלים בתאונות עבודה
ענף הבנייה ממשיך לגבות קורבנות: הבוקר (א') נפל אל מותו פועל שעבד באתר של חברת דניה סיבוס, במגדלי TLV של חברת גינדי השקעות בת"א.
מדיווח של מד"א ושל שכנים שגרים בפרויקט עולה כי הפועל עבד באחת הקומות העליונות של המגדל, שנמצא בשלבי בנייה מתקדמים - ומסיבה לא ברורה נפל אל מותו. עוד עולה, כי לאחר הנפילה נתקע הפועל בקומת ביניים, וכוחות החילוץ התקשו להגיע אליו. תושבים ששהו במרפסות בתיהם באותה עת ראו את הפועל נופל מול עיניהם.
לא מדובר בתאונה ראשונה שהתרחשה בפרויקט המגדלים, שנקרא גם "מתחם השוק הסיטונאי" וממוקם בין הרחובות החשמונאים וקרליבך. בשנת 2016 נפל באישון לילה נער פלשתיני שלן באחת הקומות של הפרויקט (הועסק על ידי חברה אחרת ולא על ידי דניה סיבוס); ב-2017 דווח על אירוע של תאונה, אך בנס לא היו בה נפגעים. במקרה זה התנתק חלק מעגורן בעת טיפול של תחזוקה שוטפת.
המעורבות של דניה סיבוס – מחברות הביצוע הגדולות בישראל - בתאונות בענף הבנייה, גם היא אינה חדשה, ואף מצויינת לרעה בדו"ח שהתפרסם ביום שישי האחרון על ידי ארגון קו לעובד. לפי הדו"ח, בשנת 2018 ערך רשם הקבלנים שימוע ל-6 חברות קבלניות בשל מעורבותן בתאונות. נגד דניה סיבוס ו-3 חברות נוספות לא ננקטו הליכים, ומאז השימוע מספר צווי הבטיחות שהוצאו לדניה הגיע ל-45, הגבוה מבין כל ארבע החברות הללו. גם בדו"ח של מינהל הבטיחות במשרד העבודה פורסמו רשימה של החברות להן הוצאו צווי בטיחות, וגם בו "בלטה" דניה סיבוס - שדורגה במקום הראשון מבין כלל חברות הבנייה בישראל, עם 12 צווי בטיחות מאז תחילת 2021.
אחת הטענות העיקריות שעלו מהדו"ח של קו לעובד היא כי למרות צווי בטיחות, שימועים ועיצומים (קנסות), הקבלנים שזומנו לשימוע ממשיכים "לצבור" צווי בטיחות ללא הפרעה ומבלי שיינקטו נגדם סנקציות נוספות. נזכיר גם כי לדניה סיבוס היסטוריה ארוכה וכאובה של תאונות - הגדולה שבהן היא קריסתו של חניון הברזל בשנת 2016, שהביאה למותם של 6 פועלים.
לפי נתוני מינהל הבטיחות, מאז תחילת השנה נהרגו 13 פועלים; לפי קו לעובד מדובר ב-16 הרוגים בענף.
מחברת דניה סיבוס נמסר בתגובה: "אנחנו כאובים ונדהמים מהמוות הטרגי. אנו מקפידים כל העת, ובכל אתרינו, על בטיחות עובדינו. אנו בודקים ולומדים את פרטי האירוע, שנמצא כעת תחת חקירת משטרה הבוחנת כיווני חקירה שונים. אנחנו שולחים את תנחומינו למשפחה האבלה".
לגבי הדו"ח שפורסם על ידי קו לעובד אמרו בדניה כי "חברת דניה היא חברת הבנייה והתשתיות הגדולה בישראל. החברה מבצעת עבודות בהיקפים של מיליארדים בשנה ובכלל כך מנהלת כמאה אתרים שעוברים מאות ביקורות בשנה, וטוב שכך. מאחר שכמות הביקורות באתרי הקבוצה גדול לעין שיעור מחברות אחרות, המדד אינו מייצג. חוסר נירמול הנתונים לכמות האתרים, הקפי הביצוע כמות הביקורת וחומרת הצווים מעוות את איכות הנתונים שהוצגו. קבוצת דניה היא מקבוצות הבנייה המובילות בתחום הבטיחות בישראל, המשתפת פעולה עם מנהל הבטיחות באופן שוטף ותמשיך לעשות כן. דניה תמשיך לעשות הכל לטובת בטיחות עובדיה ותמשיך בגאווה לבנות את הארץ".
ישראל אסל, היועץ המשפטי של הפורום למניעת תאונות עבודה, מסר בתגובה: "היום אירעה תאונה מחרידה באתר בנייה ברח' 454 בתל אביב, בו מבוצעת עבודות על ידי חברת דנייה סיבוס. עובד כבן 30 נפל מקומה 43 ונהרג במקום. השבוע האחרון היה שבוע קטלני בתחום תאונות העבודה וזהו העובד הרביעי שקיפח את חייו. מבירור שערך הפורום למניעת תאונות עבודה עולה כי בשנתיים האחרונות הוציא מנהל הבטיחות בעבודה כ-42 צווי בטיחות לאתרי בנייה של חברת דניה סיבוס, ובנוסף הוטלו על החברה מספר עיצומים כספיים בגין הפרות בטיחות, כגון איסור על העסקת עובדים בגובה.
"גם צווי הבטיחות וגם העיצומים הכספיים לא הצליחו להביא לשינוי תרבות הבטיחות בחברה. לא ברור, מדוע לא פעל מנהל הבטיחות בעבודה להגשת כתבי אישום כנגד מפרי הבטיחות בחברה, והעדיף הליך של עיצום כספי. כמו כן, לא ברור מדוע לא פעל מנהל הבטיחות בעבודה מול רשם הקבלנים בדרישה לשלול את רישיון הקבלן של החברה".