המנופאים ישביתו מחר את ענף הבנייה: "הקבלנים מתעלמים מהסכמי העבר"
המנופאים ישביתו מחר את ענף הבנייה: "הקבלנים מתעלמים מהסכמי העבר"
כ-2,000 מנופאים המהווים רוב בענף צפויים לשבות, בהמשך לסכסוך עבודה שהוכרז לאחרונה. לטענתם ההסכם הקיבוצי עם הקבלנים מ-2017 אינו מיושם ובטיחותם ממשיכה להיפגע, לצד שחיקת שכרם; התאחדות הקבלנים: "זהו ניסיון של הוועד להביא לתוספות שכר, בכסות של דרישות בטיחות"
כ-2,000 מנופאים המהווים למעלה מ-90% מהמנופאים בענף הבנייה צפויים לשבות מחר (ה') זאת בהמשך לסכסוך עבודה שהוכרז בענף לפני כשלושה שבועות. הרקע לסכסוך נבע מטענות לסחבת במו"מ לחידוש נספח הסכם הקיבוצי, שלא תוקן כבר 7 שנים, בנושא קביעת מנגנונים לעיגון ואכיפת הוראות בטיחות באתרים על ידי חברות כ"א.
לטענת המנופאים המיוצגים על ידי ההסתדרות, ההחלטה להכריז על סכסוך העבודה הגיעה לאחר ניסיונות רבים, שנמשכים קרוב לשנה, לקיום דיונים מול התאחדות הקבלנים למציאת מנגנונים לאכיפת הוראות בטיחות שישמרו על חיי המנופאים. הוראות שמטרתן למנוע בין היתר - אי הקפדה על רישיונות של מנופאים שעברו הכשרה, העלאת מנופאים ללא רישיונות למנופים תוך כדי התעלמות מהוראות הבטיחות, אי שיפור בתנאי העבודה ובשעות העבודה הרבות שמעסיקים את המנופאים, איומים על מנופאים שיפעלו בניגוד להוראות הבטיחות תוף כדי איום בפיטוריהם. בתוך כך, קוראת ההסתדרות לשיפור תנאי השכר והפשרות הסוציאליות.
עגורנים ומנופים הם כלי עבודה שנדרש בחלק גדול משלבי הבנייה, והקבלנים לא יכולים להסתדר בלעדיו לאורך זמן. לכן, עצירה של רוב המנופים בארץ היא כלי שיש לו השפעה רבה על הענף ועל היכולת של הקבלנים להתקדם בבנייה לאורך זמן. ע"פ הערכות כ-1,800 מנופים פעילים.
לדברי רועי ויינשטיין, יו"ר ועד המנופאים הארצי: "המנופאים סיימו לחכות. לאורך השנים בטיחותנו ושכרנו נשחקו בעקבות סחבת מתמשכת במו"מ ושלל תירוצים מצד התאחדות הקבלנים. בכל יום מחדש אנחנו מגיעים לשטח ומגלים עוד ועוד הפרות של הסכם הקיבוצי משנת 2017, הפרות שעולות בחיי אדם. למנופאים יש חשיבות מכרעת לכלכלת מדינת ישראל, ומתוך הבנה זו, במשך 7 שנים נכנסנו תחת האלונקה, לא עצרנו בימי קורונה, התאוששות כלכלית ואף בימי מלחמה תחת ירי טילים וסכנה ממשית. אני קורא להתאחדות בוני הארץ לקחת את רווחתינו וביטחוננו באותה רצינות שהם מבקשים מאיתנו להמשיך לעבוד".
עוד אומר ויינשטיין, כי בסכסוך העבודה המשמעותי האחרון שהתרחש ב-2017 שבתו כשליש מהמנופאים בענף ועקב כך הוחלט על העלאת שכר העבודה וכן על חתימה על הסכם קיבוצי שיכלול עלייה נוספת בשכר. אלא שלטענתו התחיבויות רבות הופרו מאז ושכר המנופאים לא עלה מאז 2017 בעוד השכר במשק עלה.
מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ נמסר בתגובה, "ההתאחדות עשתה עושה ותמשיך לעשות את כל מה שהיא יכולה ונדרש כדי לשפר את הבטיחות בענף הבנייה ולשמור על חיי העובדים. תוכן הפניות של נציגי המנופאים, לפיהן, לא הסכמנו לקדם פעולות בנושא הבטיחות איננו נכון בעליל. מדובר בניסיון של הוועד להביא לתוספות שכר בכסות של דרישות בטיחות. בזמן שהענף מתמודד עם השלכות מלחמת חרבות ברזל ראוי היה כי נציגי המנופאים לא היו פוגעים בענף ממנו הם מתפרנסים ובמאות אלפי ישראלים".
יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד אמר, "חייהם של המנופאים אינם הפקר. יישום מנגנוני הבטיחות קריטיים בעיקר בצל המצוקה ובחוסר כ"א שהענף נמצא בו בימים אלו. על התאחדות הקבלנים להתעשת ולהיכנס בהקדם למו"מ לטובת קביעת מנגנונים לשמירה על חייהם של עובדי הענף ולשיפור שכרם ותנאי העסקתם. אני מגבה את המנופאים ונמשיך לדאוג לסקטור חשוב זה עד שנדע שהם יוצאים לעבודה תחת הוראות הבטיחות שמגנות עליהם ושהם יתוגמלו בהתאם לעבודתם הקשה".
יו"ר הסתדרות עובדי הבניין, התשתיות והתעשיות הנלוות יצחק מויאל: "עשינו כל מה שניתן כדי למנוע את השביתה, אשר הינה אמצעי ולא מטרה. חבל שאין אוזן קשבת בהתאחדות למצב הקשה שנקלענו אליו. כל פניותינו נתקלו בהתעלמות מוחלטת מצד התאחדות הקבלנים, אשר כנראה עדיין לא מבינים את עומק הבעיה והמצב הקשה מאוד של עבודת המנופאים באתרי הבנייה. מרגיש כי מבחינתם המנופאים שקופים וניתן לנצל אותם ולסכן את חייהם".