סגור

תוספת של 3 מיליארד שקל לתקציב משרד הבינוי והשיכון - שירכוש 1,700 דירות לדיור ציבורי

עלות הדירות נאמדת ב-2 מיליארד שקל, והן יאפשרו לצמצם את רשימת 4,446 הזכאים הממתינים כיום לדירה. בנוסף, המדינה תממן 60% מהתקציב הנדרש לבניית 3,000 יחידות דיור מוגן בבית גיל הזהב. משרד הבינוי והשיכון יחל גם בפיילוט, במסגרתו לפחות 200 זכאים לדיור ציבורי יעברו לדירה בשכירות ארוכת טווח

תקציב משרד הבינוי והשיכון יגדל ב-3 מיליארד שקל בשנים 2023-2022, כך שבממוצע מדובר בתוספת של כ-1.5 מיליארד שקל לכל שנת תקציב; על פי הסיכום שגובש בין שר הבינוי והשיכון זאב אלקין, לשר האוצר אביגדור ליברמן, החלק הארי של התוספת יופנה לרכישת 1,700 דירות חדשות למלאי הדיור הציבורי. עלות הסעיף הזה היא כ-2 מיליארד שקל, והוא יאפשר לצמצם את רשימת 4,446 הזכאים הממתינים כיום לדירה.
לתוספת התקציב הזו יש כמה מקורות אפשריים, ובהם הכנסות רשות מקרקעי ישראל משיווק קרקעות לבניה, דיבידנדים של חברות ממשלתיות ואף אפשר שיונפקו אגרות חוב, מהלך שכבר יושם ב-2018 ואיפשר לעמידר לרכוש מאות דירות. הממתינים לתור לדירה ציבורית זכאים בתקופת ההמתנה לסיוע בשכר דירה שהוא בממוצע כ-40 אלף שקל בשנה. בהנחה שרכישת הדירות תאפשר לחסוך תשלום שכר הדירה ל-1700 זכאים על פני עשור הרי שמעלות של רכישת הדירות צריך לקזז את עלות שכר הדירוה המצטבר שהוא כ-680 מיליון שקל.
מאז 2014 כאשר נכנס לתוקפו חוק הדיור הציבורי המאפשר לדיירים לרכוש את הדירה שבה הם חיים בהנחה של עשרות אחוזים הצטמק מלאי הדירות ביותר בכ-10,000, זאת משום שזכאים קנו דירות אך המדינה רכשה עד עתה רק כ-2800 דירות, בסך כל נותרו במלאי כ-52 אלף דירות ורשימת הזכאים הולכת ומתארכת.
בנוסף לדיור הציבורי המדינה תממן 60% מהתקציב שנדרש לבניית 3,000 יחידות דיור מוגן בבית גיל הזהב. בסך הכל המדינה תשלם 540 מיליון שקל, במקביל הסוכנות היהודית תשקיע כ-450 מיליון שקל לטובת העניין.
1 צפייה בגלריה
שר הבינוי והשיכון זאב אלקין
שר הבינוי והשיכון זאב אלקין
שר הבינוי והשיכון זאב אלקין
(צילום: אוהד צויגנברג)
עוד בתחום הדיור הציבורי, משרד הבינוי יחל פיילוט במסגרתו לפחות 200 זכאים יעברו לדירה בשכירות ארוכת טווח. במסגרת הפרויקט יאותרו דירות להשכרה בארבע ערים, והן יושכרו לתקופה של 10 שנים, כאשר ניהול ותחזוקת הדירות יבוצעו על ידי יזם שיתקשר עם משרד הבינוי והשיכון.
בנוסף לכך, הרשות להתחדשות עירונית, הכפופה למשרד הבינוי והשיכון, תקבל תקציב של 600 מיליון שקל שנועד להסכמים עם רשויות מקומיות שיקדמו בקצב מואץ היתרי בנייה בפרויקטים של פינוי בינוי. כמחצית מהסכום הזה תגיע מכספים שהאוצר חייב לקרן להתחדשות עירונית ולא הועברו אליה, בשל מחלוקת עם משרד הבינוי והשיכון.