סגור

השלטון המקומי נגד ייקור הארנונה למגורים: "לא יהווה טריגר לשינוי בשוק"

במכתב שהעבירו ראשי הרשויות - באמצעות מרכז השלטון המקומי - לשר האוצר אביגדור ליברמן, הם טוענים כי ההצעה להעלות את הארנונה למגורים רק תעמיס על מעמד הביניים הקורס תחת הנטל, ותקל עם בעלי ההון

"ניסיון כושל לכפר על כל טעויותיהן של ממשלות ישראל לדורותיהן"; כך הגדיר מרכז השלטון המקומי את ההצעה שעלתה השבוע במסגרת טיוטת חוק ההסדרים, להפחית בארנונה לעסקים ובמקביל להעלות את הארנונה למגורים; זאת, כפתרון לתמריץ השלילי שיש לרשויות המקומיות לקליטת תושבים חדשים, ולתמריץ החיובי לתכנון יתר של אזורי תעסוקה, אשר בחלקם נותרים ריקים מאחר ואין בהם כל צורך.
במכתב שהועבר לשר האוצר אביגדור ליברמן, עליו חתומים כלל ראשי הרשויות, הם טוענים כי ההצעה האמורה היא פתרון מאכזב, אשר לא יביא להפחתה או לבלימה של מחירי הדירות המאמירים. "הצעתכם, אמורה לשיטתכם, לייצר לרשויות המקומיות ולעומדים בראשן, כדאיות כלכלית לקידום תוכניות בנייה למגורים – הגדלת היצע הדירות – וירידת מחירים. לא נכביר במילים בשלב זה על הפגמים הרבים אשר נפלו בהצעה אשר עתידה להביא לחיסרון כיס משמעותי לרשויות המקומיות, אך נאמר כי אין בה משום טריגר כלשהו ליצירת שינוי בשוק הדיור", לשון המכתב.
עוד נכתב, כי ההצעה רק מעידה על רמת ההשקעה הנמוכה של הממשלות לדורותיהן בתשתיות ובמוסדות ציבור, בהעמסת מטלות ציבוריות על כתפי הרשויות המקומיות ללא מקורות מימון ובקיצוצים במענקי האיזון. "ההצעה שהונחה לפנינו מבקשת להעלות את נטל המס המוניציפלי על מעמד הביניים הקורס ממילא, ולהיטיב עם בעלי ההון". לפי ראשי הרשויות, הפתרון לאותו תמריץ שלילי לקליטת תושבים טמון בתקצוב ראוי של הרשויות, שיאפשר להן אספקת שירותים הולמת לתושבים.
עוד עולה מהמכתב, כי קודם לפרסום ההצעה בטיוטת חוק ההסדרים לא התקיים דיון עם מרכז השלטון המקומי, ובסיכום הם דורשים להוריד את ההצעה מסדר היום ומבקשים כי ינהלו איתם שיח שיבטיח את המשך הבנייה של מאות אלפי דירות בעשור הקרוב.
1 צפייה בגלריה
פרויקט מגורים זירת הנדלן
פרויקט מגורים זירת הנדלן
פרויקט מגורים
(צילום: אוראל כהן)
טיוטת חוק ההסדרים מתייחסת בין היתר לאחת הסוגיות הבוערות ברשויות המקומיות – הארנונה. הפערים העצומים בין ארנונה למגורים לבין יתר השימושים הובילו לכך שלרשויות יש אינטרס מובנה לעידוד בנייה למטרות של מסחר ומשרדים, ומנגד, תמריץ שלילי לקליטת תושבים. לשני התמריצים הללו יש השפעה ישירה על התכנון בישראל, ובישובים רבים נוצר תכנון יתר של שטחי תעסוקה הנותרים ריקים, או שמלכתחילה כלל לא נבנים בהיעדר ביקוש.
לפי ההצעה שעלתה בטיוטת חוק ההסדרים, כבר בשנת 2022 תחל הפחתה של 10% בארנונה לסיווגים שונים שאינם מגורים, ובהם: שירותים ומסחר, תעשייה, בית מלון, בית מלאכה, בנקים וחברות ביטוח. מנגד, בתחום המגורים צפוי שיעור הארנונה לגדול בשיעור של כ-2% לשנה במשך תקופה של עשור (2032-2022). בסיכום הטיוטה נכתב כי "הפחתת הארנונה העסקית, העלאת תעריף הארנונה למגורים ויצירת מצב שבו התושב השולי כדאי לרשות, תייצר מודל הכנסות נכון יותר לשלטון המקומי ותטפל בעיוותים שנוצרים בתמריצי הרשויות לקליטת תושבים".