רגע לפני ההתנפלות על הדירות: חגי תשרי הובילו לספטמבר "רגוע"
רגע לפני ההתנפלות על הדירות: חגי תשרי הובילו לספטמבר "רגוע"
לפי סקירת האוצר, בספטמבר נרכשו כ-8,000 דירות בלבד – היקף נמוך משמעותית מזה שנרשם בספטמבר 2020; באזור המרכז נרשם זינוק חד בהיקף הרכישות בעקבות מבצע של מועדון "חבר" בפרויקט של חברת אזורים בבת ים. לפי האוצר, השכר הנמוך של הרוכשים בפרויקט זה מצביע על כך שמי שרכשו בפועל את הדירות היו כנראה הוריהם
רגע לפני הזינוק ברכישת הדירות, המאפיין את החודשים אוקטובר ונובמבר, בחודש ספטמבר נרכשו כ-8,000 דירות, כמות נמוכה משמעותית מזו שאפיינה את שוק הנדל"ן בחודשים הקודמים; כך עולה מסקירת אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר.
היקף הדירות הנמוכות שנרכשו נובע מכך שבחודש זה התרכזו כל חגי תשרי, ומספר ימי העבודה היה נמוך משמעותית לעומת החודש המקביל בשנה שעברה (כמחצית). בהשוואה לספטמבר אשתקד, מירידה של 17% בהיקף הרכישות; בהשוואה לרמה הגבוהה של העסקאות שנרשמה בחודש אוגוסט 2021 זוהי ירידה של 44%. בתוך כך, כשבוחנים את חודש זה על ציר הזמן של 20 השנים האחרונות, ניתן לראות כי למרות מיעוט הרכישות הוא עדיין ממוקם מעל הממוצע.
בחלוקה לפי סוג הרכישות ניתן לזהות כי מרביתן (4,900 דירות) היו של דירות מיד שנייה - ירידה של 1% בהשוואה לספטמבר 2020. הירידה בעסקאות מיד שנייה הקיפה את כלל האזורים; עם זאת, שיעורי הירידה החדים ביותר נרשמו באזור טבריה, 26%, ובאזור רחובות – 24%. לצד זאת, ובטרם הוצגה תוכנית הממשלה להעלאת מס הרכישה על המשקיעים, רכישות המשקיעים בחודש ספטמבר הסתכמו ב-1,700 דירות, ירידה של 5% בהשוואה לספטמבר אשתקד. עם זאת, בהתחשב במספר ימי העבודה המעטים, שיעור הירידה הוא מתון ובממוצע רכישות המשקיעים בספטמבר השנה היו גבוהות ב-40% בהשוואה לספטמבר אשתקד.
כך, משקל המשקיעים הגיע ל-21.5%, הגבוה ביותר מאז מרץ 2016. גם מכירות המשקיעים רשמו ירידה (אבסולוטית) בחודש ספטמבר ועמדו על 1,500 דירות, כ-20% מתחת לנתוני ספטמבר 2020. בשקלול הרכישות והמכירות ניתן לראות כי ב"מלאי" הדירות שבידי משקיעים נרשמה עליה מתונה של כמאתיים דירות בחודש ספטמבר.
מכירות הקבלנים בספטמבר הסתכמו ב-3,000 דירות, ירידה של 15% בהשוואה לספטמבר 2020. יחד עם זאת, באזור ת"א נמשך הגידול החד במכירות, ובתשעת החודשים הראשונים של השנה נשבר שיא המכירות השנתיות באזור זה לפחות בעשרים השנים האחרונות. בהתאם לנתונים, באזור ת"א נרשם זינוק של 144%, ובסיכום תשעת החודשים הראשונים של השנה נמכרו באזור זה 3,700 דירות חדשות.
לפי ניתוח האוצר, חלק משמעותי מהעלייה ברכישות באזור זה במחצית הראשונה של השנה נובע מרכישת דירות על ידי קרנות ריט או חברות שייעדו את הדירות להשכרה, לצד מכירה מואצת של דירות בפרויקט של חברת אזורים בבת ים, שנמכרו לאנשי צבא הקבע במסגרת מבצע למועדון "חבר". ניתוח של הרוכשים במסגרת זו העלה כי מרביתם רווקים בעלי הכנסה נמוכה יחסית, כך שההערכה היא כי מרביתם רכשו את הדירות בסיוע הוריהם. בניכוי תוכנית מחיר למשתכן מכרו הקבלנים בחודש זה 2,200 דירות, ירידה של 10% בהשוואה לספטמבר אשתקד ושל 40% בהשוואה לחודש אוגוסט.
רכישות "דירה ראשונה" הסתכמו בחודש ספטמבר ב-3,500 דירות (כולל "מחיר למשתכן"), ירידה של 19% בהשוואה לספטמבר אשתקד. בניכוי הרכישות בסבסוד ממשלתי הסתכמו רכישות הזוגות הצעירים בשוק החופשי בחודש ספטמבר ב-2.7 אלף דירות, ירידה של 16% לעומת ספטמבר אשתקד. רכישות משפרי הדיור הסתכמו גם כן ב-2.7 אלפי דירות, ובהשוואה לספטמבר אשתקד זוהי ירידה של 20%.