אחרי 20 שנה חברת הבנייה תקבל פיצוי מרשות מקרקעי ישראל
אחרי 20 שנה חברת הבנייה תקבל פיצוי מרשות מקרקעי ישראל
בשנת 2000 זכתה חברת שרביב בקרקע ל-180 יחידות דיור בחיפה, אך כשביקשה לבנות התברר כי יש בעיה ברישום. בית המשפט קבע כי היא זכאית לקבל פיצוי מרמ"י ומעיריית חיפה
בית המשפט העליון קיבל בימים האחרונים את ערעורה של חברת הבנייה שרביב בתביעתה נגד רשות מקרקעי ישראל ועיריית חיפה, וקבע כי הן נושאות באחריות לנזקים שנגרמו לה עקב עיכובים שחלו בפרויקט שהקימה בשל אי מתן היתרי בנייה. לצד זאת נקבע כי חלק מהאחריות הוא גם על החברה בשל פעולות שגויות שביצעה באותה העת.
במרכז המחלוקת בין הצדדים עומדת זכייתה של שרביב במכרז של רמ"י (אז מינהל מקרקעי ישראל) בשנת 2000 לרכישת קרקע לבניית פרויקט מגורים בשכונת רמת אלון בחיפה ל-180 יחידות דיור תמורת 58 מיליון שקל.
לפי כתב התביעה שהגישה החברה, במסמכי המכרז הציגה רמ"י את הקרקע כזמינה לבנייה ונקייה מבעלויות נוספות, אלא שכאשר ביקשו בחברת שרביב להוציא היתר בנייה בעיריית חיפה, התברר כי מדובר בקרקע בעייתית שחלקים ממנה רשומים בטאבו לטובת חברת שיכון עובדים. עיריית חיפה סירבה לאפשר לשרביב לקדם את רישוי הפרויקט, עד להסדרת רישום הזכויות במגרש, למרות הצהרות רמ"י שמדובר ברישום מוטעה של הזכויות ושניתן להתעלם מכך ולהמשיך בקידום הבנייה.
במשך שש שנים ניסו בחברת שרביב לקדם את הפרויקט ללא הצלחה, ורק בחלוף שש שנים מרכישת הקרקע ברמ"י הצליחו להשלים פרצלציה במגרש ולאפשר בכך הוצאת היתרים. עקב העיכובים הכבדים שחלו בפרויקט שרביב הגישה כבר בשנת 2007 תביעה על סכום של 60 מיליון שקל לבית המשפט המחוזי בתל אביב. המשפט התנהל במשך כ-12 שנים, ובסיומן קבע בית המשפט כי האחריות היא על חברת שרביב, ואף קבע כי לחברה היה אינטרס לעכב את הבנייה.
חברת שרביב החליטה לערער והעליון קיבל את הערעור והפך את החלטת המחוזי. בפסק הדין בעליון נקבע כי לא היה מקום לנקות את רמ"י ואת העירייה מאחריותן לעיכובים שאירעו בפרויקט, וכי לא היה בסיס לקביעה כאילו שרביב רצתה בעיכוב הפרויקט.
כמו כן נקבע שלכל אחד מהצדדים היתה מידה של אחריות לתסבוכת שנוצרה: המינהל התרשל בכך שיצר את המצג המטעה במסמכי המכרז שהוביל לתסבוכת, ולא תיקן את הטעות הרישומית אלא בחלוף שש שנים; העירייה התרשלה בכך שסירבה לאפשר את רישוי הפרויקט, אף שניתן היה לפתור את הבעיה באופן יחסית פשוט; ושרביב היתה צריכה לבדוק את נסח הטאבו בעצמה בשלב המכרזי, ומשהתגלתה הבעיה היה עליה לפנות לבית המשפט ולנקוט הליכים שיזרזו את פתרון הבעיה.
לפיכך נקבע כי המינהל ועיריית חיפה נושאים באחריות לנזקים שנגרמו לשרביב מהעיכובים בפרויקט, תוך שנקבע כי תחול הפחתה מהיקף הנזקים שיוכחו בסופו של יום בשל מה שבית המשפט ראה כתרומה של שרביב לתסבוכת.
שרביב יוצגה על ידי עורכי הדין יהושע חורש, אורית יולס-דבי, אביתר אזולאי ועירא הרדי ממשרד ש. הורוביץ ושות'. המדינה יוצגה על ידי עו"ד ברק מימון מפרקליטות המדינה. עיריית חיפה יוצגה על ידי עו"ד מיכל גדות.