בשורה למשכירי AirBnb: נדחתה תביעה שביקשה להילחם בתופעת השכרות קצרות הטווח
בשורה למשכירי AirBnb: נדחתה תביעה שביקשה להילחם בתופעת השכרות קצרות הטווח
בית משפט השלום בת"א דחה התביעה שמטרתה לכפות השכרת דירה ברחוב אליפלט בתל אביב, לתקופות ממושכות יותר מארבעה חודשים. זאת כדי להילחם בהשכרתה לאירועים ובמסגרת Airbnb
שופט בית משפט השלום בתל אביב אבי כהן דחה שלשום תביעה של נציגות הדיירים וחברת הניהול בבניין ברחוב אליפלט 26 בתל אביב נגד בעלת אחת הדירות וחברת ההשכרה נימי גרופ. לפי כתב התביעה, בעלת הדירה וחברת ההשכרה עשו שימוש עסקי או מלונאי בדירה.
לטענת התובעים, השימוש "האסור" גרם לנזקים ולמטרדים לשכנים ולבניין. התובעים דרשו להגביל את ההשכרה של דירת הנופש לתקופות שיהיו ארוכות מארבעה חודשים וביקשו פיצוי כספי בסך 50 אלף שקל.
בכתב התביעה, שעליו חתום עו"ד עמנואל אשכנזי, מתוארים השימושים שנעשו בדירת דופלקס בקומה ה־8, ונטען בו בין היתר שהדירה שימשה את הנופשים "למסיבות רועשות רבות משתתפים, לפי עדויות לעתים בנוכחותן של נערות ליווי ועם צריכת סמים המונית". לטענת התובעים בכתב התביעה, האירועים גרמו להם להפרעה ולמטרדי רעש "לעתים עם ציוד הגברה מקצועי, עד לשעות הקטנות של הלילה, ואף לנזק לרכוש המשותף". בכתב התביעה טענו התובעים לפגיעה באיכות חייהם, והם מפרטים בו "פעמים רבות שבהן המשטרה הוזעקה לדירה להפסקת המטרדים בשעות הקטנות של הלילה".
הבניין הוא בן 13 קומות "בסגנון באוהאוס" ובו 103 יחידות דיור ושטחי מסחר. הוא ממוקם בפינת הרחובות אילת ואליפלט, לא רחוק משכונת נווה צדק וחוף הים, והוא תוכנן בידי גידי בר אוריין. מחיפוש באינטרנט עולה כי בבניין מוצעות כמה דירות Airbnb.
לפי כתב התביעה, במסגרת הסכם מ־2010, קיבלה חברת נימי גרופ שבע דירות במתחם, שהוגדרו "למגורים בלבד, בתב"ע, בהיתר הבנייה... וכן בהסכם הניהול ובהסכם הרכישה הסטנדרטי".
עורך דינה של נימי גרופ, אלון לוין, טען מנגד כי לנציגות הדיירים ולחברת הניהול "אין סמכות לכפות על בעלי הדירות מה לעשות בדירתם, למי להשכיר או לאיזו תקופה". עוד טען כי "חוק המקרקעין קובע כי הנציגות רק יכולה לשמש מורשה של כל בעלי הדירות, לעניינים הנוגעים ל'החזקתו התקינה' של הבית המשותף".
השופט כהן קיבל את עמדת נימי גרופ, מאחר ש"אין בנמצא תקנון מוסכם רלבנטי, שבו אולי יכלו בעלי הדירות ליצור הגבלות רלבנטיות מכוח הסכמתם ומכוח המעמד החוקי הניתן לתקנון כזה". במילים אחרות, מאחר שהבניין לא רשום עדיין כבניין משותף בפנקס הבתים המשותפים, אין תקנון שיש לו תקפות.
עו”ד לוין מסר כי "פסק הדין הוא בשורה משמחת לבעלי נכסים ולחברות השכרה לטווח קצר. הוא קובע שאין בכוחן של נציגות בית משותף וחברת ניהול להגביל את הזכות הקניינית והשימוש של בעלי דירות וחברות השכרה".