סגור
תמ"א 38 חולון רחוב הציונות 29-39
תמ"א 38 בחולון, רחוב הציונות 29-39. "אנשים שעברו להורים בגיל 40-45 בעקבות חוסר ברירה וכישלון הפרויקט" (צילום: Google Street View)

מיזם התמ"א נתקע, המבנה הוכרז כמסוכן, והדיירים מנסים להבין לאן נעלמו 50 מיליון שקל

רוכשי ובעלי דירות של מיזם התמ"א ברחוב הציונות בחולון, בשווי 130 מיליון שקל, תבעו את היזמיות ומממן הפרויקט שתקוע כבר 6 שנים. לדבריהם האתר ננטש, מסירת הדירות מתעכבת והדיירים חיים בין בולענים: "אני כבר כמה שנים משלם כפול - גם שכירות וגם משכנתא"

מיזמי תמ"א 38 הפכו בעשור האחרון לבוננזה עבור קבלנים ויזמי נדל"ן. אולם מסתבר כי לא כל מיזם מוכתר כהצלחה וכאשר הוא מסתבך - הוא הופך לסיוט מתמשך עבור הדיירים הגרים בבניין והרוכשים של הדירות העתידיות שאמורות להתווסף בפרויקט.
כך עולה מתביעת דיירים ודו"ח כונס הנכסים של אחד ממיזמי התמ"א 38 הגדולים בחולון שהוערך בתחילתו בשווי של 130 מיליון שקל. הפרויקט, שכולל 6 בניינים ברחוב הציונות, תקוע כבר 6 שנים, העבודות במקום לא נעשות, מסירת הדירות החדשות לרוכשים מתעכבת שלוש שנים והדיירים הקיימים חיים בין בולענים שאף הביאו להכרזה על הבניין כמסוכן מצד עיריית חולון. התביעה של 64 רוכשי הדירות הוגשה נגד שני היזמים האחראיים על הפרויקט, 136 הדיירים שמתגוררים כעת בפרויקט, ובנק מזרחי טפחות שלהם זכויות בפרויקט.
ב-9 בינואר הגיש עורך הדין מור נרדיה, שמונה לכונס נכסים בפרויקט, בקשה לבית המשפט להסרת וביטול העיקולים על חשבון הנאמנות של הפרויקט והעברת הכספים מחשבון הנאמנות לחשבון הכינוס (חשבון הפרויקט). זאת לאחר שקופת הפרויקט התרוקנה, ולפי רוכשי הדירות בפרויקט אתר העבודות ננטש לחלוטין על ידי החברה המבצעת והמנהלים, אין בו כל שמירה או נוכחות וציוד, חומרי בנייה ואביזרים שסופקו למקום בשווי של מאות אלפי שקלים חדשים שתמורתו שולמה על ידי הדיירים.
במסגרת הבקשה נרדיה הגיש דו"ח ראשון על מצב הפרויקט שלפיו בפרויקט לא מבוצעות עבודות מזה מספר חודשים, ככל הידוע בשל סכסוך בין החברה המנהלת לבין הקבלן המבצע ונתגלו בו ליקויים וחריגות בנייה. בנוסף, ביטוח העבודות הקבלניות בבניין שבחברת הכשרה אמור להסתיים ב-14 בפברואר ולנוכח הליקויים סביר להניח כי למבצעי הפרויקט יהיה מאתגר להשיג ביטוח נוסף.
הדו"ח מראה כי יידרש עוד זמן רב לסיום הבנייה והוא מביע חשש בבקשה מבית המשפט לכך שעלויות הבנייה שעוד נותרו לסיום הפרויקט עולים על הכספים שנמצאים בקופה (שככל הנראה יתגלגלו לדיירים שרכשו את הדירות). מצבם של רוכשי הדירה מורכב מאחר שהפרויקט אינו בליווי בנקאי אלא מימון פרטי. על כן לרוכשי הדירות לא ניתנה בטוחה של ערבות חוק מכר, אלא נרשמה לטובתם הערת אזהרה על הדירות העתידיות והתשלומים שלהם מותנים בהתקדמות הבנייה. כלומר כל עוד אין דירות, הדיירים לא יוכלו לראות את כספם חזרה.
"אני משלם כפול"
עצירת העבודה הביאה 36 מתוך רוכשי הדירות החדשות להגיש תביעה לאכיפת הסכמי המכר לרכישת דירותיהם בפרויקט שנחתמו בינם לבין חברת השדרה הירוקה. תביעה זו הביאה לבסוף למינוי כונס נכסים שיבדוק את נתוני הפרויקט וינסה להציל אותו. לפי אותה התביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בסוף נובמבר האחרון הפרויקט היה אמור "להיות עם עודף תזרימי בפועל של כ-50 מיליון שקל שהינו די והותר לצורך השלמת הבנייה" והוסיפו כי "קופת הפרויקט ריקה מעלה תמיהות וחששות כבדים באשר לגורלם של כספים אלה".
"אני כבר כמה שנים משלם כפול – גם שכירות וגם משכנתא, בהיקף מצטבר של 12.5 אלף שקל בחודש", מספר לכלכליסט אחד התובעים שרכש דירה חדשה בפרויקט. לדבריו "אני ועוד 72 רוכשים קיווינו לקבל את הדירות כבר בשנת 2021. אבל אני חייב להגיד שיש מסכנים ממני. יש אנשים שעברו להורים בגיל 40-45 בעקבות חוסר ברירה וכישלון הפרויקט. הדיירים שמתגוררים בדירות הישנות - סובלים מהמצב באופן יומיומי".
פרויקט התמ"א בשדרות הציונות החל ב-2018 לאחר שהדיירים חתמו ב-2012 מול היזם הראשוני – שדרה ירוקה. הבנייה בפרויקט הופסקה ב-2020 וחודשה במחצית השנייה של אותה שנה לאחר שהשדרה הירוקה הוחלפה על ידי חברת קמה א.א. שעד אז הייתה אחראית על מימון הבנייה. ההחלפה נעשתה על פי תביעת הדיירים בעקבות סכסוך בין שדרה ירוקה לדיירים המקומיים.
חברת שדרה ירוקה התקשרה עם קמה ביולי 2018 בהסכם מימון ושיווק במסגרתו התחייבה קמה להעמיד לשדרה ירוקה הלוואה בסך 20 מיליון שקל בשלוש פעימות שתהיה מובטחת בשעבודים על זכויות החברה בפרויקט. לקמה ניתנה הזכות לשווק 15 דירות בהנחה כוללת של 7.5 מיליון שקל. לפי תביעת הדיירים, מכירת דירות אלו בהנחה הכבידו על רווחיות הפרויקט ותרמו לקשיים בהשלמתו.
לפי דו"ח הכונס, החברה מכרה עד כה 66 דירות ויתרת התמורה עבור הדירות שנמכרו נאמד ב-27.3 מיליון שקל ו-6 הדירות הנוספות אמורות להימכר תמורת 11.17 מיליון שקל נוספים. כונס הנכסים מתקשה לאמוד את התקבולים העתידיים מאחר שחלק מהדירות הובטחו בהנחה וחלקן ניתנו כברטר תמורת שירותים משפטיים לקמה. בנוסף חוזה הכונס שבסנטימנט הנוכחי מחירן של הדירות עשוי לרדת. במקרה שכזה העלויות הנלוות עלולות לתקוע את הפרויקט באופן סופי.
גם חברת ניכיון הצ'קים אופל בלאנס היא אחד הנושים בפרויקט מאחר שהעניקה שירות ניכוי צ'קים לבעל חברת שדרה ירוקה בהיקף של 700 אלף שקל.
לא היה ניתן להשיג את תגובת בעלי המניות בקמה.