משרד השיכון פעל למינוי נאמן בפרויקט תמ"א תקוע
משרד השיכון פעל למינוי נאמן בפרויקט תמ"א תקוע
המשרד מצא את עצמו מעורב אישית בפרויקט תמ"א תקוע בנתניה, לאחר שרכש בבניין 14 דירות לפני יותר מחמש שנים עבור דיירי הדיור הציבורי. בעקבות זאת דרש משרד השיכון מינוי נאמן לפרויקט, ובית המשפט קיבל את בקשת המדינה
משרד השיכון הגיש לאחרונה בקשה לבית המשפט המחוזי בבאר שבע למנות נאמן זמני לחברת ישפה התחדשות עירונית נתניה, כדי להשלים פרויקט תמ"א ברחוב בן צבי 1,3,5 בעיר. זאת לאחר שהעבודות בפרויקט מוקפאות זה חודשים ארוכים בשל מצב החברה.
מדובר בפרויקט בו רכש משרד השיכון לפני חמש שנים 14 דירות לטובת דיור ציבורי. בית המשפט המחוזי קיבל את בקשת המדינה ומינה נאמן לפרויקט התקוע. הפרשה נחשפה ב"כלכליסט" בפברואר.
בבקשה שהגיש משרד השיכון לבית המשפט המחוזי, באמצעות עו"ד אסף שפירא, נטען כי במאי 2016 חתם המשרד עם חברת ישפה על חוזים לרכישת 14 דירות 4.5-3.5 חדרים בפרויקט תמורת סכומים של 1.45-1.33 מיליון שקל לדירה.
הפרויקט – מסוג תמ"א 38 חיזוק ועיבוי - כלל תוספת 30 דירות חדשות לשלושה בניינים שכללו 36 דירות ישנות. החברה התחייבה מול משרד השיכון למסור את הדירות בתוך 18 חודשים מיום החתימה על החוזים, כלומר עד נובמבר 2017.
למרות זאת, הבנייה לא השלמה והדירות לא נמסרו עד היום, איחור של יותר מ-3.5 שנים. עוד נטען כי אף שחוק המכר קובע כי יש לשלם פיצוי כספי בגין איחור במסירת דירה, החברה לא שילמה למשרד ולו שקל אחד. חוב הפיצוי של החברה למדינה בגין האיחור עומד על 3 מיליון שקל. מלבד החוב למדינה, לחברה חובות בגין איחור גם לרוכשים פרטיים ולחברות המימון אופל באלאנס ודורון מימון, שכבר פתחו בהליכים למימוש החוב.
"קשייה התזרימיים של החברה לא הביאו אותה רק להימנע מתשלום חובות, אלא הביאו להפסקת העבודות בפרויקט, תוך שהיא מותירה את המדינה, הרוכשים ובעלי דירות קיימות מול שוקת שבורה", ציין משרד השיכון בבקשה. "שיווק הדירות בפרויקט החל בשנת 2016, ואולם כבר ב-2018, ולאחר שמכרה 25 דירות מתוך 30 הדירות שאושרו לה לבנייה כדין, הפסיקה החברה את העבודות ונטשה את אתר הבנייה. בעוד חלק מהדירות לא נמכרו כלל, התברר במהלך הדיון בבית המשפט כי ייתכן שחלק מהדירות נמכרו פעמיים. עוד התברר כי החברה בנתה בפרויקט דירות גן ללא היתר בנייה".
במשרד השיכון הדגישו כי היזמים קיבלו הזדמנות לגבש הסדרים ולחדש את הבנייה, ורק משלא נותרה ברירה הגישה המדינה בקשה למתן צו לפתיחת הליכים נגד החברה. "נכון להיום, לא רק שחובותיה של החברה בגין האיחור במסירה הולכים ותופחים, אלא שגם הפרויקט עומד כאבן שאין לה הופכין, ומהווה סכנה בריאותית ובטיחותית הן לעוברים והשבים והן לדיירים שעודם מתגוררים בבניינים", ציינה המדינה.
משרד השיכון טען בבקשה כי אף שהפרויקט כבר נמצא בשלבי גמר, הדרך לאכלוסו ארוכה: המעליות בבניינים קיימות אך לא פועלות, בחלק מהדירות חסרים חדרי אמבטיה ושירותים, חדרי המדרגות אינם בטיחותיים, אין מחסנים, המרחב הציבורי אינו בנוי, ובכל הדירות התגלו ליקויי בנייה וחוסרים. כל זאת בנוסף לבניית הדירות הנוספות ללא היתר, אשר קיומן אינו מאפשר קבלת טופס אכלוס ותעודת גמר לבניין.
המדינה: אין לחברה יכולת להשלים את הפרויקט
המדינה טענה כי לחברה אין יכולת להשלים את הפרויקט ובפועל העבודות משותקות. "קיים חשש ממשי כי כל יום בו לא ממונה בעל תפקיד זמני והעבודות בפרויקט אינן מחודשות, הדירות עומדות בלתי גמורות, ללא שמירה ותוך שהן חשופות לנזקים ולפולשים. במקביל דיירי הדירות הקיימות ממשיכים לגור זו תקופה ארוכה בתוך אתר בנייה בלתי גמור. תכלית הצו המבוקש לאפשר את קידומו של הפרויקט והקטנת נזקה של המדינה כמה שניתן עד שתינתן החלטה בבקשה למתן צו לפתיחת הליכים נגד החברה".
באפריל פרסם "כלכליסט" כי רוכשי הדירות החדשות הפרטיים בפרויקט הגישו בקשה למינוי כונס נכסים לפרויקט, אך התביעה נמחקה נוכח ההכרה כי אין מנוס מהגשת הליך חדלות פירעון, וכי הצלת הפרויקט אינה אפשרית בדרך של תביעה פרטית. כעת רוכשי הדירות החדשות הודיעו, באמצעות עו"ד דותן לסרי, כי יצטרפו לבקשת המדינה.
שופט בית המשפט המחוזי בבאר שבע יעקב פרסקי קיבל את בקשת המדינה והורה על פתיחת הליכים נגד החברה. עו"ד אהוד ערב מונה לנאמן זמני, שיבחן את מצב החברה והפרויקט ויגיש את המלצותיו בתוך 30 יום - האם יש היתכנות להבראת החברה או אין מנוס מפירוקה.