סגור
שכונת ג'סי כהן חולון
ג'סי כהן. מדורגת ברמה החברתית־כלכלית הנמוכה ביותר בעיר (צילום: ויקיפדיה)

ג'סי כהן בחולון מתחדשת עם מגדלים עד 40 קומות

העירייה אישרה תוכנית מדיניות לשכונה שעם השנים זוהתה כמקום הזנחה ופשע. בתכנון: תוספת של כ־5,125 דירות וכ־126 אלף מ"ר שטחי מסחר ותעסוקה

עיריית חולון אישרה תוכנית מדיניות התחדשות לג'סי כהן, שכונה שעם השנים זוהתה כמקום הזנחה ופשע. התוכנית מציעה סכימה תכנונית שתאפשר תוספת של כ־5,125 דירות וכ־126 אלף מ"ר שטחי מסחר ותעסוקה. כיום יש בשכונה 3,048 דירות.
התוכנית, שנערכה במימון הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית על ידי משרד האדריכלים גוטמן אסיף, מציעה חידוש של השכונה לאורך השדרה הירוקה תוך יצירת מרכזים רב־תפקודיים, שיכללו מסחר ומרכזי חינוך וציבור. לאורך רחוב אילת תתוכנן דופן עירונית ובה תמהיל של מגורים, תעסוקה ומסחר בבנייה גבוהה של עד 40 קומות. הבנייה בתוך השכונה תגיע לגובה של 10 קומות. התוכנית כוללת גם חיזוק צירי מזרח ומערב באמצעות שבילים ירוקים.
התוכנית מציעה מנגנון מימוש הדרגתי על ידי חלוקת השכונה לחמישה מרחבי תכנון. בכל אזור מוגדרת כמות יחידות הדיור המקסימלית, ואם ההתחדשות באזור אחד תהיה מואצת, הוא יוכל לקבל תוספת זכויות של עד 10% מאזור שבו ההתחדשות איטית יותר. הקיבולת השכונתית לא אמורה להשתנות. סגנית מהנדס העיר חולון, האדריכלית יעל קאופמן פרידמן, מסבירה: "כדי שניתן יהיה לבנות כמות מסוימת של יחידות דיור, יהיה צריך לעשות פיתוח של המרחב הציבורי. הרעיון הוא שהשכונה תוכל לעמוד בקיבולת שלה".
קאופמן פרידמן מבהירה שהתוכנית שמה דגש על הצדדים החברתיים והסביבתיים: "אנחנו מאפשרים לתושבים בשכונה להתאגד ולבחור את הדרך הנכונה ביותר עבורם. התוכנית מאפשרת התחדשות בניינית וגם מתחמית (של קבוצת בניינים). המדיניות הגמישה נותנת גם את אבני הדרך המשמעותיות, שזה בעיקר הנגישות, ההליכתיות, הקהילתיות והסביבה".
שכונת ג'סי כהן נבנתה בתחילת שנות ה־50 בקצה המערבי של חולון, מעל הוואדי שבו נסלל לימים ציר נתיבי איילון דרום (כביש 20). כמו שכונות אחרות שנבנו באותה עת, היא הוקמה בשטח שהיה חקלאי, תוכננה כישות נפרדת, אוטונומית כביכול, ואין לה קשר אורגני לעיר הוותיקה יותר. האדריכלות היא של מבני שיכון, "בלוקים", בני שלוש או ארבע קומות, אבל יש גם בנייה צמודת קרקע בסגנון "רכבות" ודו־משפחתיים. בשונה מאזורים אחרים בעיר, יש בשכונה כמות גדולה יחסית של שטחים ציבוריים פתוחים שהם פארקים או אזורי מעבר מגוננים (84 דונם, ממוצע של 6.5 מ"ר שטח ציבורי פתוח לתושב). מצד שני, השכונה מדורגת ברמה החברתית־כלכלית הנמוכה ביותר בעיר, 3 מתוך 10 לפי הלמ"ס.