פרויקט התמ"א התארך והקבלנים יפצו את הדיירים ב־2 מיליון שקל
פרויקט התמ"א התארך והקבלנים יפצו את הדיירים ב־2 מיליון שקל
18 בעלי הדירות הישנות ברמת השרון נאלצו לגור כמעט 3 שנים בפרויקט תמ"א שלא נגמר. היזמיות, חברות תמוז 38 ואוניל בניה, יפצו את בעלי הדירות
בעלי דירות בפרויקט מסוג תמ"א 38/1 ברחוב ששת הימים ברמת השרון יפוצו על ידי החברות המבצעות בסכום של כ-2 מיליון שקל בעקבות איחור במסירת הפרויקט. כך קבע בימים האחרונים בית משפט השלום בתל אביב.
החברות אוניל בניה ותמוז 38 חתמו בשנת 2011 על הסכם לביצוע תמ"א 38/1 (עיבוי וחיזוק המבנה הקיים), במסגרתו אל 18 הדירות הקיימות בבניינים בני 3 קומות יתווספו 2 קומות (עוד 6 דירות דופלקס). שנתיים לאחר מכן, באוגוסט 2013 החלו בביצוע העבודות תוך התחייבות לסיים את הפרויקט בתוך 18 חודשים, כלומר עד פברואר 2015. אלא שבמועד המדובר עדיין לא התקבל טופס 4, העבודות בחניון ובדירות לא הושלמו, המעליות לא פעלו, הגינה לא טופלה ולא הותקנה תאורה בשטחים הציבוריים. רק במרץ 2016, באיחור של יותר מ-14 חודשים ובחלוף למעלה מ-32 חודשים ממועד תחילת העבודות, הסתיים הפרויקט. גם אז, התגלו חוסרים ותיקונים רבים שיש לבצע. הליך המסירה הסתיים רק באוגוסט 2016, באיחור של 19 חודשים.
בעקבות האיחור, בעלי הדירות דרשו פיצוי מוסכם של 150 שקל ליום, כך שסכום הפיצוי יעמוד על 85 אלף שקל לדירה ו-1.59 מיליון שקל עבור כל 18 הדירות בפרויקט בשל עוגמת הנפש שנגרמה להם במגורים בתוך אתר בנייה, אובדן ימי עבודה ושכר למפקח שנשכר על ידם. עוד טענו בעלי הדירות, כי נתבקשו לחתום על כתב ויתור תביעות במעמד המסירה ותוך הטעייה שלהם, ו-6 בעלי דירות אכן חתמו על מסמך כזה, אך בהמשך טענו בביהמ"ש כי החתימה נעשתה בהטעיה ומרמה תוך ניצול מצוקתם.
בכתב ההגנה ניסו הקבלנים להסיט את האש אל עבר המפקח ששכרו הדיירים אשר לטענתם הטעה אותם ובעצמו גרם לעיכובים רבים במיזם, והוסיפו, כי כל העיכובים נגרמו בגלל בעלי הדירות והמפקח וביוזמתם. כן הם טענו כי במהלך העבודות היו אירועים שאינם תלויים בהם כמו מבצע צוק איתן שעיכב את העבודות בכ-50 יום, ושינוי דרישות מכון התקנים בנוגע למעליות, אשר בעקבותיו חל עיכוב של 114 ימים לפחות.
השופט עדי הדר ציין בפסק הדין את "התנערותן של החברות מחובתן לשלם פיצויים בגין כשלונן בניהול המיזם, לרבות על ידי החתמה בחוסר תום לב על כתב ויתור בתחפושת של 'פרוטוקול מסירה'". השופט ציין כי "טענות הנתבעות נגד המפקח, הן בגדר ניסיון בחוסר תום לב להתנער מכישלונן במיזם, ע"י שעיר לעזאזל, שיישא במקומן, בתוצאות כישלונן". השופט קבע כי 11 בעלי דירות יקבלו פיצוי של כ-102 אלף שקל ו-7 יזכו לפיצוי של כ-90 אלף שקל. כמו כן נקבע כי שכרו של המפקח בגובה של כ-35 אלף שקל ישולם על ידן.
עו"ד טל אבנרי ועו"ד עומר אבניר, שייצגו את בעלי הדירות, מסרו: "הדיירים נכנסו לפרויקט תמ"א 38 בין היתר תוך הסתמכות על התחייבות החברות לסיים את הפרויקט בצורה טובה, מהירה ורציפה ובתוך פרק זמן מוגדר. בפועל, החברות איחרו באופן משמעותי בהשלמת העבודות. איחור בהשלמת עבודות הבנייה משמעותו המשך מגורים בתוך 'אתר בנייה' שטומן בחובו, בין היתר, סכנות ומפגעי תברואה קשים ושאף גרמו לעוגמת נפש רבה לדיירי הבניין, כאשר משך כל זמן זה נשללה מהם האפשרות להתגורר בשקט, בשלווה ובפרטיות בדירותיהם. בית המשפט עשה צדק עם הדיירים".