מינהלת התחדשות עירונית מגיעה גם לאילת ולרמת השרון
מינהלת התחדשות עירונית מגיעה גם לאילת ולרמת השרון
הרשות להתחדשות עירונית תקים שבע מינהלות חדשות, בנוסף ל־25 שכבר פועלות מספר שנים. התקציב הממשלתי הכולל: 33 מיליון שקל לשנה
הרשות להתחדשות עירונית צפויה להקים שבע מינהלות חדשות להתחדשות עירונית, זאת בנוסף ל־25 המינהלות הפועלות כבר מספר שנים, כך נודע ל"כלכליסט". המינהלות החדשות יוקמו בטירת כרמל, בני ברק, באר יעקב, רמת השרון, אילת, נוף הגליל וקריית מלאכי. סך התקצוב של המינהלות, ותיקות וחדשות, יעמוד על 33 מיליון שקל לשנה. המינהלת היא יחידה של הרשות להתחדשות עירונית הפועלת בתחום רשות מקומית במטרה לקדם התחדשות בתחום הרשות.
32 הרשויות שנבחרו להקמת מינהלת נבחרו בעקבות קול קורא שתנאי הסף שלו קבעו שהרשות צריכה להציג לפחות שתי תוכניות התחדשות עירונית שנמצאות בתהליך. הרשות להתחדשות עירונית מתכוונת בעתיד לקדם את הפעילות ברשויות שלא עומדות ברף, וזאת בעזרת פרויקטור בודד שיעבוד עם הרשות המקומית.
המינהלות הוקמו ב־2017 ומנוהלות על ידי הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית בשיתוף הרשויות המקומיות. המינהלות מסייעות הן לבעלי הדירות וליזמים והן לרשות המקומית שלעתים מתקשה לקדם ולנהל מתחמים כאלה בעצמה. מטרת הפעילות היא לסייע לכל הצדדים לקדם את התהליך, וכך להביא למימוש פוטנציאל ההתחדשות העירונית בתחומי הרשויות.
כיום פועלות מינהלות באור יהודה, אשדוד, אשקלון, באר שבע, בית שמש, בת ים, גבעתיים, הוד השרון, הרצליה, חדרה, חולון, חיפה, יבנה, יהוד־מונסון, ירושלים, כפר סבא, לוד, נס ציונה, נתניה, תל אביב (עזרה וביצרון), פתח תקווה, קריית אונו, קריית גת, קריית ים, רחובות (מנהלת שכונתית בקריית משה), ראשון לציון, רמלה ורמת גן. המינהלת בתל אביב היא חיצונית ולא ממומנת על ידי המדינה, ומנהלת נוספת ברחובות היא שכונתית ונועדה להתמודד רק עם הפרויקט המורכב בקריית משה.
המינהלות פועלות מתוך הרשויות המקומיות ועובדיה מוגדרים כעובדי הרשות המקומית ועובדים מול מהנדס הרשות. היקף המועסקים בכל מנהלת משתנה בהתאם לפעילות בעיר. למשל בירושלים יש מינהלת של חמישה־שישה עובדים, וברשויות קטנות יותר מדובר בשלושה עובדים. הבחנה נוספת היא בתקצוב הרשויות, שמתבסס בין היתר על נתוני ההכנסות מארנונה לפי נפש. שרשויות עשירות ימומנו בדרך כלל ברף הנמוך, כלומר שיעור של כ־45%, ורשויות חלשות יותר יקבלו מימון של עד 85%. התקציב לכל רשות הוא בהתאם למדרגות, כאשר המימון השנתי המקסימלי יעמוד על 2.3 מיליון שקל. רוב התקציב למינהלות מועבר עבור שכר עובדים, והתקציב הוא לחמש שנים קדימה.
אלעזר במברגר, מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, אמר ל"כלכליסט" כי המינהלות העירוניות מספקות בהירות ליזמים ומשמשות כתובת לתושבים: "המינהלת העירונית מובילה את הדיירים בתהליך, ראשית בבחירת הנציגות, לאחר מכן בבחירת עו"ד שמייצג אותם, ובהמשך בבחירת יזם במסגרת הליך של מכרז. זה העביר הרבה מהכוח ומהידע לבעלי הדירות והם מנהלים את התהליך. המשימה הראשונה של המנהלות החדשות היא לייצר מדיניות של התחדשות עירונית ברשות המקומית, וביחד עם ראש הרשות הם מחליטים איפה להתמקד בהתחדשות עירונית ומה החזון".
חגי טולדנו, מנהל אגף קשרי קהילה ברשות להתחדשות עירונית: "פעילות המינהלות בחמש השנים האחרונות שינתה את פני הענף, ויצרה כתובת עירונית מרכזית אחת לתושבים וליזמים. בעקבות הצלחה זו אנו מרחיבים את המענה כך שכבר בתחילת 2023 נוכל לסייע בלמעלה מ־40 ערים".