סגור
ליהי סונק מנכ"לית מיקס נדל"ן
ליהי סונק. "אנחנו לא מתנהלים באפור. חצי חינם זה עסק שמפרגנים לו" (צילום: קובי קואנקס)

ריאיון
מנכ"לית meex נדל"ן: "המטרה שלנו היא להפוך פיל לבן לוורוד"

כמו רבות מהרשתות הקמעונאיות גם חצי חינם הקימה זרוע נדל"ן בשם meex עם שטח של 700 אלף מ"ר בערים מרכזיות. ליהי סונק, מנהלת החברה, רואה את ייעודה בהשבחת נכסי העסק המשפחתי שבו "כולם מחליטים על הכל אבל בסוף הדוד מוטי קופרלי קובע". לדבריה, התקופה טובה ליזמות כי רשויות רק רוצות להגדיל את אחוזי הבנייה. את המשרדים שעומדים ריקים בכוונתה להפוך לבתי מלון ואת מתחם ירקונים שנסגר בהוראת בית משפט היא משכירה בינתיים לצילומי "קופה ראשית". בכל מקרה, פרשת השוחד לדוד ביטן, היא אומרת, כבר מזמן מאחוריה

זה כבר הפך לשגרה: בעלי רשתות מזון נכנסים לתחום הנדל"ן כחלק ממסלולם העסקי. רמי לוי הוא ככל הנראה איש העסקים המפורסם ביותר בהקשר זה, הוא צמח משוק מחנה יהודה למרכולים והתרחב לנדל"ן (ולתחומים נוספים). אך גם רשתות שופרסל, יוחננוף ואושר עד עשו דרך דומה. חצי חינם של משפחת קופרלי ושל זכי שלום היא אחת הקמעונאיות שהנדל"ן היה חלק מפעילותן כבר בתחילת הדרך: החברה מחזיקה בנכסים רבים, שאינם רק מרכולים. לפני כשנתיים החליטו ברשת, המנוהלת על ידי מוטי קופרלי, כי הגיע הזמן להפריד ולמתג את זרוע הנדל"ן של הקבוצה כך שתפעל במקביל לחצי חינם, במטרה להשביח נכסים קיימים ולפתח את התחום.
תחת השם שנבחר לזרוע הנדל"ן, meex, פועלים כעת מתחם שרונים בהוד השרון והמתחם ברחובות, אך יש לקבוצה נכסים גם בחולון, ראשון לציון, פתח תקווה, אשדוד ועוד. אלה כוללים, לפי הערכות, כ־700 אלף מ"ר של שטחי קמעונאות, מסחר, משרדים ומרכזים לוגיסטיים.
רוב השדרה הניהולית הבכירה של חצי חינם מורכבת מבני משפחה, וכך גם זרוע הנדל"ן מנוהלת כיום על ידי ליהי סונק קופרלי ובן דודה אור קופרלי, שניהם בשנות ה־40 לחייהם, אך עובדים כבר עשרות שנים בעסק המשפחתי.
2 צפייה בגלריה
זכי שלום ממייסדי חצי חינם
זכי שלום ממייסדי חצי חינם
זכי שלום, ממייסדי חצי חינם. "לכל אחד מבעלי החברה יש כבר דור המשך בעסק"
(צילום: אוראל כהן)
כשסונק נשאלת מדוע הפרידו את זרוע הנדל"ן, היא משיבה ש"לא רצינו להמשיך להתנהל בתחום הנדל"ן תחת השם חצי חינם. זה אומנם עזר מדי פעם אבל גם יצר בלבול. ככל שצמחנו, הבנו שצריך למתג את הפעילות הזאת אחרת. אנחנו מחזיקים קרקעות של 60-50 דונם בערים חזקות: הוד השרון, חולון, ראשון לציון. יש צורך לטפל בהן, וזה הזמן הנכון, כי הרשויות רוצות להגדיל את זכויות הבנייה. בעבר נתנו לנו במתחם שרונים בהוד השרון 50% תכסית, כלומר זכויות בנייה במ"ר רק על מחצית משטח המגרש — זה כלום. ואילו היום מבחינת הרשויות, רק תחלמי בגדול. בהוד השרון יהיה מתחם עם בניין משרדים ודירות להשכרה, עכשיו אפשר לבנות פה קהילה".
אז תפקידך להשביח את נכסי החברה?
"זה בדיוק מה שאנחנו עושים עכשיו. אור ואני בוחנים הכל, נפגשים עם אדריכלים, ובודקים מול הרשויות. בראשון לציון אנחנו מקדמים תוכניות מאוד מיוחדות באזור תעשייה שצמוד למתחם האלף, ואנחנו עוברים על כל הקרקעות שלנו, כולל סניפים קטנים, ומגרשים ריקים, לכל אחד אנחנו מגיעים ומייחדים אותו".
הפעילות מבוססת בעיקר על קרקעות של סניפים קיימים?
"לא. בחולון, למשל, יש בבעלותנו מגרשים בכניסה לעיר והקמנו מבנה משרדים שנמצא בשלבי סיום. הצעתי לעירייה שאני אקים למעלה מלון עסקי, ואני מקדמת תוכנית למלון. יש לי פרויקט למבנה לוגיסטי בחולון שנמצא בבנייה על מתחם גדול של 60 דונם, ומשרדים בסגולה שבפתח תקווה, בחולון ובראשון לציון".

תמהיל נכון צריך לנהל

פרויקט הדגל של מיקס נרכש ב־2017 ממשה ויגאל גינדי תמורת 185 מיליון שקל. מדובר במתחם אמריקן סיטי שהקימו הגינדים ב־2003 ברחובות אך נחשב במשך שנים לפיל לבן. הוא כולל קניון, מגדל משרדים בן 20 קומות ומגרשי חניה בשטח כולל של כ־50 אלף מ"ר. בכוונת חצי חינם להחזיר את המתחם אל השוק, להוסיף עליו מבנה תעסוקה, מבנה מגורים להשכרה, ועוד מבנה חניה, כך שהמתחם יכלול כ־130 אלף מ"ר בנוי, ו־40 אלף מ"ר חניונים.
על מתחם אמריקן סיטי ברחובות: "נפתח השנה את המתחם הקיים, עם סופרמרקט שלנו ועוד עסקים. אני חושבת שבזכות התמהיל תהיה שם תנועה"


איך ומתי אתם מתכוונים להחזיר את הנכס הזה למסלול?
"זה אתגר גדול לקנות פיל לבן ולהפוך אותו לפיל ורוד. אנחנו מקדמים אותו, ונפתח השנה את המתחם הקיים, את הסופרמרקט שלנו וגם חנויות חדשות, קופת חולים מאוחדת, ופארק לילדים שכבר פתוח. אני חושבת שבזכות התמהיל תהיה שם תנועה. רכשנו את כל המתחם, והיו שם המון בעלים פרטיים קטנים. בשביל לבנות תמהיל טוב, צריך לנהל את זה נכון. כשיש בעלים פרטיים, אתה רואה את חוסר התחזוקה, ואת חוסר ההבנה בחשיבות התמהיל".
אתם מעורבים גם בבנייה למגורים?
"אנחנו בונים עכשיו בגבעת שמואל באמצעות חברת צבי קופרלי יחד עם חברת ארמונות חן שבבעלות משפחת בן גירה, ואנחנו רואים שהפרויקט מבוקש ואין בעיה למכור שם דירות. אני אישית מאוד מאמינה גם בדירות להשכרה ודירות קטנות".
זו תקופה קשה בשוק המשרדים. אלפי מ"ר ריקים. איך אתם מתמודדים איתה?
"נכון, יותר קשוח כרגע. אני מנסה לחשוב מחוץ לקופסה, להשכיר לקליניקות ולבתי מלון במקום משרדים".
אתם רוכשים קרקעות חדשות?
"במיקום שאנחנו מאמינים בו — בהחלט כן".
איך אתם מממנים אותן?
"אנחנו חברה פרטית ונהנים ממה שאנחנו, נשאיר את זה אצלנו".
את סניף ירקונים בפתח תקווה הפעלתם במשך יותר מעשור בשימוש חורג, חלקו על קרקע חקלאית, עד שבית המשפט קבע שיש לסגור אותו. מה קורה עם המתחם היום?
"צריך לשאול את המדינה ואת העירייה. בינתיים המבנה עומד כי יש לו היתר, ניצלנו את כל השימושים החורגים בו. בתקופת המלחמה קיבלנו אישור להשתמש בו למחסן לציוד טקטי לחיילים, ומדי פעם מצלמים שם את העונות של הסדרה 'קופה ראשית'".

מוטי הוא הקברניט שמנווט אותנו

חצי חינם הוקמה על ידי הסב צבי קופרלי (שנפטר ממחלת הקורונה) וזכי שלום ויש לה כיום שבעה סניפים. מדובר במעט מאוד סניפים בהשוואה למתחרות, אך למרות זאת חצי חינם מדורגת (על פי דירוג BDI) כרשת המזון התשיעית בגודלה, כשלפניה ואחריה נמצאות רשתות המחזיקות בעשרות סניפים.
סונק מספרת כי הסב צבי "היה נדלניסט בנשמתו". הוא התחיל את דרכו עם שתי חנויות בשוק הכרמל, אך כבר אז במקביל לפעילות הקמעונאית החל לרכוש נדל"ן וצבר קרקעות, וגם החליט שנדל"ן לא מוכרים. "הוא בנה את עצמו בשקט על ידי רכישה של קרקעות, שעל בסיסן הוקמה בהמשך חברת הנדל"ן, הוא היה המורה שלי בתחום. הוא זכר את כל הקרקעות לפי גוש חלקה, מה השטח של כל חלקה, מתי הוא קנה, איך הוא קנה, והוא תמיד היה עושה לי על זה בחינות. הסניף הראשון של חצי חינם הוקם בחולון בשטח של 120 מ"ר ואז הוקמה עוד חנות, והכל על קרקעות שהוא רכש. התחלנו להתפתח בתחום הקמעונאות כשסבא היה במקביל ממשיך לקנות קרקעות".
לצבי יש שלושה בנים. ששי (ששון) קופרלי, אביה של סונק, הוא הבכור, ואחריו חזי ומוטי, כולם עובדים בחברה, אך לדברי סונק, יש אחד שקובע וקוראים לו מוטי. "מוטי הוא הדומיננטי, הוא הקברניט והוא זה שמנווט אותנו. אנחנו עשרה נכדים במשפחה, אני הנכדה הבכורה ומלבדי יש עוד שני נכדים בעסק, כך שלכל אחד מדור המייסדים יש בחברה נציג מדור ההמשך. אני בתו של ששי ואור בנו של מוטי מנהלים את הנדל"ן, יוסי בנו של חזי בתפעול של חצי חינם, וכמובן אורית שלום־בג, בתו של זכי שלום שנכנסה בנעליו ואחראית על סחר, קניינות ושיווק של חצי חינם. אנחנו נמצאים בשלב של העברה בין־דורית.
מתי החלטתם להתמקד בנדל"ן כפעילות נפרדת?
"ב־2009 מוטי החליט שצריך להשקיע בנדל"ן מעבר לצרכים של הסופרמרקטים שלנו. הוא רכש את מרכז אם המושבות בפתח תקווה מאי.די.בי בעסקה מאוד מהירה שנסגרה ב־ 24 שעות. אני ניהלתי את זה לאחר מכן ועשיתי הרבה תהליכים ושינויים בתמהיל המתחם והשוכרים כמו פתיחה של שדרת אוכל מאוד מוצלחת".
אם מוטי מחליט על הכל, איזה חופש פעולה יש לך?
"הכל עובד כאן ביחד בסינרגיה. אני לא יודעת לעבוד לבד, נולדתי לתוך משפחה שהחשיבה בה היא ביחד. זו קומונה, זה הכל ביחד".
איך מתקדמים אצלכם במשפחה?
"כל הנכדים בעסק התחילו מתפקידים קטנים. אומרים שבשביל לדעת את העסק, אתה צריך להתחיל מלמטה וזה קורה בשלבים. כשהייתי ילדה, לא יצאתי לחופשות עם ההורים שלי כי הם עבדו, אז את החופשות הייתי מבלה בחצי חינם, הייתי סדרנית וקופאית ואורזת, עשיתי כל מה שהיה צריך לעשות בחברה".

צ'קים ע"ש עמותה וחשבוניות פיקטיביות

ב־2022 הודתה ליהי סונק במתן שוחד לדוד ביטן. "הייתי צעירה ותמימה"

בשנת 2022 רשת המזון חצי חינם וליהי סונק קופרלי הודו בעבירה של מתן שוחד לח"כ דוד ביטן ורישום כוזב במסמכי תאגיד. על פי כתב האישום שהוגש במסגרת הסדר הטיעון, שמונה שנים קודם לכן, ב־2014, סונק ביקשה מביטן, בעת שכיהן כיו"ר ועדת המשנה לרישוי ותכנון של הוועדה המקומית בראשון לציון, לסייע בקידום ענייניה של חצי חינם בהסדרת שימושים חורגים ובהיטל השבחה. ביטן ביקש בתמורה 40 אלף שקל בצ'קים שנמסרו לפקודת עמותה שעוסקת בספורט. סונק הודתה כי נתנה לביטן את טובות ההנאה באמצעות מקורב, ובהוראתה התשלומים לעמותה נרשמו ברישום כוזב בספרי החשבונות של חצי חינם כשירותי פרסום. במסגרת הסדר הטיעון סונק ריצתה 7.5 חודשי עבודות שירות והיא וחצי חינם שילמו קנסות של כ־200 אלף שקל.
כשהתפוצצה הפרשה עם ביטן, פעלת בשם החברה והמשפחה ולבסוף הודית באשמה. יש לך כעס על מישהו?
"הייתי צעירה ותמימה ואני כבר ממש לא. עשיתי את מה שעשיתי, הבנתי דברים בדיעבד. למדתי מהמשבר הזה. עבורי, בחיים הפרטיים שלי עם כל הקושי והיה המון קושי, הכרתי גם אנשים טובים בדרך. לגבי הכעס, כבר שחררתי את זה. מסתכלים רק קדימה".
ההחלטה להודות באשמה היתה קלה?
"היה שלב שבו הבנתי איך הדברים עשויים להיתפס בדיעבד, ולכן החלטתי לקבל עליי את עסקת הטיעון, גם מאחריות לחברות. הסתכלתי על משפחתי והחלטתי לקחת אחריות על המעשים, גם אם לא הבנתי בזמן אמת מה ניתן לייחס להם".
איך ריצית את העונש?
"רציתי לעזור לקשישים, אבל בסופו של יום זה לא הסתדר וביצעתי עבודות שירות בבית החולים הווטרינרי בבית דגן. הייתי צריכה להתייצב שם כל בוקר, זה חישל אותי ברמה האישית, הגעתי לשם בלי שם וטייטל והיה לי מנהל שפיקח עליי".
כמה זמן הפרשה הזו העסיקה אותך?
"שש שנים התנהלתי על רקע זה".
את יודעת בדיעבד האם עקבו אחרייך? האזינו לך לטלפון?
"אני לא יודעת. התחושה כמובן לא נעימה, לעתים היא הזכירה לי סדרת טלוויזיה".
התביישת בזה?
"לא. הבנות שלי יודעות ואני לא מתביישת, לקחתי את זה למקום שונה. מי שאני היום, זו לא מי שהייתי אם לא הייתי עוברת את זה".
2 צפייה בגלריה
דוד ביטן חבר כנסת
דוד ביטן חבר כנסת
דוד ביטן טרם נשא בעונש. "מאחלת לו טוב"
(צילום: אלכס קולומויסקי)

איך קיבלו את זה במשפחה? כעסו עלייך? תמכו בך?
"אני חושבת שכאב להם עליי אבל הכעס הוא פנימי, הוא לא חיצוני, זו תובנה שהגיעה עם הזמן".
את התיק שלך סגרו די מהר אבל ביטן עוד לא נשא בעונש.
"יש לו משפט. מאחלת לו טוב".
מלבד הפרשה הזאת חצי חינם הסתבכה עם החוק גם בסניף בירקונים, זה לא משהו שקורה בחברות אחרות. אתם מתנהלים בתחום האפור?
"אנחנו לא מתנהלים באפור. אנחנו מלווים על ידי יועצים משפטיים ומומחים. חצי חינם זה עסק ייחודי שגם אנשי עסקים גדולים מפרגנים לנו עליו, ואני מאוד גאה על העסק הגדול שהפכנו להיות".

ליהי סונק קופרלי

  • תפקיד: מנכ"לית meex נדל"ן
  • גיל: 44
  • מצב משפחתי: נשואה + 4
  • נכדתו של מייסד החברה צפי קופרלי, ובתו של ששון, אחד משלושת בניו
  • מקום מגורים: מושב תלמי מנשה