מורגן סטנלי מזהיר: סין חייבת לחלץ את שוק הנדל"ן שלה
מורגן סטנלי מזהיר: סין חייבת לחלץ את שוק הנדל"ן שלה
האנליסטים בבנק מזהירים כי אם הבעיות בענף לא יטופלו כראוי, הדבר עלול להוריד את הצמיחה ל-2% בלבד בשנה הבאה, מדדי המניות יאבדו 20%, והאבטלה בערים תנסוק אל מעל ל-7%
האנליסטים במורגן סטנלי מזהירים ששוק הנדל"ן הסיני עלול לגרום להאטה משמעותית של הכלכלה ושל שוק המניות אם הרשויות לא יספקו לו תמיכה מספקת.
לפי CNBC, מדד שנגחאי המשולב נפל מאז תחילת השנה ביותר מ-12%, ומספר כלכלנים כבר הורידו את תחזית הצמיחה של סין השנה לסביבות 3%, זאת על רקע הגבלות הקורונה המתמשכות וההאטה בסקטור הנדל"ן. יעד הצמיחה שהציבה הממשלה עומד על 5.5%.
אולם החשש ההולך ומתגבר בקרב הרוכשים שבניית הדירות לא תושלם והקשיים אליהם נקלעו חברות ענק בתחום הנדל"ן במדינה הדגישו הקיץ את הבעיות בסקטור, ובהתאם התגברו החששות להתפשטות הבעיות לכלכלה כולה. להערכת האנליסטים במורגן סטנלי, הממשלה הסינית תתערב במהירות ותנסה לחלץ את הענף, כולל באמצעות הקמת קרן "גדולה" שתסייע ליזמים ולקבלנים לסיים את הפרויקטים. לפי הדו"ח שפרסמו האנליסטים, סיוע מסוג זה יעזור לייצב את מכירות הבתים ואת המחירים במחצית השנייה של השנה.
עם זאת, האנליסטים הזהירו מפני מצב שבו הקרן תהיה קטנה מדי ושאר הצעדים יישארו מוגבלים. לדבריהם, במקרה כזה מדדי המניות בסין יצנחו ב-20% נוספים מהרמה הנוכחית שלהם בתוך חצי שנה עד שנה. כמו כן התמ"ג הסיני יואט בחדות, והצמיחה ב-2023 תעמוד על 2% בלבד. עוד הזהירו כי במקרה כזה יותר מ-11 מיליון אנשים עלולים לאבד את מקום העבודה שלהם, ושיעור האבטלה בערים יטפס ליותר מ-7%. הפגיעה העיקרית תהיה בסקטורי הבנייה והאירוח.
בשלב זה הממשלה הסינית עוד לא דיווחה על הקמה של קרן גדולה לתמיכה בסקטור הנדל"ן, אולם ביום רביעי הדגיש ראש הממשלה לי קצ'יאנג את החשיבות של תמיכה כדי להבטיח את השלמת הבנייה, ואמר כי הממשלות המקומיות חייבות לנקוט גישה גמישה בהענקת הלוואות. האנליסטים במורגן סטנלי תיארו את מדיניות התמיכה בביקושים בסקטור הדיור כ"אגרסיבית ביותר מאז 2016".
"נקודת האור היא שהתפשטות הבעיות מסקטור הנדל"ן לשאר הכלכלה נותרה עד כה תחת שליטה", כתבו. עם זאת, ציינו כי בשל הגודל של שוק הדיור והתנופה הנוכחית לא בטוח אם הצעדים הנוכחיים מספיקים.
במורגן סטנלי טענו כי גם אם הממשלה תצליח לייצב את סקטור הדיור, ענף התעשייה כולו עדיין בסכנת התכווצות. לפי התחזית, הביקוש ארוך הטווח לדיור יירד ב-30% בין 2020-2030, מה שיוביל לירידה של 10%-15% בביקוש לחומרי בנייה ולרכישות אחרות הקשורות לדיור כמו ריהוט ומכשירי חשמל.