סגור

מועצת פרדס חנה: לא להעסיק קבלן שרישיונו נשלל

מועצת פרדס חנה־כרכור הצביעה נגד המשך העסקת קבלן שרישיונו נשלל בשל ליקויי בטיחות. לראשונה מאותתת רשות מקומית כי תסרב למדיניות המקלה של רשם הקבלנים שמתיר גם למי שהושעו להשלים פרויקטים

בפעם הראשונה בישראל רשות מקומית נוקטת מהלך אקטיבי נגד המדיניות המקלה של המדינה בכל הקשור לליקויי בטיחות באתרי בנייה. בישיבה שהתקיימה בשבוע שעבר (ה') במועצת המושבה פרדס חנה־כרכור העלו להצבעה חברי מועצה את המשך העסקתו של קבלן אשר רישיונו נשלל לאחרונה על ידי רשם הקבלנים במשרד השיכון והבינוי, וקיבלו החלטה שלא להמשיך להעסיקו.


הקבלן הוא וליד גרייב שפעיל בבנייה בבתי ספר ורישיונו היה על תנאי בעקבות מספר גבוה של כ־21 חריגות בטיחות, כולל תאונה בחודש פברואר בבית הספר שבילים בפרדס חנה שבה נהרג סאיד קדח לעיני בנו שעבד אתו באתר. ימים ספורים לאחר תאונה זו נהרג פועל נוסף באתר אחר של החברה, בנצרת, ולאחריה החליט רשם הקבלנים לממש את ההתניה ברישיון הקבלן ולשלול אותו לשלוש שנים.
1 צפייה בגלריה
תאונת בניין פרדס חנה תאונה
תאונת בניין פרדס חנה תאונה
התאונה בבית ספר שבילים. רשויות לא יכולות לקבוע סטנדרט בטיחות
(צילום: תיעוד מבצעי מד"א)
אולם, הרשם שביד אחת שלל את רישיונו, ביד שנייה החריג את מרבית האתרים של אותו הקבלן ואפשר לו להמשיך בעבודות עד סיומן: 19 אתרים שהקבלן יוכל להמשיך ולבנות, 16 מתוכם בתי ספר: בתי הספר "תגלית" ו"אמירים" בגני תקווה, תיכון "מור" ושלושה בתי ספר וגני ילדים במודיעין, בתי הספר "מורשה", "צביה" ו"שארית ישראל" בפתח תקווה, בית הספר "מאיר" בעפולה, בית הספר "פייגא" ביבנאל וכן בתי ספר בביר אל מכסור וברמת השרון.
בעקבות התאונה והאישור החריג שניתן לקבלן להמשיך ולעבוד החליטו כמה חברי מועצה בפרדס חנה להעלות הצעת החלטה למדיניות ההתקשרות עם המשכ"ל (החברה למשק וכלכלה שפועלת תחת מרכז השלטון המקומי ומסייעת לרשויות לקדם פרויקטים בתשלום) והקבלנים ששכרה עבורה ובהם חברת שתית הבונה שני בתי ספר וגם באתריה נמצאו בעבר ליקויי בטיחות.
המצב שאליו נקלעה פרדס חנה נבע מהיעדר כל סטנדרט של בטיחות בשלב ההתקשרות עם הקבלן. לא מדובר במדיניות חריגה של רשות אחת, אלה הסטנדרטים הרווחים ברשויות המקומיות, וגם המשכ"ל לא מציבה רף בנושא הבטיחות לקבלנים שהיא מציבה ברשויות.
המשמעות היא שכל עוד המדינה מאפשרת לקבלן להמשיך לעבוד, הרשויות המקומיות לא בודקות אותו. התוצאה, ביישובים רבים, היא שבשטחם עובדים קבלנים בעלי עבר בטיחותי בעייתי.
ההצבעה בפרדס חנה הובילה לעימות פוליטי ובסיומה היועץ המשפטי של המועצה טען כי אין בסמכות חברי המועצה לקבל החלטה כזו, ולכן לא ברור האם אכן תיושם. עם זאת, מדובר בהתעוררות ראשונה של השלטון המקומי שייתכן שתסמן גם לרשויות אחרות כי החלטות הרשם — גם אם הן מאפשרות באופן חוקי לקיים את העבודות — עלולות לחשוף את הציבור לסכנות, והן אינן מוסריות או הגיוניות.
ממשרד השיכון והבינוי נמסר: "החלטת רשם הקבלנים בנוגע להתלייתה בפועל לשלוש שנים של חברת וליד גרייב התקבלה, והוחלט להחריג ממנה 19 אתרים ואין לו אפשרות לבצע עבודות חדשות. מזמיני עבודה יכולים, וזו זכותם, להחליט שהקבלן לא ימשיך לבצע עבורם פרויקטים שהוחרגו, כלומר — החרגת הפרויקט לביצוע אינה מחייבת אותם כמזמיני עבודה".
מהמשכ"ל נמסר: "החברה פועלת על פי חוק ועל פי הכללים. כל עוד קבלן מחזיק ברישיון כדין ורשום כדין במרשם הקבלנים, אין ביכולתה של החברה למנוע את השתתפותו במכרזים. ככל שהרגולטור יחליט, על פי סמכותו, להוציא קבלן כזה או אחר ממרשם הקבלנים, החברה תמנע את השתתפותו במכרזיה. מאז האירוע בוצעו שתי ביקורות בטיחות באתרים ומצאו אותם ראויים להמשך עבודה".
מהקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה נמסר כי היא "מתנגדת נחרצות למדיניותו של רשם הקבלנים במשרד השיכון, המחריגה באופן גורף פרויקטים שהחלו מתחולת השעיית רישיונה בפועל של חברה קבלנית בשל הפרות בטיחות תעסוקתית, מדיניות אשר אינה מעניקה משקל ראוי לחובה להימנע מסיכון לבטיחות העובדים. העובדה שהותר לחברת 'וליד גרייב' להמשיך ולבצע פרויקטים שהחלו, אינה מחייבת את הרשות המקומית להמשיך את ההתקשרות עמה, ההיפך הוא הנכון: האינטרס הציבורי מחייב הפסקת התקשרות עם חברה שהפרה באופן כה בוטה את נורמות הבטיחות התעסוקתית".
ממועצת פרדס חנה־כרכור נמסר: "בהמשך לחוות הדעת של יועץ המשפטי אין המליאה מוסמכת להורות על הפסקת התקשרות עם הקבלן. העבודות ימשיכו עד השלמת הבינוי".