בונים על תיירות: שלוש חוות יין ששווקו בגולן נרכשו מחדש
בונים על תיירות: שלוש חוות יין ששווקו בגולן נרכשו מחדש
מתוך ארבע חוות ששווקו ברמת הגולן בעבר שלוש נמכרו מחדש לקרן הנדל"ן ג'נסיס ולרועי יצחקי ודודי וייסמן, מבעלי יקב טוליפ. היזמים נערכים להקמת מתחמי חקלאות מבוססת כרמים, מרכזי מבקרים ומסעדות לצד חדרי מלונאות
שטח משמעותי של כ־780 דונם במרכז רמת הגולן, סמוך למושב נטור ולאתר התיירותי עין קשתות, צפוי להפוך בשנים הקרובות למיני טוסקנה - חוות רחבות היקף שיוקמו על טהרת תיירות היין ויכללו כרמים בהיקף של מאות דונמים לצד יקבים, מתחמי מלונאות ומרכזי מבקרים. בין הרוכשים קרן ג'נסיס, שרכשה את אחת החוות לאחרונה, איש העסקים דודי ויסמן, בעל השליטה בסונול, יחד עם יקב טוליפ, וכן יקב קנאטיר שכבר החלו בנטיעת הכרמים בחווה שברשותם.
שימושי החוות הוסדרו במסגרת תוכנית מיוחדת שהוכנה לכך על ידי רשות מקרקעי ישראל (רמ”י) ובשיתוף המועצה האזורית גולן שבשטחה נמצאת התוכנית, והם יכללו יקב או בית בד, מבני משק חקלאיים, מרכזי מבקרים, בית קפה או מסעדה, חדרי כינוס לסדנאות והרצאות וכן מתחמי אירוח או מלוניות. במקור אושרו כ־11 חדרי אירוח לכל אחת מהחוות אך בתוכנית של יקב טוליפ כבר הוסכם על הרחבת היקף התיירות ל־28-26 חדרים לחווה.
התוכנית הוכנה כבר ב־2011 אך בשנה זו שווקה לבסוף רק חווה אחת שבה זכה (ב־2012) יקב קנאטיר בבעלות קובי יצחקי ובתמורה למיליון שקל. החווה משתרעת על שטח של 160 דונם ועסקי החקלאות שבה יכללו בהמשך גם שימושים נוספים. הפעימה השנייה של שיווק חוות היין הייתה בשנת 2016 אז פרסמו ברמ"י מכרז לשלוש חוות, שתיים מהן בשטח של 160 דונם ואחת בשטח של 300 דונם. בחוות אלה זכו שלושה בעלים פרטיים בתמורה ל־2, 1.9 ו־2.5 מיליון שקל בהתאמה, כאשר עיקר הסכום בשלוש העסקאות יועד לפיתוח. במשך כמה שנים שלושת הזוכים לא פיתחו את הקרקעות, ולפני כשנה וחצי נרכשו שתי חוות (אחת בשטח 160 דונם ואחת בשטח 300 דונם) על ידי יקב טוליפ המוחזק בחלקים שווים על ידי ויסמן ומייסד היקב רועי יצחקי. על פי הערכות, סכום הרכישה עמד על כ־10 מיליון שקל. השניים מקדמים במקום תוכנית תיירותית משותפת לשתי החוות המשתרעות יחד על 460 דונם, כשבשלב הראשון שכבר נמצא בישורת האחרונה יינטעו 300 דונם של כרמים, ובהמשך במהלך 2024 יחלו עבודות הפיתוח להקמת מתחם האירוח והמלונאות של עד 56 חדרים, עם מרכז מבקרים, מסעדה ובר יין שימוקמו במרכז החווה לצד מקום לאירועים ולהופעות.
יצחקי, מבעלי יקב טוליפ המייצר 430 אלף בקבוקים בשנה, אמר בשיחה ל"כלכליסט" כי כל תכנון החווה יהיה בהקשר של יין, אך עם זאת אין בכוונתם להקים במקום יקב בשלב זה והוא יישאר בכפר תקווה, שם הוא ממוקם כיום. "אנחנו מתכוונים לגדל ענבים ליינות פרימיום וגם אני וגם דודי (ויסמן - ד"ל) רואים בפיתוח החוות האלה הרבה ציונות", אמר יצחקי.
לצד שתי החוות של יקב טוליפ נרכשה לאחרונה (לפני כחודשיים) חווה נוספת על ידי קרן ג'נסיס, קרן השקעות המתמחה בנדל"ן בספרד. הקרן רכשה את החווה במטרה לפתח ולהשביח אותה ובהמשך ככל הנראה תפעל למכירתה. החווה נרכשה בתמורה ל־7.4 מיליון שקל, פי 3.7 מהסכום ששולם עבורה ב־2017. לדברי המנכ”ל אריאל מזוז, הקרן כבר החלה לקדם תוכנית למקום שתכלול מלון בוטיק לצד חקלאות משולבת עם מתקן אגרו סולארי (שילוב חקלאי־סולארי) בהיקף של כ־8 מגה וכן מתקן אגירה. מתוך שטח החווה, כ־40 דונם יוקצו לתיירות, ו־120 דונם לשימושים חקלאיים שיהיו גם הם על טהרת הכרמים, מתוכם כ־40% - 48 דונם - מותרים למתקנים סולאריים.
לגבי השימוש בענבי היין אמר מזוז כי הם במו"מ עם שני יקבים על מנת שהם יקבעו את הזנים שיינטעו וישמשו אותם בהמשך לייצור היין. ההשקעה של הקרן בחקלאות תעמוד על כ־3 מיליון שקל בארבע שנים לפי חישוב של כ־25 אלף שקל לדונם. הפרויקט הסולארי יוקם בהשקעה של 50 מיליון שקל שיגיעו ברובם ממימון בנקאי משולב בשותף עסקי, ובמסגרת המלונאות הקרן מתכוונת לחתום עם מפעיל למתחם שיוקם ולא שוללת שיתוף פעולה עם יקב טוליפ. לגבי מכירת החווה אמר מזוז: "הפעילות שלנו מבוססת על גיבוש קבוצת משקיעים, העלאת הערך ומכירת הנכס, במקרה הזה אני לא בטוח שנמכור מהר, זו עסקה של לפחות עשר שנים".
ברמת הגולן התפתחה תיירות חקלאית ענפה הכוללת גם את ענף היין עם מספר גדול של כ־13 יקבים, לצד 8 מחלבות בוטיק ובתי בד, 15 מרכזים לקטיף עצמי, מרכזי מבקרים וחוות תבלינים. חלק גדול מהפעילות מרוכז בצפון רמת הגולן ואילו מרכז הגולן נחשב ליעד פחות מוכר. בשנים האחרונות קידמה המועצה האזורית גולן בשיתוף המדינה את שיקום אתר המורשת עין קשתות, הכולל בית כנסת בן 1,500 שנים שנחרב בעבר הרחוק ברעידת אדמה ושוקם. המקום פועל ביום כמרכז מבקרים ובלילה כגן אירועים. בסמוך נמצאים פארק נחל סמך ותוואי שביל הגולן, ובתוך נטור נמצאים עסקי תיירות מגוונים – מחלבת בוטיק עם מסעדה, מתחם אמנות וסדנאות, בית קפה, חווה חקלאית אקולוגית עם קמפינג, פודטראק ועוד. בגולן מקווים כי הפעילות הקיימת ועמה פעילות החוות יסייעו למשוך אל האזור מספר גדול יותר של נופשים ומטיילים.