מחברים את בית הכרם לגבעת רם - "תוכנית קירוי דרך בגין היא סוג של ייבוש ביצות"
מחברים את בית הכרם לגבעת רם - "תוכנית קירוי דרך בגין היא סוג של ייבוש ביצות"
מהנדס העיר ירושלים מברך על קידום התוכנית, שתגיע בשבוע הבא לוועדה המחוזית, וכוללת מגורים ושטחי מסחר: "מפתח מקום שאין מה לעשות איתו"
ביום שני הקרוב תדון הוועדה המחוזית ירושלים בתוכנית לקירוי דרך בגין. מדובר בקירוי של כ־1.6 ק"מ מהכביש הרב־מסלולי במקטע שמקמפוס גבעת רם של האוניברסיטה העברית עד שכונת בית הכרם. על האזור המקורה, ששטחו כ־210 דונם, יוקמו פארק ולצדו מבני מגורים בגובה של עד 40 קומות וכן מבני מסחר, תעסוקה וציבור. עלות הפרויקט מוערכת ב־1.2 מיליארד שקל, והתקציב אמור להגיע, על פי חזון העירייה, משיווק הקרקע.
דרך בגין היא כביש באורך כ־16 ק"מ החוצה את ירושלים מאזור הכניסה המערבית לעיר ועד שכונת גילה בדרומה. על פי חזונה של עיריית ירושלים, הקירוי ייצור רצף אורבני בין שכונת בית הכרם לקמפוס גבעת רם וקריית הלאום. על פני שטח הקירוי מתוכננים שטחים מגוננים, כולל עצים נותני צל, ומסלולי הליכה ואופניים. התוכנית תהפוך את האזור הזה, שהיה דרך סואנת עד כה, לחלק אינטגרלי של העיר באמצעות הוספה של 1,800 דירות, כ־250 דירות לדיור מוגן, 300 חדרי מלון, כ־10,000 מ"ר מסחר וכ־36 אלף מ"ר שטחי תעסוקה. תוכנית קירוי דרך בגין מקודמת על ידי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ועיריית ירושלים באמצעות הרשות לפיתוח ירושלים. על התוכנית חתום משרד האדריכלים קולקר קולקר אפשטיין.
"המטרה של קירוי בגין היא לקחת את הכביש הזה, שעובר כעת כמו נהר באמצע העיר, וכמעט שאי אפשר לחצות אותו, ולייצר שינוי", אומר יואל אבן, מהנדס העיר ירושלים. "הקירוי הוא הזדמנות להליכתיות. אנחנו נגדיל את פארק השחר בבית הכרם לכיוון גבעת רם וקריית הממשלה. מבחינתנו, זה גם אירוע כלכלי. אנחנו נבנה מעל הכביש מגורים, דיור מוגן, תעסוקה. בעיניי, זה דומה למה שעושים היום בפרויקטי פינוי־בינוי. לוקחים שטח מבוזבז, מנצלים את הזכויות שנותנים לרמ"י, ומרוויחים לעיר פיתוח של האזור ופארק גדול".
אבן מאמין שהתקציב לפיתוח הפרויקט יגיע משיווק המגרשים: "ברגע שאנחנו נותנים קרקע ל־1,800 דירות, וקרוב ל־30 אלף מ"ר שטחי תעסוקה, יש פה ערכים כלכליים. אני כעיר נותן זכויות ומקבל קירוי והרחבה של השטח הירוק. אנחנו מרוויחים פה דירות, תעסוקה, דיור מוגן, מלונאות. הפרויקט הזה הוא סוג של ייבוש ביצות. לוקחים מקום שאין מה לעשות איתו ומפתחים".
על הביקורת של תושבי השכונות הסמוכות לפרויקט, הוא מגיב: "אני באמת חושב ששכונת בית הכרם מקבלת המון. המגדלים נמצאים בקרבת הכניסה לעיר, לא רחוק מפרויקט שער העיר. גם ככה האזור הזה יהיה גבוה. להפסיד את הקירוי, לוותר על השצ"פ, בתמורה למה? הרי הכניסה לעיר מתרוממת במילא".