בלעדי לכלכליסטמסתמן: למרות הניסיונות להגבילה, הותמ"ל תמשיך לתכנן שכונות מגורים בשטחים פתוחים
בלעדי לכלכליסט
מסתמן: למרות הניסיונות להגבילה, הותמ"ל תמשיך לתכנן שכונות מגורים בשטחים פתוחים
לכלכליסט נודע כי על פי הוראת השעה שתאפשר את המשך פעילות הוועדה, היא תוכל לעסוק בתוכניות לבניית לפחות כ-1,200 דירות בשטחים פתוחים. אשתקד ניסה ללא הצלחה השר לשעבר דרעי להגביל את עיסוק הוועדה בתכנון על שטחים פתוחים רק במקרים שהוגדרו אסטרטגיים; החברה להגנת הטבע: "הגיע העת לבצע את התכניות שכבר אושרו ולא להאריך את פעילות הותמ"ל".
מסתמן כי תכנון שכונות מגורים בשטחים פתוחים ימשיך להיות עיסוק מרכזי של הוועדה הממשלתית לתכנון מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל).
לכלכליסט נודע כי על פי הוראת השעה שתאפשר את המשך פעילות הוועדה, היא תוכל לעסוק בתוכניות לבניית כ-1,200 דירות או יותר בשטח פתוח, זאת בעוד שהוראת שעה שהוכנה בשנה שעבר ושר הפנים הקודם אריה דרעי ניסה לקדם ללא הצלחה, אפשרה לוועדה לעסוק בתכנון על שטחים פתוחים רק במקרים שהוגדרו אסטרטגיים ובהם אפשר לבנות לכל הפחות 2,500 דירות.
בנוסף, הוראת השעה החדשה תאפשר לממשלה להעביר מידי שנה לוועדה הרבה יותר תוכניות בנייה בשטח פתוח - בהוראת השעה של דרעי הייתה מגבלה של עד 10 תוכניות בשנה, ואילו כעת מתכוונים להציב רף גמיש יותר שיאפשר להעביר אליה 15-12 תוכניות בשנה.
התיקונים האלה בהוראת השעה יוכנסו לבקשת רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) משום שבכוונתה לקדם בוועדה כמה תוכניות שלא עמדו ברף הקודם, לאחר שמספר הדירות שיבנו במסגרתן נמוך מ-2,500.
הותמ"ל הוקמה ב-2014, ועד סוף 2020 הממשלה העבירה לטיפולה 143 תוכניות, 88 מהן כבר אושרו סופית. מכאן שבממוצע עוברות לטיפול הוועדה כ-23 תוכניות מידי שנה. היות והוועדה מטפלת גם בתוכניות התחדשות עירונית ובתכנון בחברה הערבית, הרי שהפירוש המעשי של התיקונים בהוראת השעה הוא שכמעט לא יהיה הבדל בהיקף הפעילות של הותמ"ל בתכנון על שטחים פתוחים.
הסוגייה הזו הייתה המוקד המרכזי לחיצי הביקורת שהופנו כלפי הוועדה. לותמ"ל סמכויות תכנון רחבות המאפשרות לה לאשר תוכניות בנייה למגורים בהינף אחד וללא צורך באישור מוסדות תכנון במדרג גבוה יותר. כמו כן, במניין חברי הוועדה שמצביעים ומאשרים תוכניות, לממשלה יש יחס מספרי עדיף בהרבה על השלטון המקומי ועל ארגוני הסביבה. למעשה אין כמעט יכולת להתנגד לתוכניות שמקודמת בוועדה, אלא רק בהליכים משפטיים.
הוראת השעה שמסדירה את פעילות הוועדה פגה ביוני 2020, כמו מרבית החוקים שממשלת ביבי-גנץ ניסתה לקדם גם הניסיון לאשר הוראה שעה חדשה נכשל. שרת הפנים איילת שקד צפויה להגיש את הוראת השעה החדשה לוועדת השרים לחקיקה כבר היום כדי שזו תוכל לדון בה בישיבה הקרובה, ביום ראשון הקרוב ככל הנראה.
מחלוקת עם שר החקלאות
בדיונים להכנת הוראת השעה צצה מחלוקת עם שר החקלאות עודד פורר שביקש להגביל את התכנון על שטחים חקלאיים. המחלוקת לא נפתרה, אף על פי כן הוראת השעה תעלה לאישור וועדת השרים כדי להתחיל את ההליכים לאישורה. אחר כך היא צפויה לעבור לאחת מוועדות הכנסת וצפוי כי ימצא פתרון למחלוקת הזו בשלב זה.
כפי שדווח בעבר, הוועדה תעסוק גם בתכנון מתחמי מגורים ותעסוקה על מגרשים הסמוכים למטרו ולרכבת הקלה. כמו כן, היא תמשיך לפעול ביישובים חרדיים, ערביים ולקדם תוכניות של התחדשות עירונית.
דרור בוימל, מנהל תחום תכנון בחברה להגנת הטבע: "הצעת החוק לפיה ניתן יהיה לקדם תכנון של עשרות אלפי יחידות דיור בשטחים פתוחים מדי שנה, היא חוצפה שאין כדוגמתה. מאז הקמתה ועד סוף 2019, אישרה הותמ"ל 135 אלף יחידות דיור באזורי הביקוש, ומה עשו רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון? שיווקו רק 20,000 יחידות דיור, והחלה בנייתן של 13,000 יחידות דיור לכל היותר. יש על המדף עשרות אלפי יחידות דיור באזורי הביקוש, במקום לעשות בדק בית ולבצע אותן, רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון עוסקים בתקיפת מוסדות התכנון, הארכת החוק הדורסני של הותמ"ל, על אף כל נזקיו הסביבתיים, החברתיים, התחבורתיים, התכנוניים והעירוניים. הגיע העת לבצע את התכניות שאושרו על מאות אלפי יחידות הדיור שבהן, ולא להאריך את פעילות הותמ"ל".