פרשנות אחרי הזנחה של שנים לממשלה נפל האסימון: צריך לטפל בשוק השכירות
פרשנות
אחרי הזנחה של שנים לממשלה נפל האסימון: צריך לטפל בשוק השכירות
במקום לעודד בניית דירות להשכרה, הממשלות דחפו את משקי הבית הצעירים לרכישת דירה. תוכניות כמו מחיר למשתכן מלבות את הביקוש ויוצרות עוד תמריץ למשקיעים
שוק השכירות פרוע ומגלגל הון שחור בהיקף שקשה לאמוד אותו. הוא פרוע משום שבעלי דירות יכולים להעלות את שכר הדירה ללא כל מגבלה, למעט החוזה עליו הם חתומים, אין שום סטנדרט מינימלי לתחזוקת הדירות, ואם לא די בכך אפשר להעיף את השוכרים מהדירה בכל עת.
כשזה המוצר אין פלא כי מעטים הם אלה שרואים בדירה להשכרה בית אמיתי שבו יקימו משפחה ויחיו בו שנים. על ההון השחור שמתגלגל בתחום הזה אין צורך להכביר מילים, כולנו מכירים בעלי דירות שלא משלמים מס ולא מדווחים על ההכנסה הזו.
לא רק שהתופעה הזו מונעת מהממשלה הכנסה כנראה של מיליארדי שקלים, היא כשלעצמה יוצרת תמריץ לרכישת דירה להשקעה, כי הרי בפועל בהרבה מקרים זו הכנסה ללא מס. הדברים האלה ידועים ובכל זאת ממשלות ישראל הזניחו את התחום והעדיפו לדחוף את משקי הבית הצעירים לרכישת דירה. תוכניות כמו מחיר למשתכן והגרסאות החדשות שלה שמקנות הנחה לרוכשים הטריים מלבות את הביקוש לדירות ובעצמן ובעקיפין יוצרות עוד תמריץ למשקיעים שיודעים כי כל דירה שיקנו היום תהיה שווה הרבה יותר בעתיד.
קומפלקסים של השכרה ארוכת טווח - התחום היחיד שבו אפשר היה לראות קצה של אור למי שבכל זאת רוצה לשכור דירה סבירה ולא להשתעבד למשכנתא - גוועו לאיטם בעקבות עליית הריבית של בנק ישראל. ובנוסף, האלטרנטיבה של דירה להשכרה אינה קיימת ביישובים ערביים ואינה פופולרית בקרב החרדים.
עד עתה מקבלי ההחלטות לא באמת התעניינו במצב הדיור להשכרה ומצבם של השוכרים. הבנקים ממשיכים ליהנות ממשכנתאות מנופחות, והמשקיעים חוככים ידיים בהנאה כי אין להם הרבה מתחרים, לא באיכות ולא במחיר.
בגלל כל הגורמים אלה התערבות יזומה של הממשלה בתהליכים היא הכרחית. השאלה אם השרים בממשלה הנוכחית מבינים זאת ומסוגלים גם לבצע.