סגור
רחוב בראשית 7 בגבעתיים מיועד לפינוי בינוי
רחוב בראשית בגבעתיים. התושבים רוצים לשמור על "מתחם נעים, שקט וירוק" (צילום מסך: Google Maps)

תושבי שכונת בראשית בגבעתיים מתנגדים לפינוי-בינוי: "כופים עלינו טרנספר למגדלים"

על פי התוכנית, עשרות בתים דו-קומתיים ייהרסו ובמקומם יוקמו בניינים של 9 קומות ומגדלים של 30 קומות. התושבים: "לא נסכים להתפנות לטובת שכונת מגדלים צפופה ועמוסה שאינה מותירה זכר לשכונה השקטה והירוקה". מהנדס העיר גבעתיים: "אנחנו לא מצמידים אקדח לרקה ומפנים בכוח"

60 בעלי דירות בשכונת בראשית בגבעתיים הגישו התנגדות לתוכנית המציעה פינוי והריסה של 186 יחידות הדיור הקיימות, בעיקר במבנים דו-קומתיים, ובנייתן של 650 דירות חדשות בבניינים של 9 קומות ובמגדלים של 30 קומות. התושבים טוענים כי הם "אינם מעוניינים לעבור להתגורר בבניינים רבי קומות ומגדלים הנדחסים ברובם לכיוון רחוב בן גוריון המהווה כביש ראשי, בצפיפות ובעומסי תנועה בלתי נסבלים, ורוצים להמשיך ליהנות מאיכות החיים הקיימת בשכונה ובבתי מגוריהם".
בתחילת אוקטובר תדון הוועדה המחוזית תל אביב תדון בהתנגדויות ליוזמה של עיריית גבעתיים והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית לתוכנית פינוי-בינוי בשכונת בראשית בגבעתיים. התוכנית מתייחסת לשטח של כ-30 דונם, הנמצא במזרח גבעתיים, ממערב לרחוב בן גוריון.
את התוכנית של שכונת בראשית, עליה חתום האדריכל עדן בר, יש להבין על רקע תוכנית אחרת המקודמת בימים המכונה "רצועת בן גוריון", המשתרעת על שטח בגודל 250 דונם, בין הרחובות בן גוריון במזרח, המעלות במערב, ריינס בדרום וסירקין בצפון. שכונת בראשית היא אחד המתחמים שיקודמו במסגרת התוכנית. מהות התוכנית הגדולה, שמתייחסת ל-1,850 דירות קיימות, היא הריסה ובנייה מחדש, במתכונת בניינית או מתחמית, של כל המבנים הקיימים ותוספת של כ־2,800 דירות שיוקמו במבני מגורים בגובה של עד 30 קומות. התוכנית פורסמה להתנגדויות אחרי מקצה תיקונים בספטמבר האחרון.
התושבים, המיוצגים על ידי משרד עו"ד ענת בירן, טוענים כי "מתחם בראשית הוא מתחם קהילתי, ותיק, המאופיין במבני רביעיות (דירות גן-גג), מבני שיכון, מבנים חדשים ויש בו אף מספר בתים פרטיים. חלק מהמבנים הוותיקים במתחם בעלי פוטנציאל הרחבה וזכויות בלתי מנוצלות. התוכנית המופקדת מבקשת להפוך את השכונה על פיה. מדובר במתחם נעים, שקט, ירוק, המאופיין בבנייה נמוכה ואין שום הצדקה לגזר הדין שהוטל עליו ועל תושביו במסגרת התוכנית המופקדת לפנות את בתיהם לטובת הגדלת קיבולת התושבים בעיר. חלף שכונה זו מציעה התוכנית המופקדת שכונת מגדלים צפופה ועמוסה שאינה מותירה זכר לצביון ולאיכות החיים שממנה נהנים היום המתנגדים".
המתנגדים מביאים כדוגמה את רוח שכונת רמת אביב הירוקה בתל אביב שהצליחה לשמור על מתכונתה המקורית. "יש הצדקה לשמר שכונות קיימת בבנייה נמוכה ולא להפוך כל חלקה טובה לשכונת מגדלים. הרשויות המקומיות עצמן מקפידות לשמור על אופיין של שכונות מסויימות, ולא ברור מדוע דווקא כאן הוחלט אחרת", טוענים הדיירים. "שכונת רמת אביב הירוקה הוגדרה בתוכנית המתאר הכוללנית תא/5000 כמרקם בנוי לשימור, וזאת למרות שגם היא כוללת מבנים ישנם שעיקרם מבני שיכון וצפויה בה פעילות ענפה של התחדשות עירונית. בהתאם לכך, אישרה עיריית תל אביב מסמך מדיניות לרמת אביב הירוקה, כאשר מטרת העל שלו הורכבה מפיתוח השכונה תוך שמירה על צביונה הייחודי ועיקרון "נחלת הכלל"".
עוד הם טוענים כי "התוכנית המופקדת היא כלי להפקעה וניכוס קרקעות פרטיות לעירייה תוך מחיקת שכונה קיימת ופגיעה בתושביה". לדברי המתנגדים, "מתחם בראשית הקטן עתיד לתרום קרוב לחצי משטחו כדי לשרת את רצועת בן גוריון ומתחמי מימוש נוספים בעיר, ולכן, הראייה התכנונית שעמדה בבסיס תכנון רצועת בן גוריון היא שמתחם בראשית יתממש ראשון, על מנת לאפשר את מימוש יתר המתחמים". הכוונה שלהם מתייחסת לתכנון החדש המציע הקמת בית ספר חדש על שטח של 7 דונם, ועוד מוסדות ציבור בקומות הקרקע של הבניינים החדשים בשטח כולל של כ-6,000 מ"ר.
מהנדס העיר גבעתיים, אדריכל שגיא תמרי, אמר בתגובה: "אין שום כפייה. ממתי תוכנית מחייבת מישהו לצאת וללכת מהבית? מה שאנחנו עושים זה לייצר פלטפורמה. אף אחד לא אומר שאנחנו מצמידים אקדח לרקה ומפנים בכוח. המהות האמיתית להתחדשות עירונית היא שיפור המרחב הציבורי. סוגיית גובה המבנים ונפחי הבנייה היא משנית".
לדברי תמרי, התמורה לדיירים תהיה גבוהה יותר מאשר במקומות אחרים: "יש פה 186 יח"ד נכנסות ו-650 יח"ד חדשות. זה פי 1.5 מהתמורה המקובלת בעיר. הצפיפות הקיימת בשכונת בראשית היא 15 יח"ד לדונם, וזו שאנחנו צריכים להגיע אליה היא 80 יח"ד לדונם. יכול לקרות שנצטרך להוסיף ונעלה עוד קצת בגובה. בעיני, זה לא הדיון".
עו"ד ענת בירן סבורה שהמקרה של שכונת בראשית חריג: "מדובר בתוכנית שהיא למעשה סוג של טרנספר. הדרך של הכנת תוכנית וסימון בניינים להריסה תגרום לכך שיזמים ומשקיעים ישתלטו על הבתים, ולשיסוי ומריבה בין בעלי הדירות. אנשים שנהנים לגור בשכונה יגיעו למצב של תביעות דייר סרבן. זה מרחיק לכת. אני חושבת שבתים זה לא רק נדל"ן, ושכונות זה לא רק בסיס לתכנון עתידי. לא יכול להיות שאנשים צריכים כל הזמן להגן על הבתים שלא יהפכו לפרוייקט נדל"ני".