"הוותמ"ל כשלה בפתרון משבר הדיור. במקום לסגור, הממשלה מבקשת להפוך אותה לקבועה"
"הוותמ"ל כשלה בפתרון משבר הדיור. במקום לסגור, הממשלה מבקשת להפוך אותה לקבועה"
הוועדה הוקמה ב-2014 מתוקף הוראת שעה במטרה לקדם תכנון מהיר של תוכניות מגורים. בשבוע הבא תדון המועצה הארצית בהצעה להפוך אותה לקבועה בשל "התמשכות משבר הדיור", אך יעילותה בפתרון משבר זה מוטלת בספק וראשי רשויות מקומיות ביקרו לאורך השנים את התנהלותה הדורסנית. עמותת אדם טבע ודין: "צעד אנטי דמוקרטי, אנטי סביבתי ואנטי חברתי"
המועצה הארצית לתכנון ובנייה תדון בשבוע הבא בתזכיר חוק שנועד להפוך את הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל), שפעלה עד כה מתוקף הוראת שעה, לוועדה קבועה. לאורך השנים הושמעה ביקורת רבה על אופן פעולתה של הוועדה, ההתעלמות מצרכי הרשויות המקומיות הרלוונטיות, דריסת השטחים הפתוחים והחקלאיים וההשלכות הנובעות מקידומן המהיר של תוכניות ענק.
הותמ"ל הוקמה ב-2014 במטרה לקדם תכנון מהיר של תוכניות מגורים גדולות שמתחמים שהוכרזו על ידי הממשלה כמועדפים לדיור, במסגרת הליך תכנוני מיוחד הנותן עדיפות לפיתוח באדמות מדינה. לשם כך ניתנו לוועדה מרבית הסמכויות של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה וכן סמכות לאשר תוכניות שהוראותיהן גוברות על הוראות הקבועות בתוכניות מתאר ארציות אחרות. מרבית החברים בוועדה הם נציגי ממשלה והתוכניות בהן היא דנה נבחרות על ידי חברי הממשלה. בראש הוועדה עומד יו"ר מטה התכנון נתן אלנתן, שהוא מינוי של שר הפנים, והפיכת הוועדה לקבועה תחזק את כוחו.
לפי תזכיר החוק, ההצעה להפוך את הותמ"ל לקבועה נובעת מ"התמשכות משבר הדיור והצורך במוסד תכנון ארצי קבוע שיעסוק בתכנון יחידות דיור לצד הוועדות המחוזיות, והן בשל הסמכות הנתונה לפי החוק הקיים, לוועדה למתחמים מועדפים לתכנן את המתחמים הסובבים את תחנות המטרו – הליך שצפוי להימשך שנים ארוכות".
אולם, מדוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שפורסם באוגוסט 2021 עולה כי האפקטיביות של הוועדה בהגדלת היצע הדיור מוטלת בספק: "הוועדה היא גוף תכנוני שאינו עוסק בתחום הביצוע והבנייה ואינו אחראי עליו. קשה להעריך את השפעת תפעילותה התכנונית על תחום הביצוע והיצע הדירות בשוק". עוד קבע הדוח כי לתוכניות המאושרות ע"י הותמ"ל פוטנציאל פגיעה בשטחים ירוקים: "רוב התוכניות שקודמו עד כה בותמ"ל הן תוכניות על קרקע פנויה בשולי הערים. חלק משטחן של תוכניות אלו הוא על שטחים שלא יועדו לפני כן לבנייה למגורים בתוכניות מתאר מחוזיות או שאינן מתאימות לתוכניות מתאר ארציות, אך בסמכותה של הוועדה לשנות אותן לצורך תכנון למגורים. תוכניות אלה על שטחים פתוחים פוגעות בשטחים חקלאיים, בקצף השטחים הפתוחים ובמסדרונות אקולוגיים. לא עלה בידינו לקבל נתונים על היקף הפגיעה בערכים אלה בתוכניות הותמ"ל".
על אף שחלפו יותר משלוש שנים מאז פורסם הדוח, נראה שלא הרבה השתנה. במאי 2022 זעמו ראשי המועצות האזוריות ונציגי ההתיישבות הכפרית על הכרזת מתחמים מוכרזים חדשים (שלב מקדמי להגשת תוכניות לותמ"ל) ע"י ועדת השרים. אנשי המגזר הכפרי טענו אז שהתוכניות התמ"ליות המקודמות באות על חשבון שטחים חקלאיים ומניבים של המועצות האזוריות, וכי הדבר היה מנוגד לסיכומים איתם לקראת חידוש חוק הותמ"ל, שנערכו באוגוסט 2021. שי חג'ג', ראש המועצה האזורית מרחבים ויו"ר המועצות האזוריות, אמר אז לכלכליסט: "מבחינתנו, ניתן לכל עיר שרוצה להתפתח על הקרקע. אבל, יש צורך שקודם יוכיחו שהעיר מיצתה את כל היכולות שלה בתוך הקו הכחול שלה. זה לא יכול להיות שכל ראש עיר מחליט שהוא רוצה לקחת שטח ממועצה אזורית והוא מקבל את זה. בתפיסה שלי כל התוכניות הותמ"ליות האלה הן פוליטיות. אנחנו דורשים לשבת עם אנשי מקצוע, לא עם פוליטיקאים".
זהו לא המקרה היחיד בו קידמה הותמ"ל תוכניות חרף התנגדותן של הרשויות המקומיות: בימים אלו מקודמת תוכנית להקמת רובע ענק בחדרה עליה אמר ראש העירייה ניר בן חיים כי "מדובר בתוכנית הרסנית שתפגע אנושות בעתידה של חדרה ובאיכות חייהם של תושביה". לעיתים נתקלות הרשויות גם בהתנהלות בעייתית, כמו למשל במקרה של חדרה, כאשר רק במהלך הדיון בתוכנית גילתה העירייה כי הותמ"ל תיקנה את גבולות התוכנית וכללה בהם גם 16 דונם שבהם בית אריזה של חברת מהדרין.
תוכנית אחרת שמקודמת בותמ"ל בימים אלו היא התוכנית להקמת שכונה חדשה בגן יבנה, עליה אמר ראש המועצה דרור אהרון: "אני מתכנן ערים ועבדתי במשך שנים בתפקידים בכירים במינהל התכנון; תוכנית כזאת של דורסנות וכוחנות, שאינה מתחשבת בצרכים של הרשות המקומית, לא ראיתי מעולם". במקרה אחר גילתה עיריית רמת השרון שהותמ"ל מתכננת לקיים דיון כשבוע לפני הבחירות בתוכנית הענק של רובע דרום גלילות. ראש העירייה אבי גרובר כתב לותמ"ל: "לא ייתכן שהתוכנית תידון דווקא במועד הבחירות, אלא אם כן זה נעשה במחטף בכוונת מכוון".
בשבוע שעבר שלחו ראש עיריית מודיעין ויו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, וראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי, מכתב ליו"ר המועצה הארצית לבנייה נתן אלנתן ומנכ"ל רמ"י ינקי קוינט בו מחו על "דורסנות הותמ"ל" ודרשו "לשנות מן היסוד את התנהלות הותמ"ל מול הרשויות המקומיות".
מהחברה להגנת הטבע נמסר: "מסתבר שההבטחה הגדולה של הממשלה לפתרון משבר הדיור - הוותמ"ל, שדרסה את עקרונות התכנון ואת זכויות הציבור בתכנון, כשלה בעשר השנים האחרונות בפתרון המשבר. במקום לסגור אותה, שזה בדיוק מה שצריך לעשות, הממשלה מבקשת להפוך אותה למוסד תכנון קבוע. לצערנו, במקום לטפל בשורשי הבעיות של משבר הדיור, ממשיכים לחזק את הפלסטר הרופף ועכשיו גם רוצים לקבע אותו. לותמ"ל יש התנגדות ציבורית משמעותית, ולא בכדי. החברה להגנת הטבע תפעל כדי למנוע את המשך הפגיעה בתכנון האיכותי בישראל".
יעל דורי, ראש תחום תכנון בעמותת אדם טבע ודין, הוסיפה: "קיבוע הותמ"ל בחוק הוא לא פחות מאסון תכנוני. הותמ"ל הוכיחה לאורך השנים כי התוכניות המאושרות בסמכותה הן הגרועות ביותר לציבור ולסביבה. התוכניות מקודמות תוך זלזול בציבור (ההתנגדויות לא מתקבלות אף פעם), פגיעה בבריאות הציבור (תכנון על קרקע מזוהמת), פגיעה בסביבה (תכנון על מאות אלפי דונמים של שטחים פתוחים), בחקלאות, ובכלל הן תוכניות באיכות תכנון נמוכה. זה צעד אנטי דמוקרטי כי לא ניתן לערער על אישור התוכנית, אנטי סביבתי ואנטי חברתי".
מהותמ"ל נמסר: "אדם טבע ודין הפך לגוף לא רלוונטי שעושה שם רק לארגונים הירוקים וכל תפקידו להתנגד באופן אוטומטי לתוכניות הפיתוח במדינת ישראל. בניגוד לטענה המופרכת של אדם טבע ודין, לותמ"ל תפקיד חשוב בפתרון משבר הדיור בישראל ולראייה מאז הוקם הותמ"ל אושרו 367,000 יחידות דיור. בשנים האחרונות החלה הותמ"ל להתמקד בתוכניות להתחדשות העירונית, ואושרו 44,600 יחידות דיור במסלול זה, שישפרו באופן ניכר את איכות חייהם של תושבי ישראל".