פרסום ראשוןעיריית פתח תקווה מתכננת: התחדשות אזור התעסוקה סגולה, בשילוב 800 דירות
פרסום ראשון
עיריית פתח תקווה מתכננת: התחדשות אזור התעסוקה סגולה, בשילוב 800 דירות
הוועדה המחוזית בעיר צפויה לדון בתוכנית, במסגרתה ייבנו באזור שטחי תעשייה לצד שטחים פתוחים ודירות מגורים. ד"ר רינה דגני ממכון גיאוקרטוגרפיה לא חושבת שזה רעיון טוב: "איזו הצדקה יש למגורים באזור התעשייה העלוב סגולה?"
הוועדה המחוזית מרכז תדון בישיבתה, בשבוע הבא, בתוכנית להתחדשות אזור התעשייה סגולה (נקרא כיום מרכז עסקים ירקון) בפתח תקווה. התוכנית, שהיא יוזמה של העיריה, מציעה "עדכון" של האזור, המהווה את הכניסה הצפונית לעיר, ל"צורך גילום הפוטנציאל שבו". בסך הכל התוכנית מציעה תוספת של 1.2 מיליון מ"ר שטח בנוי הכוללת, בין השאר, שטחי תעשיה, מסחר, משרדים, שטחים ירוקים ו-800 דירות קטנות. 35% מכלל הדירות מוגדרות כדירות בהישג יד במחיר מופחת ולשכירות ארוכת טווח.
אזור התעשייה סגולה ממוקם, כאמור, בצפון העיר פתח תקווה, בין כביש 40 במזרח, נחל שילה בצפון, פארק הירקון מצפון וממערב, ובית העלמין סגולה והרחובות רבניצקי והרב יאיר חפוטא מדרום. שטח אזור התעשייה הוא כ-3,000 דונם והוא מאכלס כ-900 עסקים. בניגוד לאזורי התעסוקה האחרים בעיר (קריית אריה ורמת סיב), הוא מאופיין בעיקר בתעשייה כבדה. בשנים האחרונות התפתחו בסגולה גם מרכזי הקניות פאוור סנטר סגולה וירקונים.
ברקע יוזמת התחדשות אזור התעשייה סגולה, הנגישות ההולכת ומשתפרת של האזור לתחבורה ציבורית: דרומית לסגולה נמצאת התחנה המרכזית של העיר, אליה מגיע הקו האדום של הרכבת הקלה, וצמודה אליו תחנת הרכבת סגולה, שממזרחה מתוכננת לקום תחנת המטרו M2 שתיכלול גם דיפו (מקום איחסון של הקרונות).
תוכנית ההתחדשות, עליה חתום האדריכל עדן בר, מציעה לשנות את אופיו של האזור מאזור תעשיה ומלאכה לאזור עם "עירוב שימושים מושכל". התוכנית מחלקת את אזור התעשייה ל-8 מתחמים בעלי ייעודים שונים, כשהרעיון הכללי הוא לשמור על התעשיה, כולל התעשיה המזהמת, בפנים ובאזורי המעטפת, ולאורך צירי התנועה הראשיים להוסיף מסחר, תעסוקה וגם מגורים.
בחלק הסמוך לכביש 40, מדרום לתחנת הרכבת סגולה, מציעה התוכנית "האב תעסוקתי עם זכויות בנייה מוגברות" - כלומר בנייה בגובה של עד 15 קומות. בחלק הדרומי של הרצועה אף תתאפשר הקמה של אזור מעורב מגורים, כתפר בין השכונות הקיימות מדרום לאזור התעסוקה מצפון. רחוב גליס מיועד להפוך לציר המשלב תעסוקה ומסחר בחזית דפנותיו, ותעשייה בדופן הפנימית. במערב מתוכננת לקום טיילת המייסדים הכוללת חזית מסחרית לארוכה, שתלווה את רחוב הרכבת ותתחבר לפארק הירקון.
התוכנית שמה דגש על הפיתוח הנופי, תוך ניסיון לחבר את שכונות המגורים מדרום וממזרח לאזור התעשיה במערכת של שבילים ושטחים ציבוריים פתוחים אל השטחים הפתוחים של נחל שילה. השלד הירוק החדש של אזור התעשייה אמור לשדרג את התנועה הפנימית ולתת עדיפות להולכי רגל ולרוכבי אופניים על ידי הרחבת מדרכות, שבילי אופניים, והוספת מרחבי שהייה חדשים.
את ההתחדשות של אזור התעסוקה סגולה יש לקשר לתוכנית המתאר של פתח תקווה, שהופקדה בינואר 2021 וכוללת חיזוק של היקף הפעילות העסקית בעיר על ידי הרחבתה ושדרוגה, עידוד של התחדשות עירונית באזורי התעסוקה באמצעות הגדלת זכויות בנייה ותוך חיזוק וטיפוח המרחב הציבורי, התשתיות והשירותים. כיום קיימים ומאושרים בעיר כ-11 מיליון מ"ר של שטחי תעסוקה ומסחר. תוכנית המתאר מציעה תוספת של כ-3.8 מיליון מ"ר באזורי התעסוקה הקיימים.
אדריכל ניצן ברחן, מנהל תחום רישוי ותכנון בעיריית פתח תקווה מסר בתגובה "באופן מכוון לא אפשרנו את המגורים בכל תחום התוכנית, על מנת לשמור על אופי אזור התעסוקה ולאפשר המשך שימושים של תעשייה. יש היום דרישה חוזרת לתעשייה קלה וחכמה. במעטפת, בנקודות החיבור עם העיר, מצאנו לנכון לשלב מגורים על מנת לחבר את אזור התעשייה עם העיר הקיימת, באמצעות דופן שכוללת עירוב שימושים. היה לנו חשוב לייצר תמריץ משמעותי כדי לחדש את הכניסות והחיבורים בין סגולה לעיר וכביש 40, שמתאפיינות כיום במצב פיזי ירוד. המטרה היא לבצע התחדשות ופיתוח".
ואולם, יש מי שסבור כי התוכנית בעייתית מבחינות שונות. "האופנה עכשיו היא שבכל אזור תעשיה בישראל נותנים תוספת מגורים", אומרת ד"ר רינה דגני ממכון גיאוקרטוגרפיה. ההצדקה היא שזה יחייה כביכול את האזור, אבל בעיני זה פשוט לא נכון. הדוגמה היחידה בארץ שבה יש שילוב של מגורים באזור תעסוקה זה נמל חיפה - ושם זה ממש לא עובד. הסיבה שהרשות המקומית רוצה דירות קטנות ל'סטודנטים' באזור התעסוקה היא שככה היא לא תצטרך להקים שם מוסדות חינוך לילדים. אבל מה יקרה אחרי כמה שנים, כשלסטודנטים לשעבר יהיו ילדים? ואיך בדיוק החיים במגדל ישפרו את הרחוב?
"אני לא מצליחה להבין מה הרעיון לתקוע מגורים באזור התעסוקה העלוב של סגולה. בעיר פתח תקווה יש שטחי בנייה פוטנציאליים רבים. בשטח המחנה הצבאי לשעבר בסירקין, למשל,מתוכננות אלפי דירות. איזו הצדקה יש למגורים בסגולה? בכלל לא ברור למה זה נכון".