השכירות התייקרה בערי פריפריה שקלטו מפונים
השכירות התייקרה בערי פריפריה שקלטו מפונים
העלייה נרשמה בניגוד למגמת ירידה ארצית במחירי השכירות. שתי ערים שבהן נרשמו זינוקים חריגים הן טבריה ואילת, שקלטו את מספר המפונים הגדול ביותר, עם קפיצות של עד 19% ו־8.9% בהתאמה
השכירות התייקרה בערי פריפריה שקלטו מפונים מהצפון ומהדרום, כך עולה מנתוני חברת WeCheck, שבדקה את מחירי השכירות בדירות קטנות ובדירות גדולות בחודשים יוני ויולי 2023 ובחודשים מרץ עד יוני 2024. העלייה נרשמה בניגוד למגמה הכלל־ארצית של ירידה במחירי השכירות. שתי ערים שבהן נרשמו זינוקים חריגים הן טבריה, עם קפיצות של 19% ו־14.4% במחירי שכירות של דירות קטנות וגדולות בהתאמה, ואילת עם קפיצות של 8.9% ו־8.3%. שתי הערים קלטו את מספר המפונים הגדול ביותר.
פינוי תושבי הדרום והצפון החל עם פרוץ המלחמה בעזה. בתחילת הדרך מרבית התושבים פונו למלונות ולצימרים, ועל פי הערכות, כבר בתחילת נובמבר הועברו למלונות כ־125 אלף איש, וכ־20 אלף נוספים מצאו פתרונות אחרים, בעיקר של מגורים בשכירות או אצל בני משפחה. ככל שחלפו החודשים, תנאי השהייה בבתי המלון הפכו לקשים יותר עבור המפונים, ובאופן טבעי רבים פנו למגורים בשכירות. מרביתם חיפשו מגורים בסביבה שבה הם יכולים להמשיך לקיים את שגרת העבודה ומסגרות החינוך לילדים, אחרים שמו דגש על קרבה לקהילה, ויש כאלה שעברו לערים מרוחקות יותר.
על פי נתונים של מרכז המחקר והמידע בכנסת, בסוף יוני השנה 143 אלף תושבים הם מפונים, 68,500 מהם מגיעים מיישובי הצפון, ו־74,500 מיישובי הדרום. כיום רק כ־23 אלף מפונים (כ־18%) נותרו במלונות. לפי אומדנים אלה (שמקורם במערך הדיגיטל הלאומי), יתר המפונים, כ־51 אלף מפונים מיישובי הצפון וכ־70 אלף ביישובי הדרום, מצאו פתרונות ביניים, בעיקר מגורים בשכירות. ההערכה היא שכ־50 אלף מפונים שבו להתגורר ביישובים שלהם, בעיקר בדרום.
לעלייה בדמי השכירות כמה סיבות, ובראשן עלייה בביקושים לצד היצע מצומצם בערים הקולטות. אך ישנן גם סיבות נוספות כמו בעלי דירות שמנצלים את העובדה שהמפונים מקבלים תקציבי מחיה גבוהים יחסית, ומעלים להם מחירים.
כאמור, באילת ובטבריה ההתייקרויות החדות ביותר, במיוחד בהשוואה לשנה שעברה ולממוצע הארצי. בדירות הקטנות (עד 2 חדרים) ההתייקרות היא של 8.9% בתוך שנה אחת באילת ושל 19% בטבריה. בדירות הגדולות יותר (3 עד 5 חדרים) ההתייקרות עומדת על 8.3% ו־14.4% בהתאמה. נהריה, לצורך ההשוואה, קלטה גם היא מספר גדול של מפונים, אך מספרם נמוך יותר מאלה שבטבריה ובאילת, ויש בה היצע גדול יותר של דירות. על כן בדירות הקטנות מחירי השכירות התייקרו ב־2.9% בלבד מיוני אשתקד ליוני השנה, והדירות הגדולות רשמו ירידת מחירים.
"מחירי השכירות בערים שקרובות לאזורי הלחימה לא הושפעו אך ורק מהמלחמה באופן ישיר. גורמים נוספים כמו אוכלוסיית השוכרים, המרקם החברתי בעיר, עליות הריבית והמעמד החברתי־הכלכלי של התושבים בכל עיר משפיעים גם הם על מחירי השכירות, מאחר שהם כולם נוגעים למערכת היחסים בין בעלי הדירות לשוכרים", אמר לכלכליסט רמי רונן, מנכ"ל WeCheck. "ברמה החודשית, המגמה הכללית ברחבי הארץ היא של עליות מחירים מחודש לחודש, כאשר השוק עודנו מתאושש מהשנה הכלכלית הקשה וטרם הגיע למחירים של התקופה המקבילה אשתקד". WeCheck מספקת לבעלי דירות ונכסים פתרונות פיננסיים מבוססי טכנולוגיה מתקדמת. נתוני החברה משקללים בכל חודש את מחירי עשרות אלפי הדירות שיוצאות לשוק השכירות, וכן מתבצע אימות נוסף לגבי מחיר הסגירה.
לדברי רונן, השוק נחלק לכמה אזורים, שבכל אחד מהם ניכרת השפעה שונה: "המגמה ניכרת בערי הדרום, במיוחד בערים בהן יש שוק קטן יותר, שרושמות עליות מחירים מחודש לחודש, וחלקן עקפו את המחירים של לפני שנה, ככל שהמלחמה בעזה משפיעה פחות ופחות על שגרת החיים. בין הערים המתייקרות ניתן למצוא את אופקים, נתיבות ושדרות. ערים גדולות יותר כמו אשקלון טרם התאוששו לחלוטין מאירועי השנה האחרונה, עם ירידות מחירים בהשוואה לשנה שעברה.
"בצפון, שחווה יותר את המלחמה בחודשים האחרונים, התמונה שונה. ערים המצויות קרוב לגבול כמו קריית שמונה או נהריה רושמות ירידות מחירים. למרות זאת, ערים מרוחקות יותר מהגבול כמו צפת מציגות מגמה של עליית מחירים".