סגור
 רחוב פינסקי 11 חיפה
הדמיית הבניין ברחוב פינסקי 11 לאחר ההתחדשות. בעלי הדירות נאלצו לעבור דרך בית המשפט" (צילום: מתוך מצגת ועדת שימור)

חיפה: מאות בניינים תקועים ברשימת השימור

תושבים ויזמים בחיפה מתלוננים כי מבנים ישנים ואף מסוכנים הוכנסו באופן שרירותי לרשימת השימור ולכן לא ניתן לקדם בהם הליכי התחדשות. העירייה: "נקדם תוכניות שימור סטטוטוריות"

בניין אחד בחיפה שנכנס ויצא מרשימת השימור העירונית ממחיש בעיה רחבה שחיפאים רבים מתלוננים עליה: מאות מבנים שהוכנסו, לכאורה באופן שרירותי, לרשימת השימור העירונית ולכן תקועים ואי אפשר לחדשם. מצד אחד, לחיפה אין תוכנית שימור סטטוטורית ובהתאם מנגנונים המאפשרים שימור ראוי, מצד שני - לא ניתן לקדם התחדשות עירונית.
באמצע ספטמבר השנה קיבלה ועדת השימור העירונית של חיפה, בראשותו של אביהו האן, החלטה להוציא בניין ברחוב פינסקי 11 בכרמל המערבי בחיפה מרשימת השימור העירונית, ולאפשר במקום התחדשות עירונית במתכונת תמ"א 38. להחלטה קדמה מסכת ארוכה שבמהלכה נאלצו בעלי הדירות לעבור דרך בית המשפט המחוזי, שבמקרה הזה החזיר אותם לדיון נוסף בוועדת השימור.
בעתירתם של בעלי הדירות בפינסקי 11 יחד עם החברה היזמית ביליה נגד עיריית חיפה, הם דרשו להוציא את הבניין מרשימת השימור. "העתירה היא מקרה מייצג למקרים רבים בעיר חיפה, בהם מחד גיסא, העירייה מכריזה על מבנה כמבנה בסיכון ומאידך גיסא, עת מוגשת בקשה לחיזוק במסלול הריסה לפי תמ"א 38, תוקעת מקלות בגלגלים", כתבו בעתירה. "המקרה הוא גם מקרה מייצג למבנים רבים שנקלעו לאותה סיטואציה, קרי שהמבנה מוכרז בצורה שרירותית לשימור, ללא דיון רחב, שקוף, ומבלי לאפשר זכות טיעון ראויה לבעל העניין, ותוך סגירת דלתות ועדת השימור בפני הפונים אליה". כאמור, בית המשפט החזיר את הדיון אל ועדת השימור, שלבסוף אישרה את תוכנית ההתחדשות.
"נוצר מצב שמבנים רבים בחיפה נכללו ברשימת השימור העירונית ללא תוכנית מפורטת מאושרת לשימור כשאין טעם אמיתי לשמר אותם", אומר עו"ד ד"ר קייס נאסר, שותף במחלקת תכנון ובנייה במשרד מ. פירון ושות', שייצג את הדיירים. "מצב זה תוקע פרויקטים רבים של התחדשות עירונית ודיור ברחבי העיר. חלק לא מבוטל מהמבנים שברשימה הם אפילו מבנים בסיכון והדיירים לא יכולים להחליף את הבניין שלהם בבניין חדש בגלל שנכללו ברשימת השימור. בפועל, לא כל בניין שנמצא ברשימת השימור הוא אכן ראוי לשימור, ולראיה המקרים שבהם ועדת השימור הוציאה בניינים מרשימת השימור ואישרה את הריסתם. היעד הראוי המתבקש הוא שהעירייה תקדם תוכנית שימור מפורטת, תוך שיתוף הציבור ובעלי העניין, ובמסגרתה תקבע אילו מבנים לשימור ואילו מבנים משוחררים לבנייה".
1 צפייה בגלריה
עו"ד ד"ר קייס נאסר
עו"ד ד"ר קייס נאסר
עו"ד ד"ר קייס נאסר
(צילום: סטודיו תומאס)

כאמור, זה לא מקרה יחיד של מבנה שהוצא מרשימת השימור העירונית. ב־2018 החליט בית המשפט העליון לאפשר הריסת בניין ברחוב שדרות יצחק 5, בניגוד להחלטת בית המשפט המחוזי בחיפה. לאחר החלטת העליון החליטו העוררים, וביניהם האן, שהיום כאמור עומד בראש ועדת השימור העירונית, לפנות שוב לוועדת הערר המחוזית לעיון מחדש בהחלטתה. ב־2022 קבעה הוועדה: "עסקינן בהליך סרק שטוב היה לו לא היה ננקט. הליך שיש בו להוביל רק לעיכובים במימוש הפרויקט, בזבוז זמן דיוני יקר של ועדת הערר וכל הצדדים לערר".
עו"ד אסף עירוני, ממשרד ש. פרידמן, אברמזון ושות', שייצג את בעלי הדירות בשדרות יצחק: "אין חולק על כך שיש בעיר חיפה מבנים רבים שראויים לשימור, אך הסקרים שנעשו בעיר בשנים האחרונות הם רק שלב ראשוני של איתור מבנים לשימור. חלק מהמבנים, בהמשך תהליך התכנון, ירדו בוודאות מהרשימה. מהמקרה של המבנה בשדרות יצחק 5 אנחנו יכולים ללמוד שגם אם מבנה נכנס לרשימת שימור זה לא בהכרח גובר על החלטות תכנוניות קודמות".
אדריכל חיפאי העוסק בשימור ובחר להישאר בעילום שם אמר לכלכליסט: "יש פה בעיה, יש בחיפה רשימות שימור בהתהוות כבר מספר שנים, אבל אין תוכנית שימור סטטוטורית (שאושרה על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה — ג"נ). המשמעות היא שבעיר אין כלים כלכליים שמאפשרים שימור. בתוכנית שימור סטטוטורית בודק שמאי התוכנית מה עלות שימור המבנה ובהתאם מייצר פתרונות למקרים שבהם לא ניתן לממש את זכויות הבנייה במגרש. כלומר, לייצר תמריצים לשימור, או לאן ניתן לנייד זכויות. המקרה של רחוב פינסקי בחיפה מטריד. אם כל כך מהר מוציאים מבנה מרשימת שימור שהושלמה אך לפני שנים בודדות זה מעיד שכל הנושא הזה של שימור הוא על כרעי תרנגולת".
מעיריית חיפה נמסר: "העירייה מייחסת חשיבות רבה לשימור מבנים ואתרים. ועדת השימור פועלת בהתאם לכך על מנת לשמר מבנים בעלי ערך היסטורי, אדריכלי ותרבותי בעיר חיפה. אשר למבנה ברחוב פינסקי, בית המשפט נתן תוקף של פסק דין למתווה מוסכם לקיום דיון חוזר בוועדת השימור, שהחליטה להוציא את הבניין מרשימת השימור העירונית. בכוונת העירייה לקדם בשנים הקרובות תוכניות שימור סטטוטוריות אזוריות אשר יספקו ודאות תכנונית מקסימלית למבנים השונים בעיר".