סגור
מכון וולקני
מכון וולקני (צילום: ויקיפדיה \ Yigal Elad)

מכון וולקני בראשל"צ לא יועבר, אך שטחו יצומצם לטובת בניית אלפי דירות

בטיוטת חוק ההסדרים הועלתה הצעה להעביר ממקומו את מכון המחקר החקלאי, אולם הכוונה הנוכחית היא להרוס אותו ולהקימו מחדש במיקום הקיים - אך בשטח מצומצם יותר. עיריית ראשון לציון מתנגדת: "השוק יוצף בדירות ללא תכנון הוליסטי, לא נוכל להכיל את הגדילה הלא מבוקרת"

מכון וולקני בראשון לציון לא יועבר ממקומו - זאת בניגוד לכוונה המקורית בטיוטת חוק ההסדרים. עם זאת, שטחו יצומצם על מנת להקים בו אלפי דירות, לצד שטחי תעסוקה ותעשייה.
בפרוטוקול ישיבת הממשלה בה אושר תקציב 2025 נכתב כי "במסגרת המאמץ הממשלתי לחיזוק ענף החקלאות ולקידום המחקר והחדשנות בו, תוקם קריה חקלאית חדשה בראשון לציון במקום הקריה הקיימת. מהלך זה נועד לייעול השימוש במקרקעי ישראל בלב אזורי הביקוש במטרה להגדיל את היקף הקרקעות הפנויות לצורכי מגורים, תעסוקה ותעשייה ולתמוך במאמצי הממשלה לבלימת מחירי הדיור". מדובר בניסוח עמום, אך מבדיקת כלכליסט עולה כי הכוונה היא להרוס את המתחם הקיים ולבנות אותו מחדש בשטח מצומצם יותר. יש להבהיר כי הרעיון עוד בחיתוליו, ואישורו ובעיקר יישומו ייארך עוד זמן רב.
מינהל המחקר החקלאי, המוכר כ"מכון וולקני", הוא המוסד הגדול ביותר בישראל העוסק במחקר חקלאי, וכפוף למשרד החקלאות. הקמפוס המרכזי שלו נמצא בראשון לציון, ויש לו שני מרכזי מחקר בגילת ובנווה יער. הקמפוס המרכזי חולש על שטח של כ-3,000 דונם ומועסקים בו כ-7,000 עובדים. ע"פ הערכות, במקום ניתן לבנות כ-15 אלף דירות. עוד מוערך כי שיווק הקרקע יאפשר את מימון עלויות ההריסה והבנייה מחדש, שנאמדות במאות מיליוני שקלים.
סוגיית הפינוי של מכון וולקני מתגלגלת בין משרדי הממשלה השונים כבר עשור לפחות. ב-2014 הזמין משרד הבינוי והשיכון מרמ"י (רשות מקרקעי ישראל) סקר לבחינה ראשונית של אפשרויות לשימושים שונים למתחם מכון וולקני, ובמסגרת זו לבחון אם יש פוטנציאל לבינוי מגורים בקרקעות המדינה בשטח מכון וולקני. ב-2015 הזמין משרד החקלאות מרמ"י סקר לשם איתור אתרים חלופיים בפריפריה עבור מכון וולקני. מטרת המהלך המוצהרת אז היתה חיזוק הפריפריה.
דוח מבקר המדינה מ-2019 שבחן את הנושא מתאר כיצד ב-2016 החליט משרד החקלאות לפנות את מכון וולקני ולהעתיקו לאזור הצפון לפני שבחן כיצד ישפיע המהלך על צורכי המכון ועל צורכי המחקר החקלאי. לדבריו, המשרד לא קיים היוועצות עם הנהלת המכון והחוקרים בו ועם אנשי אקדמיה במוסדות המקיימים קשרי גומלין עם המכון לפני שקיבל את ההחלטה.
בינואר 2017 מינה ראש הממשלה ועדה שתבחן את הנושא ושבסמכותה גם להמליץ על מתווה ההעתקה ועל המיקום החדש של המכון. רק במסגרת עבודתה של הוועדה, כשנתיים לאחר שהחלו גורמי ממשלה לעסוק בנושא, החלה למעשה עבודת מטה לאיסוף מידע בקשר לכלל הסוגיות הנוגעות להעתקת המכון לצפון.
בספטמבר האחרון דווח כי רמ"י ומינהל התכנון גיבשו הצעה להקמת מרכז שירותים עורפי ליישובי הנגב המערבי, שיכלול גם את מכון וולקני והפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית, שממוקמת מאז הקמתה ברחובות. משרד החקלאות התנגד.
בטיוטת חוק ההסדרים שפורסמה בספטמבר נכתב כי מכון וולקני יועתק ממקומו, כאשר תוך 120 ימים מאישור התוכנית משרד החקלאות, האוצר ורשות מקרקעי ישראל יגבשו הסכם שבו ייקבע בין היתר האתר החלופי שאליו יועתק.
עיריית ראשון לציון מתנגדת למהלך. במסמך התנגדות שהעבירה לקראת ישיבת הממשלה על התקציב היא הבהירה שהקמת אלפי דירות בשטח המכון היא בגדר הפרה של הסכם הגג עליו חתמה המדינה עם העירייה ב-2014, ואינה תואמת את מגמות הפיתוח של העיר. מהמסך עולה עולה שעד 2050 צפויה ראשל"צ להכפיל את אוכלוסייתה, שנאמדת כעת ב-259 אלף תושבים, ושכבר יש תוכניות מקודמות הנותנות מענה ליעד זה.
"בנסיבות אלה אין היגיון להוסיף בכפייה יחידות דיור שאותן מבקשת המדינה להוסיף לעיר באמצעות ההחלטה על פינוי הקריה החקלאית", נכתב במסמך. "ממילא לא מדובר בכמות יחידות שהעיר יכולה לשרת בבת אחת, לא ניתן יהיה לקדמן באופן מיידי ואם כך, החלטה מיידית בנושא אינה סבירה אף היא".
עוד הוסיפה העירייה כי "קידום תוכנית לבניית אלפי יח"ד כמוצע, תזרוק לפח שנים של עבודה תכנונית, תוך השקעת זמן ומחשבה בבניית מרקם עירוני צפוף, אך משגשג ומתפקד, וזאת לצורך מטרה נקודתית, אד-הוק, של הצפת השוק ביחידות דיור, ללא תכנון הוליסטי, וללא מתן אפשרות לרשות המקומית להכיל את הגדילה הלא מבוקרת, באופן שיאפשר מתן שירותים מוניציפאליים איכותיים לתושבים הנוספים. המדובר דה-פקטו בהקמת עיר נוספת מבחינת סדר גודל, בניגוד להמלצת הגורמים השונים, ללא הפעלת כל מחשבה או שיקול דעת".
ממכון וולקני נמסר: "מנכ"ל מכון וולקני, פרופ' בני חפץ, פועל יחד עם משרדי החקלאות והאוצר לשידרוג תשתיות מכון וולקני ולבנייתו החדשה על מנת לספק את צרכי המחקר של 50 השנים הבאות. במסגרת זו מכון וולקני ייבנה מחדש במתחם הקיים בראשל"צ עם תשתיות מחודשות שמתאימות לצרכי המחקר העתידי".
ממשרד החקלאות ובטחון המזון נמסר: "ממשלת ישראל החליטה על מהלך אסטרטגי לפינוי שטחים באזורי ביקוש, ובמסגרתו התקבלה החלטה לארגון מחדש של שטח הקריה החקלאית בראשון לציון. במסגרת התוכנית, יבוצעו שינויים תכנוניים בקריה החקלאית שמטרתם לייעל את ניצול הקרקע באופן מיטבי ובתוכו לקדם את המחקר החקלאי בישראל".
במשרד החקלאות וביטחון המזון מסבירים כי המהלך יאפשר להקים "מעבדות מתקדמות ומכוני מחקר חדשניים שישרתו את צורכי המחקר והפיתוח החקלאי הנוכחיים והעתידיים של ישראל. המעבדות החדשות יעניקו לחוקרים כלים מתקדמים לטובת קידום טכנולוגיות חקלאיות שיסייעו לשמור על ביטחון המזון הלאומי, לעמוד באתגרי האקלים ולשפר את פריון הייצור החקלאי".
מנכ״ל המשרד, אורן לביא, הדגיש את חשיבות הפרויקט: “פיתוח הקריה החקלאית מחדש הוא צעד חשוב להבטחת עתיד המחקר החקלאי בישראל. אנו מחויבים להעניק את התנאים המיטביים לעובדי המשרד ולחוקרי מכון וולקני כדי שימשיכו להוביל את החקלאות הישראלית בקדמה ובחדשנות, ולהבטיח את ביטחון המזון של תושבי מדינת ישראל".