סגור
המוזיקאי אברהם טל
אברהם טל (צילום: יובל חן)

בלעדי
בזמן שנלחמתם: עמידר הרימה ערב חגיגי לעובדים בעלות של יותר ממיליון שקל

האירוע של החברה הממשלתית, שאחראית על הדיור הציבורי, כלל הופעות של אברהם טל ורותם אבוהב. אורח הכבוד: שר השיכון גולדקנופף. בינתיים מצב הדיור הציבורי מתדרדר ובעמידר לא עומדים ביעדים שהוצבו להם

הנהלת חברת עמידר החדשה, החברה הממשלתית לדיור ציבורי, החליטה כי כעת בזמן מלחמה, זהו הזמן הנכון לערוך חגיגות ראוותניות לעובדי החברה. לכלכליסט נודע כי בשבוע שעבר קיימה החברה את חגיגות ה־75 להיווסדה בפארק "מיני ישראל", בסמוך למחלף לטרון. החגיגות כללו מופעים של אברהם טל ורותם אבוהב, אוכל ושתייה לעובדים ולאורחים שהגיעו, ביניהם שר השיכון יצחק גולדקנופף. על פי הערכות האירוע עלה יותר ממיליון שקל והושקעו בתכנונו זמן ומשאבים רבים של עובדים. אם לא די בכך, לאחרונה, בסמוך למועד האירוע יצאו עובדי החברה ליום כיף בשפיים. בחברה מועסקים 427 עובדים.
באופן רשמי אין הנחיה גורפת האוסרת על חגיגות בחברות הממשלתיות בעת הזו וכל משרד וחברה ממשלתית מתנהלים בהתאם לשיקול דעתם של המנהלים והלך הרוח במשרד. יחד עם זאת, מבדיקת כלכליסט עולה כי משרדי ממשלה רבים ביטלו ימי השתלמות (באילת ובמקומות אחרים בארץ, ד"ל) שהיו נהוגים בעבר, וחגיגות הוסרו מסדר היום בשלב זה. לשם ההשוואה, בכיר בחברת חשמל, שגם היא במעמד של חברה ממשלתית כמו עמידר, אמר כי בחברה ביטלו את כל האירועים והחגיגות, וימי גיבוש וטיולים שהיו נהוגים בעבר לא מתקיימים כעת. בדומה, גם בקרב רשויות מקומיות רבות בוטלו או צומצמו משמעותית חגיגות יום העצמאות לצד חגיגות אחרות, וכך גם במגזר הפרטי, שאינו מחויב למתן דוגמה אישית, חברות רבות נוטות לצמצם או לבטל חגיגות בעת הזו.
עמידר הוקמה ב־1949 ומהווה את זרוע הביצוע המרכזית של המדינה בדיור הציבורי. החברה מנהלת כיום כ־40 אלף דירות במסגרת דיור קבע וכמה מאות דירות זמניות. פעולותיה כוללות את אכלוס הדירות והחזקתן, התקשרויות מול הדיירים וגביית שכר דירה, וכן מכירת דירות בהתאם למדיניות הממשלה.
מצבו של הדיור הציבורי תלוי במדיניות הממשלה, אך הוא משפיע באופן ישיר על עמידר ועל לקוחותיה - זכאי הדיור הציבורי. דו"ח הדיור הציבורי של משרד השיכון, שפורסם כשלושה שבועות לפני מלחמת חרבות ברזל, חשף כי מצב הדיור הציבורי הולך ומידרדר עם השנים. בעשור האחרון הצטמצם מלאי הדירות בישראל ב־19%, מ־60 אלף דירות ב־2012 ל־49 אלף דירות ב־2022. מול מלאי יחידות הדיור המצטמצם נמצא ציבור הממתינים שעמד ב־2021 על יותר מ־30 אלף בתי אב.
עמידר היא חברה ממשלתית אך כמו חברות פרטיות שעוסקות בנדל"ן, גם היא חווה על בשרה את התנודתיות בשוק הדיור. כך למשל בכל הנוגע לנכסי רשות הפיתוח, שעמידר אחראית בין היתר על מכירתם, נכתב בדו"חות החברה לסיכום 2023 כי יש האטה בקצב מכירת הנכסים וכי בעמידר פנו אל רמ"י על מנת שיעדכנו את יעדי החברה. בעקבות הפנייה, בנובמבר 2023 ירד יעד המכירות של נכסי פיתוח מ־400 דירות ל־300. כמו כן, בעמידר העריכו בדו"ח כי גם בהמשך צפויה ירידה ברווח ובהכנסות על רקע סביבת הריבית הגבוהה.
דני גיגי, מנכ"ל פורום הדיור הציבורי, מסר: "אנחנו לא מופתעים ממופע הנהנתנות הזה של חברת עמידר. כנגד עמידר הוצאו כבר חמישה דו"חות שונים של מבקר המדינה בעשור האחרון שמבקרים באופן קשה על כל פעילות החברה. אבל במקום שיענישו אותה משרד השיכון בהובלת השר גולדנקנופף ממשיך לחלק פרסים לכל ההתנהלות הכושלת הזאת ומי שסובל הם הדיירים בדיור הציבורי".
מעמידר נמסר: "למרות המלחמה עמידר פועלת ברציפות בתשעת החודשים האחרונים לטובת דייריה ובביצוע משימות נוספות הקשורות במלחמה, זאת לצד עשרות עובדות ועובדי החברה המשרתים במילואים, עובדים שפונו מביתם, סניפים המצויים בחזית - וכל אלה ממשיכים כל העת לפעול למען הדיירים גם במציאות הקשה בה הם עצמם מצויים. במסגרת זו, החברה מתנהלת תוך התחשבות במצב המלחמתי מחד וברווחת העובדים מאידך. נמשיך לעמוד ולשרת נאמנה את דיירי הדיור הציבורי בכל עת".