סגור
נתיבות
נתיבות (צילום: שאטרסטוק )

הביקוש לקרקע בנתיבות לא ירד למרות המלחמה, המחיר כן

חברת יורו ישראל תשלם 5.78 מיליון שקל ועוד הוצאות פיתוח בסך 10.8 מיליון שקל עבור מגרש בשטח 6 דונם בשכונת מעלות עליו ניתן לבנות 68 יחידות דיור ועוד שטח תעסוקה ומסחר. שמאי המקרקעין אסף גסטפרוינד: "המחיר לקרקע ליחידת דיור אמנם נמוך מהמחיר במכרזים קודמים בנתיבות, אבל הדבר לא מעיד על מחיר זול ששולם, אלא על ירידת מחירים"

רמ"י (רשות מנהל מקרקעי ישראל) פרסמה בשבוע שעבר תוצאות למכרז (מס' 70/2023) לשיווק מגרש בשטח של כ-6 דונם בשכונת מעלות הנחל בעיר נתיבות. בחטיבת הקרקע ניתן לבנות 68 יח"ד בבנייה רוויה ועוד שטח תעסוקה ומסחר בגודל 1,800 מ"ר. הביקוש למכרז מעיד שלמרות קירבת העיר לרצועת עזה, למלחמה אין השפעה ממשית על התעניינות יזמים בבנייה במקום. מצד שני, המחיר לקרקע ליח"ד ירד.
המחיר שתשלם חברת יורו-ישראל לקרקע הוא 5.78 מיליון שקל ועוד הוצאות פיתוח בסך 10.8 מיליון שקל. המחיר גבוה אמנם ממחיר המינימום של רמ"י, שעמד על 1.05 מיליון שקל, אך הרבה יותר נמוך ממחיר השומה (הערכת שמאי רמ"י לתשלום עבור הקרקע ללא הוצאות פיתוח), שעמד על 13.7 מיליון שקל. למכרז הוגשו 7 הצעות.
השוואה של המחיר ליחידת קרקע מעידה שהמחירים נמוכים יותר מאשר בעבר. יורו-ישראל תשלם כ-223,000 שקל למ"ר ליח"ד, כשסכום זה כולל גם את תימחור השטח המסחרי שגודלו 1,800 מ"ר. במכרז 462/2022, שתוצאותיו פורסמו בדצמבר 2022, גם הוא בשכונת מעלות הנחל בנתיבות, זכתה חברת לשם נחמיאס במתחם שבו 456 יח"ד. המחיר ששילמה על קרקע ליח"ד היה 335,000 שקל למ"ר. המחיר ששילמה חברת פסגות שלמה, על מתחם אחר באותו המכרז, היה 270,000 שקל ליחידת דיור.
עפרה חדד, סמנכ"לית ומבעלי יורו-ישראל מעידה שיש אמנם האטה במכירות, אך היזמים הגדולים פועלים כרגיל. לדבריה: "מי שאין לו עובדים זרים תקוע אך זה לא המצב בחברות היותר גדולות. אנחנו מסתכלים קדימה. אחרי כל מלחמה יש פריחה". לדבריה, "זאת שכונה חדשה, ויש משמעות למי שיתפוס ראשון את החנויות. המחיר של 223,000 שקל ליחידת דיור מאד נמוך ביחס למכרזים אחרים של רמ"י. אם זה היה רק 68 יח"ד בכלל לא הייתי נכנסת למכרז הזה. מבחינתי, קיבלנו את המסחר בחינם".
שמאי המקרקעין דר' אסף גסטפרוינד סבור שתוצאות המכרז מעידות בעיקר על ירידת מחירים כללית: "אני לא מקבל את הטענה שהמחיר ששולם במכרז הוא זול. המכרז היה פומבי ופתוח וזו ההצעה הזוכה, מתוך 7 הצעות. המחיר לקרקע ליח"ד אמנם נמוך יותר מהמחיר במכרזים קודמים בנתיבות, כאשר המכרז הנוכחי כולל גם שטח מסחר, אבל לדעתי הדבר לא מעיד על מחיר זול ששולם, אלא על ירידת מחירים. זה דומה מאוד למצב בתל אביב שם אנחנו לא רואים ירידות מחירים במחיר החוזי, אבל כן רואים שינוי בתנאי התשלום, פטור מהצמדה למדד, שדרוגים ע"ח הקבלן ועוד כל מיני הטבות שמטרתן העיקרית היא השארת המחיר החוזי על כנו, אבל כולם יודעים שהן מגלמות ירידת מחירים. הדברים מקבלים משנה תוקף, כאשר היו עוד 6 הצעות נמוכות יותר, כלומר יזמים בחנו את המכרז והגישו את ההצעות שלדעתן משקפות את השווי. לסיכום- להערכתי המכרז משקף ירידת מחירים, ולא זכייה מבריקה".
שכונת מעלות הנחל קודמה במסגרת תוכנית תמ"ל 1051 ע"י הותמ"ל. התוכנית, שאושרה ב-2017, ומתפרסת על שטח של 61 דונם, כוללת 3,534 יח"ד, שיבנו בצמודי קרקע, בנייה מרקמית ובנייה רוויה גבוהה. הצפיפות בשכונה נמוכה יחסית ועומדת על כ-8 יח"ד לדונם. בנוסף, התוכנית כוללת כ-1,800 מ"ר שטחי מסחר ותעסוקה.
בשנת 2000 הפכה נתיבות לעיר, ובעשרים שנה האחרונות הכפילה את אוכלוסייתה ומונה כיום כ-50,000 איש. נתיבות שומרת בשנים האחרונות על קצב גידול של כ-5.9% בשנה. זאת ביחס לקצב הגידול הממוצע בישראל העומד על כ-1.9%. ב-7 באוקטובר הצליחו שוטרים לחסל מחבלים שהיו בדרכם לנתיבות, אבל עשרות רקטות ששוגרו לעבר העיר גרמו לנזק קשה לעשרות בתים. לפי עיריית נתיבות, לפחות ל-25% מתושבי העיר אין ממ"ד. בגלל שהעיר נמצאת מעבר לטווח ה-7 ק"מ, תושביה לא יכולים להתפנות וגם לא מקבלים מענקי סיוע. בשבוע שעבר עתרה נתיבות לבג"ץ בדרישה להכליל אותה ברשימת הישובים המוגדרים תחת "חבל תקומה", וכך ליהנות מאותם התקציבים שהקצתה הממשלה לשיקום ולפיתוח חבל העוטף.