משה ויגאל גינדי ומגדל ניצחו בקרב על היטלי ההשבחה לקניון הזהב בראשל"צ
משה ויגאל גינדי ומגדל ניצחו בקרב על היטלי ההשבחה לקניון הזהב בראשל"צ
ועדת הערר המחוזית דחתה את דרישת עיריית ראשון לציון להיטל השבחה נוסף בגין הרחבת הקניון, בגובה של למעלה מ-40 מיליון שקל; הוועדה קבעה כי השומה השלישית שנשלחה על ידי העירייה מציגה תיקון של השומות הקודמות
ועדת הערר לתכנון ובנייה (מחוז מרכז) קיבלה ערר שהגישו החברות מגדל וחברת דירות יוקרה של האחים משה ויגאל גינדי, המחזיקה ב-25% מקניון הזהב, וקבעה, כי יבוטל היטל השבחה על סכום של למעלה מ-40 מיליון שקל שהוציאה הוועדה המקומית ראשון לציון לשתי החברות. ההיטל עליו ביקשה העירייה לחייב הוא בגין תוספת בניית האגף החדש בקניון.
מדובר בהיטל השבחה שנשלח ליזמים בגין תוכנית שאושרה ב-2009 ואפשרה לאחד את שני המגרשים שעליהם נבנה קניון הזהב, שבנייתו החלה בשנות ה-90. כמו כן, עוד לפני שאושרה התוכנית, מכרה דירות יוקרה 75% מהקניון לקבוצת מגדל בהסכם שכבר צפה את בניית האגף החדש. האגף הישן בקניון כלל שטח בנוי של כ-26 אלף מ"ר, ואילו האגף החדש הוסיף לקניון שטח של כ-39 אלף מ"ר, כך שהשטח הבנוי של הקניון משתרע כיום על כ-65 אלף מ"ר, זאת בנוסף למרתפי חניה בשטח של 23 אלף מ"ר.
בעקבות אישור התוכנית הוציאה הוועדה המקומית, בשנת 2011, שומת היטל השבחה בסכום של למעלה מ-50 מיליון שקל בין השאר, בשל הכוונה לאחד מגרשים ולאפשר את הרחבת הקניון והפיכתו לאחד מהגדולים בישראל באותה העת. כשנה לאחר הוצאת השומה הראשונה, הוציאה הוועדה המקומית היטל השבחה נוסף על סכום של למעלה מ-40 מיליון שקל וכעבור 7 חודשים נוספים ערכה הוועדה המקומית תיקון ושוב שלחה אל היזמים דרישת היטל השבחה בסכום של למעלה מ-40 מיליון שקל, בטענה שאיחוד השטחים שאפשר את הרחבת הקניון מייצר לו "מסה קריטית" ומעניק תרומה גם לשטחי האגף "הישן", משום שהוא מאפשר הגדלה של תמהיל החנויות.
האחים גינדי ומגדל התנגדו לשומות הללו ובמסגרת הליכים שהתנהלו בבית המשפט הושג הסכם פשרה ולפיו ימונה שמאי מכריע ביחס לשתי השומות הראשונות. בהליך מול השמאי המכריע הושג הסדר פשרה על תשלום של כ-22 מיליון שקל כאשר כנגד השומה השלישית הוגש ערר לוועדת הערר המחוזית מרכז.
האחים גינדי אשר יוצגו על ידי עוה"ד אלי וילצ'יק ואריאל פל ממשרד כהן וילצ'יק ושות', ולצדם מגדל שיוצגה על ידי עו"ד צבי פירון ועו"ד אוהד יאראק, דרשו לבטל את החיוב בסך למעלה מ-40 מיליון שקל בטענה שהוועדה המקומית לא הייתה מוסמכת לערוך תיקון לשומות הקודמות ולהוציא את השומה השלישית, כיוון ששתי השומות הקודמות כבר כללו את כל רכיבי ההשבחה.
כאמור, ועדת הערר קיבלה את הערעור וקבעה שהוועדה המקומית לא יכולה לערוך את אותו תיקון שומה שעשתה בפעם השלישית. לדברי ועדת הערר, בסמכות ועדה מקומית לערוך אך ורק תיקוני שומה טכניים הנובעים מטעות בנתונים הפיזיים של המקרקעין, בתוכניות החלות על הקרקע או בזכויות שיש לחייב, אבל לא תיקונים התלויים בעבודתו של השמאי.
ועדת הערר הוסיפה מעיון בשומות הקודמות עולה שהן התייחסו להשבחה שיצרה התוכנית לכל המתחם ולכך שהקניון מתוכנן להיות הקניון הגדול ביותר בישראל ולכן אין אפשרות להמשיך ולהוציא תיקונים. "מקובלות עלינו טענות העוררות שדרישות החיוב הנוספות להשבחה של האגף הישן בקניון הזהב...על בסיס "המסה הקריטית" עולות כדי תיקון שומה שהתוספת השלישית אינה מאפשרת בנוסחה החל על ענייננו", לשון ההחלטה.
לאור זאת וועדת הערר ביטלה את השומה השלישית וחייבה את הוועדה המקומית בהוצאות.