חוק תקומה אושר בממשלה, אך ייתכן ש-1.3 מיליארד שקל יקוצצו
חוק תקומה אושר בממשלה, אך ייתכן ש-1.3 מיליארד שקל יקוצצו
החוק אושר במסגרת אישור התוכנית הכלכלית ל-2025, אך לא ברור אם מהתקציב של 5 מיליארד שקל שיתווספו ל-14 מיליארד שקל שכבר אושרו, יקוצצו מיליארד שקל לטובת אופקים ונתיבות ו-300 מיליון שקל כקיצוץ רוחבי
החוק שיאפשר לשחרר 5 מיליארד שקל למנהלת תקומה שעוסקת בשיקום עוטף עזה אושר היום (ו') על ידי הממשלה במסגרת התוכנית הכלכלית ל-2025. השלב הבא לאישורו הסופי הוא כמובן ההצבעה בכנסת שאמורה להתקיים בינואר. בפרק הזמן שיחלוף עד אז החוק עשוי להשתנות. הדבר המרכזי שעוד לא סוכם הוא אם התקציב המקורי שהובטח לתקומה בגובה 5 מיליארד שקל יקוצץ, ומה גובה הקיצוץ. כאשר על הפרק קיצוץ של כ-1.3 מיליארד שקל, כלומר 26%.
בנוסח שהממשלה אישרה היום לא נכתב דבר על קיצוץ, אך יש הבנה כי מיליארד שקל יוסתו לטובת השקעות בפיתוח נתיבות ואופקים, בנוסף הממשלה מבקשת לקצץ עוד 300 מיליון שקל מיליארד שקל במסגרת קיצוץ רוחבי שמוטל על כל משרדי הממשלה.
אפשר למצוא רמז עבה לכך בהודעה שהוציאה לשכת ראש הממשלה ובה הודיעה על אישור החוק. בהודעה נכתב כי החוק "איפשר את הפשרתם של חמישה מיליארד השקלים שהוקצו למנהלת תקומה לטובת צמיחה ופיתוח והוקפאו בשנה האחרונה. נדגיש כי חלק יחסי מסכום זה יוקצה גם לטובת שיקום היישובים הנוספים שנפגעו במתקפת הטרור ב-7 לאוקטובר 2023". המונח "ישובים נוספים" עמום, אך הכוונה היא לנתיבות ואופקים שלא נכללות במנדט המקורי של מנהלת תקומה.
עד אתמול בלילה חוק תקומה לא היה בסל החוקים שבתוכנית הכלכלית, והיה חשש כבד כי אם החוק לא יאושר היום התקציב לא יגיע לתקומה. ישיבות שקיימו בימים האחרונים בכירי תקומה עם עמיתיהם במשרדי הממשלה עד השעות הקטנות של הלילה הובילו בסופו של דבר לגיבושו של חוק מוסכם, ואת ההצבעה עליו היום.
תקציב מנהלת תקומה בסך 19 מיליארד שקל אושר על ידי הממשלה באפריל השנה, אלא ש-5 מיליארד שקל, כרבע מהתקציב, הוקפאו משום שהם מיועדים לפיתוח וצמיחה של ישובי העוטף, ולא לשיקום. ההקפאה הזו היא על רקע דרישה של ראשי הערים נתיבות ואופקים לקבל נתח מהתקציב. הערים אף עתרו לבג"ץ בעניין.
את 14 מיליארד השקלים שנותרו מתקציב תקומה אפשר להצדיק בבית המשפט, משום שהכסף הזה מיועד לשיקום הישובים שנפגעו בטבח 7 באוקטובר. לעומת זאת עלה חשש כי לא ניתן להצדיק השקעה עודפת בפיתוח כלכלי ודמוגרפי של ישובים מסוימים על פני אחרים. החוק שמונח על השולחן פותר זאת בכך שהוא מגדיר את עוטף עזה כאזור שיקום מוגבר. משום שהתרחש במקום אירוע חסר תקדים, יש צורך בהשקעה יוצאת דופן. ההצדקה הזו מלווה בנתונים סטטיסטיים שממחישים את גודל המשבר, למשל הגידול בפניות למרכזי חוסן, נשירת ילדים ממסגרות וקשיים כלכלים של תושבים. נדבך נוסף בפתרון המחלוקת הם מיליארד השקלים מתוך התקציב שכאמור יוקצו לנתיבות ואופקים.
חוק תקומה כולל עוד היבטים רבים אחרים החיוניים לשיקום חבל הארץ. בין היתר נמצא בו פתרון לסוגייה הרגישה של בתים מחוללים. אלה כ-400 בתים שלא נפגעו פיזית או שהפגיעה בהם קלה יחסית. אך בוצעו בהם מעשי זוועה ולכן בעלי הבית המקוריים לא מוכנים לשוב ולגור בהם. החוק הקיים אינו מאפשר לפצות על אובדן בית מהסיבות האלה. הפתרון שמציע חוק תקומה הוא בניית בית חדש למשפחות שהתגוררו בבתים המחוללים. אך הבתים המחוללים לא ייהרסו, אלא יעבור שיפוץ וימכרו למשפחות חדשות שיקלטו בישוב.