סגור
פסגת הנדל"ן מימין: מיכה קליי תומר גלאם   מנכ”ל ים סוף מקבוצת פפושדו צחי עומר   עינת גנון   רו”ח דן אטיאס מ- BDO    עו”ד רוני איל להב מבוסי נגבי אביאני כהן איל ושות’ ומנחה הפאנל נמרוד בוסו   עורך ראשי מרכז הנדל”ן
מימין: מנכ”ל אפריקה ישראל מגורים מיכה קליין, ראש עיריית אשקלון תומר גלאם, מנכ”ל ים סוף מקבוצת פפושדו צחי עומר, סמנכ”לית הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית עינת גנון, רו”ח דן אטיאס מ-BDO, עו”ד רוני איל להב מבוסי נגבי אביאני כהן איל ושות’ ומנחה הפאנל נמרוד בוסו, עורך ראשי מרכז הנדל”ן (צילום: אוראל כהן)

פסגת הנדל"ן
“התחדשות עירונית בפריפריה היא האתגר הבא"

אמרה סמנכ”לית הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית עינת גנון. לפי רו”ח דן אטיאס מ־BDO, מכפיל גבוה יהפוך את המהלך הזה לכדאי כלכלית

"אין כדאיות כלכלית להתחדשות עירונית בפריפריה ובאזורים הרגישים לרעידות אדמה", סיכם רו"ח דן אטיאס, שותף וראש אשכול נדל"ן ב-BDO, את סקירתו בפתח הפאנל “הפינוי-בינוי משתלט על הפריפריה”, שהנחה נמרוד בוסו, העורך הראשי של מרכז הנדל”ן. "התחדשות עירונית בפריפריה היא האתגר הבא שלנו”, אמרה בתגובה סמנכ”לית הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, עינת גנון, בחצי השנה האחרונה ניהלנו ועדה בין-משרדית של כל משרדי הממשלה הרלוונטיים ולאחרונה הגשנו לשר הבינוי והשיכון דוח מסכם עם מספר המלצות מרכזיות. בהקשר של חוסר הכדאיות הכלכלית, באנו עם שתי המלצות מרכזיות. זרוע אחת היא מתן מענקים וזרוע שנייה היא הטבות מס לפרויקטים של התחדשות עירונית בפריפריה".
מנחה הפאנל בוסו הזכיר כי משרד האוצר ורשות המסים לא חתמו על המלצות הוועדה והאשימו את הרשות בבחירת הפתרון הקל של שפיכת כסף. "לכאורה קל לתת מענקים”, השיבה גנון, “אבל צריך להבין שהטבות מס נותנות ליזם ודאות הרבה יותר גדולה".
מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים, מיכה קליין, בירך על המלצות הוועדה, ש“נותנות את הוודאות שאנחנו היזמים מחפשים. אין פה פתרון אחד, יש כאן סך שלם של מרכיבים". מנגד, מנכ"ל ים סוף מקבוצת פפושדו, צחי עומר, מתח ביקורת על ההמלצות: "אנחנו כיזמים לא נכנסים לפרויקטים שהם לא ברף הרווחיות המינימלית של 18%. בפריפריה אתה לא מגיע לשם. כל פתרון שקשור למיסוי ההתחלתי יכול לעזור אבל מס הכנסה לא נותן שום פתרון כי זה דבר שאתה רואה אותו רק בסוף. אנחנו צריכים את הוודאות. בסוף התשובה תבוא דרך המכפילים (יחס הדירות שבונים לעומת אלו שהורסים – רב"ש) – ככל שהם יהיו יותר גדולים זה יעלה את הרווחיות". רו”ח אטיאס הסתייג מאמירה זו ואמר כי מכפיל גבוה לא הופך את הפרויקט לכדאי בהכרח, אך הדגיש שוודאות היא אכן המפתח. הפתרון שהציע הוא פטור ממע"מ: "זה יכול להעלות את הכדאיות הכלכלית. 5% תוספת לרווח בפרויקטים האלה זה משנה".
ראש עיריית אשקלון תומר גלאם התייחס לחוסר היציבות השלטוני כגורם שפוגע בפרויקטים של התחדשות עירונית: "אם קבלן לא מרוויח הוא לא בונה, ובצדק. אף אחד לא יכניס את היד לכיס במקום המדינה, ולמדינה יש הרבה מאוד כסף. אפשר לתכנן המון תוכניות, אבל בסוף פקידי האוצר מביאים את הכסף". גלאם הוסיף ש"צריך לעשות תב"ע לכל עיר ועיר. אני ראש עיר שש שנים, ועד היום לא עברה תוכנית אחת במחוז. ברשויות שהן חזקות, תנו לנו לעשות את העבודה".
עו"ד רוני איל להב, שותפה מייסדת וראש מחלקת נדל"ן במשרד עו"ד נגבי כהן איל ושות', התייחסה לשאלת המודעות של האזרחים לאופציות של התחדשות עירונית: "אם בתל אביב יש מודעות גדולה, בפריפריה זה לא ככה – אין את התחושה של 'השכן שלי עושה ואני אצטרף אליו'. הבעיה הכי גדולה בנושא הזה היא הסברה. צריך לצאת לשטח ולדבר בשפה של האנשים, להסביר להם מה יש להם ביד".