סגור
דן קצ'נובסקי  מנכ"ל מרכז הנדל"ן
דן קצ'נובסקי מנכ"ל מרכז הנדל"ן (צילום: אוראל כהן)

דן קצ'נובסקי, מנכ"ל מרכז הנדל"ן: "שוק הנדל"ן בישראל נמצא בנקודת מפנה היסטורית"

דן קצ'נובסקי, מנכ"ל מרכז הנדל"ן, אמר בכנס פסגת הנדל"ן באילת כי עליית מחירי הדירות תיבלם בחודשים הקרובים. לדבריו, אנו צפויים לראות צינון משמעותי בכל השווקים, ובפרט בענף הנדל"ן. עם זאת, להערכתו, "מחירי השכירות ימשיכו לטפס ובשוק המשרדים נחזה גם בשינוי מגמה"

"שוק הנדל"ן הישראלי נמצא בנקודת מפנה היסטורית", כך פתח את דבריו היום (א') דן קצ'נובסקי, מנכ"ל מרכז הנדל"ן, בכנס פסגת הנדל"ן שמתקיים באילת. "מצד אחד, עליית מחירי הדירות שאפיינה את העשור האחרון המשיכה גם בשנה האחרונה ואף רשמה שיעור התייקרות היסטורי של 19% בשנה החולפת. מצד שני, יש כיום בשטח אינדיקציות חזקות מאוד שמבשרות על שינוי מגמה".
"האינדיקציה הראשונה והחשובה מכולן היא כמובן סביבת הריבית העולה, שמפעילה מכבש לחצים דו-כיווני על שוק הנדל"ן: הן בצד התייקרות עלויות המימון והן בצד הקטנת הביקושים", הסביר קצ'נובסקי. "בנוסף, אחרי שנים שהפער בין ההיצע לביקוש התרחב בהתמדה, 2021 היתה שנת שיא במספר היתרי הבנייה - נכון להיום אנחנו עומדים על מעל ל-80 אלף היתרי בנייה בשנה האחרונה. המשך הקצב הזה בשנים הקרובות יסגור את הפער בין הביקוש להיצע.
"תוסיפו לזה מיתון עולמי מסתמן, מלחמה באירופה שלצערנו איש לא רואה את הסוף שלה וסטגנציה בענף ההייטק, שהוא כידוע אחד הקטרים של הביקוש לנדל"ן – והנה לנו כל הסיבות להאמין כי מה שהיה אינו מה שיהיה".
לדבריו, כל האינדיקציות הללו מצביעות על כך שאנו צפויים לראות "צינון משמעותי" בכל השווקים, ובפרט בענף הנדל"ן. "עליית מחירי הדירות תיבלם בחודשים הקרובים, ואולי אף תחול ירידת מחירים קלה בחלק מהאזורים", אמר. "לעומת זאת, מחירי השכירות ימשיכו לטפס. בשוק המשרדים נחזה גם כן בשינוי מגמה, ולהערכתי הוא יחווה אתגרים משמעותיים".
"לתפיסתי, הממשלה שתקום אחרי הבחירות תידרש להקצות את מירב המשאבים ותשומת הלב לשלוש סוגיות בוערות", הוסיף קצ'נובסקי. "הראשונה, רביזיה משמעותית בתחום התחבורה והתשתיות. ישראל ניצבת כיום במקומות האחרונים בין המדינות המפותחות ביישום מיזמי תשתיות. משך התכנון ומשך הביצוע פה לא הגיוניים, וגם סדרי העדיפויות לא ברורים.
"סוגיה קריטית נוספת היא יצירת ודאות תכנונית מלאה בכל הערים בישראל. כיום, כל יזם נדרש לעשות סחר-מכר עם העירייה על מטלות ציבוריות, דבר שלא רק שאינו ראוי למדינה מערבית ומפותחת, אלא הוא גם יוצר חוסר ודאות שמאריך, מסרבל ומייקר כל ניסיון להקים פרויקט חדש ולהגדיל את היצע הדיור.
"הסוגיה השלישית היא שכירות ארוכת טווח. השוק הזה דווקא התחיל 'להראות ניצוצות' בשנתיים האחרונות, אבל עליית הריבית במשק, לצד התשואות הנמוכות מהשכרה, הכניסו את החברות הפועלות בשוק הזה לתזרים שלילי שוטף".