"חשש מנזק כלכלי כבד": קיבוצי שער הנגב מתנגדים להעביר שטחים לטובת הרחבת שדרות
"חשש מנזק כלכלי כבד": קיבוצי שער הנגב מתנגדים להעביר שטחים לטובת הרחבת שדרות
הותמ"ל תדון בהתנגדויות לתוכנית להקמת שכונה חדשה בעיר בשם "שדרות דרום", ל-5,500 יח"ד על פני 1,430 דונם, שחלקם יועברו ע"י הקיבוצים ניר עם ודורות. קיבוץ ניר עם: "התוכנית גרמה וגורמת התוכנית נזקים קשים לקיבוץ". דורות סאן: "השימוש במתקן הפוטו-וולטאי עלול להיפגע". דורות: "שטחי החקלאות יהפכו לכלואים והתושבים עוד מתמודדים עם השלכות ה-7.10"
הותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ולבניה של מתחמים מועדפים לדיור) תדון היום בהתנגדויות לתוכנית להקמת שכונה חדשה בעיר שדרות. התוכנית, המכונה תמ"ל 1121 או "שדרות דרום", משתרעת על שטח של 1,430 דונם, שחלקם נמצא בשימוש הקיבוצים ניר עם ודורות. היא מתוכננת לקום בסמוך לכניסה הקיימת לעיר שדרות, ליד תחנת הרכבת ומכללת ספיר, ובה ייבנו כ-5,500 יח"ד ותוספת של שטחי מסחר, תעסוקה ושטחי ציבור.
תוכנית תמ"ל 1121 נדונה בותמ"ל בספטמבר 2023, בדיון לפי סעיף 77-78 לחוק התכנון והבנייה. סעיפים אלה מאפשרים לרשויות התכנון או לרשויות המקומיות להגביל הוצאת היתרים בשטחים ומבנים הנמצאים בתחום תוכנית מקודמת. דיון הותמ"ל בהפקדת התוכנית היה אמור להתקיים בחודש ינואר האחרון, אך בלחץ מרכז השלטון המקומי הוא נדחה לסוף חודש מאי. פרסום ההפקדה של התוכנית היה בחודש אוגוסט, והיום תדון הותמ"ל בהתנגדויות.
המתנגדים העיקריים לתוכנית הם קיבוצי שער הנגב, שהתוכנית, לכשתמומש, תיבנה על שטחי החקלאות שלהם. מתוך ההתנגדות של חברת דורות סאן-שותפות של קיבוץ דורות ושיכון ובינוי אנרגיה, המפעילה שדה וולטאי בשטח של כ-97 דונם בקיבוץ דורות מאז שנת 2019: "לתשומת ליבכם כי אישורה של תמל 1121 בנוסחה הנוכחי עלולה להפוך את המתקן הפוטו-וולטאי שהוקם כאמור כדין, לשימוש שאיננו מותר ובכך לגרום לפגיעה העשויה להגיע לכדי כ-90 מיליוני שקל, שהם אובדן הכנסות צפויות מהפעלתו של המתקן עד לשנת 2041 בה תפקע הזכאות לתעריף". בדורות סאן מבקשים "לכלול בתוכנית הוראת מעבר לפיה המתקן הפוטו-וולטאי הקיים במקרקעין יוכל להמשיך ולפעול, כשימוש חורג שהותר במקרקעין וזאת עד גמר 'חייו' של המתקן".
קיבוץ דורות מסביר בהתנגדות שלו כי הוא מרוחק רק כמה מאות מטרים מקו ה-7 ק"מ, "וזאת, על אף שארועי ה-7.10.23 פגעו גם בתושבי הקיבוץ, וכמו חלק גדול מקהילת שער הנגב, התושבים עדיין מתמודדים עם אתגרים גם לאחר ששבו ממוקדי הפינוי".
לפי ההתנגדות, התוכנית המקודמת מתעתדת להפקיע 314 משטחי הקיבוץ, כולל את השדה הוולטאי, שהקיבוץ שותף בהקמתו. הקמת השכונה החדשה של שדרות תייצר מצב שבו למעלה מ-30 דונם של שטחי חקלאות של הקיבוץ יהפכו "שטחים כלואים, ללא גישה וללא יכולת שימוש". עוד טוענים בדורות כי יקשה עליהם לגדל גידולי שלחין (מושקים במים) בגלל הסמיכות למבני תעשיה ותנועת אנשים. אי לכך, הם מבקשים להרחיב את שטח התוכנית, כדי שלכל הפחות יקבלו פיצויים.
קיבוץ ניר עם יתרום לתוכנית לא פחות מ-900 דונם, ממערב וממזרח לכביש 34. ההתנגדות מסבירה כי "עוד בטרם קליטת והפקדת התוכנית, גרמה וגורמת התוכנית נזקים קשים לקיבוץ, הן בשל תוכניות שהיו בשלבי תכנון ונדחו כתוצאה מהתכנון העתידי של התוכנית, והן בשל אי מתן היתר בנייה מכוחה של תוכנית מאושרת".
לפי ההתנגדות, הקיבוץ נאלץ למשוך תוכנית להקמת פארק תעשיה בשטח 88 דונם, תוכנית להקמת בתי קירור ואריזה, שדה וולטאי ומתקן אגירה במתח עליון. בניר עם טוענים כי ההרחבה הדרומית של שדרות תמנע את צמיחתו העתידית של הקיבוץ: "לא למותר לציין, שעל אף שמטבע הדברים, בימים קשים אלו חברי ותושבי הקיבוץ עסוקים נמרצות בהתמודדות עם המצב הקשה שפקד אותם, ובכלל זה, מציאת פתרונות ביניים למגורים ולחינוך, כמו גם להיערכות עתידית, עדיין, הם רואים בנושא שבנדון חשיבות עליונה, שכן הוא עלול להשפיע באופן בלתי הפיך על הקיבוץ".