ישראל קנדה: "אישור תוכנית בית הנערה בהוד השרון יגרום לנו נזק של 100 מיליון שקל"
ישראל קנדה: "אישור תוכנית בית הנערה בהוד השרון יגרום לנו נזק של 100 מיליון שקל"
לטענת החברה השותפה בקרקע עם יוסי אברהמי, "התוכנית פוגעת באופן מהותי בשווי הקרקע בשל הדחייה במימוש". לתוכנית הוגשו גם התנגדויות של תושבים הטוענים כי היא תגרום ל"פגיעה חמורה בעצים ותיקים, שתהיה בכייה לדורות"
הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז דנה ביום רביעי בהתנגדויות לתוכנית "בית הנערה" בהוד השרון, המציעה בנייה של שכונת מגורים ובה 2,500 דירות. מדובר בשטח של 620 דונם באזור כפר הדר בהוד השרון. התוכנית הופקדה ב-2021, אך מאז עברה מקצה שיפורים.
על פי ההתנגדות של ישראל קנדה, שלה זכויות ל-440 דירות בשטח, התוכנית המקודמת גורמת לירידה של 100 מיליון שקל בשווי הקרקע שבבעלותה. התוכנית נדונה אתמול בדיון סגור ועדיין לא פורסמו החלטות הוועדה.
במאי 2022 הודיעה ישראל קנדה על זכייתה במכרז במתחם בית הנערה בהוד השרון לרכישת 6 דונם תמורת 153 מיליון שקל. קודם לכן, באפריל 2021, זכתה ישראל קנדה ב-33 דונם במתחם תמורת 511 מיליון שקל. בינואר 2022 מכרה ישראל קנדה מחצית מזכויותיה במתחם ליזם יוסי אברהמי, בתמורה ל-440 מיליון שקל. לישראל קנדה, בשיתוף עם יוסי אברהמי, יש כעת 39 דונם במתחם. החברה הודיעה בסמוך לזכייה השניה כי היקף ההכנסות הצפוי ממימוש הפרוייקט הוא 3.5 מיליארד שקל.
ישראל קנדה טוענת, באמצעות עורכי הדין עופר טויסטר ועידן בן עמי, בוועדה המחוזית מרכז היו מודעים היטב לכך "כי התוכנית המופקדת פוגעת בשוויין של מקרקעי המתנגדות (ישראל קנדה ויוסי אברהמי) בשל שינוי בנתוני המגורים, כגון שינויים במיקום ובצפיפות, וכי על מנת לאזן פגיעה זו נדרשה לעמדת שמאי התכנית תוספת של 18 יחידות דיור, כך שמותרות לבניה על פי התכנית המופקדת 458 יחידות דיור בסך הכל".
ואולם, כך על פי ההתנגדות, "התוכנית המופקדת כוללת הוראות שונות שלא היו בתוכנית 1310/ א ובפרט הוראות שעניינן שלביות ביצוע ותנאים להוצאת היתרים שלא חלו במצב הקודם. הוראות אלו, ככל שלא יבוטלו על ידי הוועדה הנכבדה, פוגעות באופן מהותי בשווי מקרקעי המתנגדות בשל דחייה למימוש וכפועל יוצא מכך במתנגדות עצמן, ולפיכך מחייבות הפחתה נוספת של השווי במצב החדש בגין הדחיה. הפחתה כאמור לא חושבה על ידי שמאי התכנית, כך שממילא לא הוספו יחידות לתוכנית לצורך איזון הפגיעה בשווי המקרקעין הנובעת מהדחיה למימוש התוכנית אלא רק בשל הפגיעה הנובעת מהשינוי בנתוני המגורים".
בין ההוראות החדשות, המעכבות את תחילת הבנייה וגורמות לאובדן ערך מציינים עורכי הדין שדרוג של המט"ש (מתקן טיהור שופכין) המשותף לכפר סבא והוד השרון כתנאי להוצאת היתרי בנייה והסדרת נחל הדר, הנמצא בתחום התוכנית. עורכי הדין, המתבססים על חוות דעת של שמאי המקרקעין איציק רפאל ואופיר ברין-לנגר, מעריכים את הפגיעה בשווי הקרקע של ישראל קנדה ויוסי אברהמי ב-100 מיליון שקל.
"המתנגדות סבורות כי יש לאפשר תוספת רוחבית של לפחות 30% ליחידות הדיור שנקבעו בתכנית 1310 /א באופן יחסי למגרשים הכלולים בתכנית המופקדת", נכתב. במילים אחרות, הגדלת הצפיפות, הגבהת גובה הבניינים עד 20 קומות ושינוי תמהיל יחידות הדיור כך שיקבלו עוד יחידות דיור.
לתוכנית הוגשו עוד תשע התנגדויות על ידי גורמים שונים, בעיקר בעלי מגרשים פרטיים החוששים מפגיעה בזכויות שלהם. כמו כן תושבים הביעו חשש לפגיעה בעצים הוותיקים במתחם. קבוצת "נשים למען עצים" טענה כי "התוכנית כוללת פגיעה חמורה בעצים ותיקים, ללא כל צורך. הפגיעה בעצים היא בכייה לדורות, וגם במישור הכלכלי מדובר בטעות איומה ובלתי הפיכה: ערכם של נכסים שנמצאים בקרבתם של עצים גבוה בהרבה. בכל עץ בוגר שתחליטו לכרות אתם בעצם מורידים את ערך הנכס שתבנו במקומו, ואת איכות החיים בעיר כולה".