סגור
גולדקנופף ממנה קרובי משפחה
(צילום: אמיתי גזית)

בלעדי
חגיגת השכר של משפחת גולדקנופף ברשת הגנים בית יעקב נחשפת

16 מבני משפחתו של שר השיכון שפרש מניהול רשת הגנים ומעונות היום מועסקים בה ובעמותת־הבת, בעלות שכר של 3.8 מיליון שקל ב־2023. בעוד הממשלה מזניקה ב־33% את המימון לבית יעקב, ניגוד העניינים של השר רק מחריף 

3.8 מיליון שקל זו היתה עלות השכר ב־2023 של 16 בני משפחה של שר השיכון יצחק גולדקנופף המועסקים ברשתות החינוך של המשפחה. מדובר ברשת הגנים ומעונות היום בית יעקב, שבה מועסקים 10 מבני המשפחה ורשת פתחיה שמפעילה מעונות יום שיקומיים וגנים לחינוך המיוחד ובה עובדים עוד שישה מהם. בצד השני, על פי הדו"חות שפורסמו השבוע באתר משרד המשפטים, התקציב שהעבירה המדינה לרשת הגנים למימון ההנחות במעונות היום זינק בשנת 2023 ב־33%, מ־20 מיליון שקל ל־27 מיליון שקל.
תקציבים אלה שיוצאים מקופת המדינה, לצד עלות השכר שמקבלים מקורביו, ממחישים את ניגוד העניינים שבו מצוי גולדקנופף, כאשר הוא בא לטעון לטובת חוק ההשתמטות ובעיקר חוק המעונות, שנועד לתקצב את רשתות החינוך החרדיות, בהן זו שבה שולטת משפחת השר. אלה לא לומדי התורה שמעניינים אותו, אלא התקציבים שזורמים לכיסים של בני משפחתו בזכותם.
חשיפת כלכליסט מסוף אוקטובר שלפיה הרשת קיבלה בשנת 2022 בתחום מעונות היום תקציב של 20 מיליון שקל – סכום שכאמור צמח ב־2023 ל־27 מיליון שקל - הובילה את היועצת המשפטית לממשלה להמליץ לשר גולדקנופף להימנע מהצבעה על חוק המעונות בישיבת ועדת השרים לחקיקה בשבוע שעבר. משום ש"מתעורר חשש ממשי לניגוד עניינים של השר, אך בלוח הזמנים לא הושלמה הבדיקה, ולכן ניתנה לו המלצה על ידי הייעוץ המשפטי לממשלה כי למען הזהירות שיימנע מהשתתפות בהצבעה. למיטב ידיעתנו, השר אכן לא השתתף בהצבעה", נכתב מטעמה.
השר גולדקנופף מסר בתגובה לנתונים כי רשת בית יעקב מעסיקה 11 אלף עובדים ועלות השכר של כלל המועסקים בה עומד על כ־197 מיליון שקל. כך שמשקל השכר של בני משפחת גולדקנופף הוא 1.3% וזאת בהתאם להנחיות רשם העמותות.


במסגרת חוברת הנחיות שפרסמה, רשות התאגידים יצרה כלל אצבע שלפיו עמותה צריכה להימנע מהעסקת קרובי משפחה של המנכ"ל בשיעור של עד 10%. אבל באותן הנחיות היא גם מציינת כי בנסיבות מיוחדות - בין היתר לאור מספר העובדים בעמותה - גם העסקה בהתאם לשיעור הזה תיחשב מנוגדת לדין. העיקרון המרכזי הוא שמירה על אוביקטיביות והתחשבות בטובת העמותה, ולא בשיקולים של קרבת משפחה.
בשתי רשתות החינוך של גולדקנופף עובדים כ־17 אלף איש. על פי הפרשנות המצומצמת שעולה מהתגובה של גולדקנופף, העמותות שלו יכולות להעסיק גם 1,700 מבני משפחתו והן עדיין לא יחרגו מההנחיות. לא לכך התכוון המחוקק. העסקה של 16 מתוך משפחה שמונה כמה עשרות בוגרים, בהחלט מלמדת על העדפת מקורבים.

היורשים: שני הבנים חוגגים

רשת גני הילדים ומעונות היום בית יעקב היא אימפריה המונה 354 גני ילדים שבהם לומדים כ־50 אלף ילדים וכן 109 מעונות יום שבהם כ־2,600 ילדים. היא נחשבת לאחד המעסיקים הגדולים במגזר החרדי. את ניהול העמותה שתחתיה נמצאת הרשת ירש השר גולדקנופף מאביו בראשית שנות ה־90 של המאה הקודמת. רשתות החינוך של גולדנקופף הן עמותות ללא מטרות רווח, שרוב ההכנסות שלהן מתקבלות מתשלומים ממשרדי הממשלה, במיוחד משרד החינוך, משרד העבודה, ורשויות מקומיות.
2 צפייה בגלריה
בית יעקב רשת גנים  של הרב יצחק גולדקנופף
בית יעקב רשת גנים  של הרב יצחק גולדקנופף
רשת גנים של הרב יצחק גולדקנופף
בראש הפירמידה ניצב עד סוף 2022 האב יצחק, שפרש, לפחות על הנייר, לרגל כניסתו לפוליטיקה ומינויו בהמשך לשר השיכון בממשלת נתניהו. את מקומו בניהול רשת בית יעקב ירש בנו ישראל שעלות שכרו השנתית היא 700 אלף שקל, סכום הכולל משכורות ברוטו והפרשה לפיצויים, פנסיה וביטוח לאומי. סכום זה מורכב משכר ברוטו של כ־32 אלף שקל (כ־395 אלף שקל בשנה) אך בתוספת ההפרשות לפנסיה, פיצוים וביטוח לאומי הוא מגיע לכ־58 אלף שקל בחודש.
לצד זאת, עם פרישתו של יצחק מניהול הרשת נולד בה ב־2023 תפקיד חדש – נשיאת הרשת - אליו מונתה אשתו רבקה. שכרה החודשי נקבע על כ־30 אלף שקל ועלות שכרה השנתית, כולל הפרשות לפנסיה, פיצויים וביטוח לאומי, עומדת על כ־475 אלף שקל, שהם כ־40 אלף שקל בחודש.
רבקה הועסקה בעמותה עוד קודם לכן, אך התואר נשיאה הוענק לה רק עם פרישתו של יצחק. זה תפקיד שאיש לא אייש לפני כן. מלבד הכבוד שבתואר, היתרון בו הוא שאינו כפוף לתקנים ולשכר שמוגדר במשרד החינוך לעובדי הוראה במוסדות שבפיקוחו. ברשת בית יעקב עובדות עוד ארבע אחיות של יצחק, וכן שלוש מבנותיו וכלתו.
תחת בית יעקב פועלות עוד שתי תת עמותות. האחת נקראת פתחיה, רשת של מעונות יום שיקומיים וגני ילדים לחינוך מיוחד. ב־2023 היו לה הכנסות של 213 מיליון שקל, מרביתן ממשרד החינוך, רשויות מקומיות, משרדי הבריאות והרווחה. מנכ"ל העמותה הזו הוא יהודה גולדקנופף, בן נוסף של שר השיכון. עלות שכרו החודשית עמדה ב־2023 על 37 אלף שקל, כ־452 אלף שקל בשנה. ביחד עמו מועסקים בה עוד חמישה מבני משפחת גולדקנופף, שנהנים מעלות שכר כוללת של 1.157 מיליון שקל בשנה.
לפי דיווחי השכר של העמותה, היא מקפידה להפריש לבני משפחת גולדקנופף את כל ההפרשות לפנסיה ולפיצויים על פי החוק. זאת בניגוד לטענות מצד גננות שהועסקו בעמותה לפגיעה בתנאים הסוציאליים שלהן. באפריל אישר בית הדין האזורי לעבודה הסכם פשרה בין הרשת לכ־2,000 גננות, שלפיו הרשת תשלם להן 7.5 מיליון שקל כפיצוי על הפגיעה בתנאי העסקתן.
נדבך נוסף שעולה מדו"חות העמותות הוא העברת כספים ביניהן. כך למשל רשת גני הילדים בית יעקב שילמה לפתחיה 1.9 מיליון שקל עבור דמי שכירות, שכר, רכב ומזון בשנת הדו"ח.
תת העמותה השנייה השייכת לקבוצה נקראת שתילי אריה, שמפעילה בין היתר מרכז פדגוגי וספריה, ועורכת מפעלי קיץ והשתלמויות לעובדי הוראה. ב־2023 היו לעמותה הכנסות של 39 מיליון שקל, מתוכן 5.5 מיליון שקל שולמו על ידי רשת בית יעקב עבור שירותי מנהל ואחזקה, רכישת חומרים ודמי שימוש באולם. כך שגם היא נהנתה מהעברות כספים בין העמותות. בהתייחס לסוגיה זו מסר גולדקנופף כי "הסכומים הועברו על פי התחשבנות חוזית, העמותות קשורות וקיים הסכם התנהלות תקין".

עזרה ממשרד העבודה של ש"ס

בחזרה לתקצוב הממשלתי. על פי הדו"ח השנתי של העמותות, שנת הלימודים הקודמת - תשפ"ג – היתה פורה במיוחד למעונות היום ברשת הגנים בית יעקב. התקציב שהרשת קיבלה מהממשלה למימון שכר הלימוד לפעוטות זינק כאמור ב־33%. הרשת קיבלה 27 מיליון שקל ב־2023 מזרוע העבודה במשרד הכלכלה, שהוסבה בתחילת ינואר של אותה שנה למשרד העבודה תחת השר יואב בן צור מש"ס, כחלק מההסכמים הקואליציוניים שליוו את הקמת הממשלה.
העלייה בהכנסות בתחום מעונות היום, יחד עם עלייה בתשלומים בתחומים אחרים שהועברו ממשרד החינוך, ובקיזוז ירידה בתשלומים שהועברו מרשויות מקומיות הובילו לכך שמחזור ההכנסות של רשת בית יעקב צמח ב־2023 בכ־5% ל־251 מיליון שקל, לעומת 239 מיליון שקל ב־2022. המשקל שמהווה ההכנסה עבור סבסוד מעונות היום מכלל ההכנסות של העמותה גדל ב־2.4 נקודות האחוז: מ־8.3% ב־2022 ל־10.7% בשנת 2023. במשרד העבודה הסבירו לכלכליסט כי העלייה בתשלומי המדינה לרשת בית יעקב בתחום מעונות היום נובעת מעליית שכר הלימוד שעליה החליט משרד חינוך, וכן מעלייה של 8% במספר הילדים שעבורם המדינה שילמה השתתפות בשכר הלימוד.
תעריף מעונות היום נקבע בוועדה משותפת למשרד האוצר ומשרד החינוך. באוגוסט 2024 נקבע כי התשלום למוסדות ללא כוונת רווח ינוע בטווח של 3,832 שקל לפעוט בן פחות מ־15 חודשים לעד 2,519 לילד בן שנתיים ומעלה. הסכום הזה הוא "סכום בסיס" שממנו נגזרת הנחה, שגובהה נקבע לפי הכנסות משק הבית. התנאי לקבלתה הוא ששני ההורים עובדים או לומדים. הנוהל הוא שהורים משלמים למעון שכר לימוד עם הפחתה של ההנחה שלה הם זכאים ומשרד העבודה מעביר למעונות את החלק החסר בתשלום להשלמת מלוא שכר הלימוד. עד פסיקת בג"ץ ביוני השנה ובעקבותיה חוות הדעת של היועמ"שית, לימודים במוסד תורני אפשרו להורה לעמוד ברף הנחוץ לקבלת ההנחה, בדיוק כמו לימודי הכשרה מקצועית או לימודים לתואר. זאת, על אף ההבדל בין סוגי הלימוד, כשלימוד בישיבה הוא חלק מהסדר "תורתו אמונתו", שנועד לאפשר השתמטות מגיוס לצה"ל, ואינו מאפשר לתלמיד הישיבה לעבוד, בעוד שלימודים אחרים קצובים בזמן ומקנים לתלמיד מקצוע או כלים להשתלבות בשוק העבודה.
על פי מחקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה שפורסם לפני כשבועיים, עד פסיקת בג"ץ 70% ממשקי הבית החרדיים היו זכאים לסבסוד למעונות היום. המצב המשפטי החדש שלפיו חייבי גיוס לא יוכלו לקבל סבסוד למעונות היום גם אם הם לומדים בכולל, מקטין את שיעור משקי הבית החרדים הזכאים לסבסוד מעונות ל־59%.