העליון צידד בעמדת התושבים והחזיר לחיים תוכנית פינוי-בינוי ישנה שאושרה במרכז נתניה
העליון צידד בעמדת התושבים והחזיר לחיים תוכנית פינוי-בינוי ישנה שאושרה במרכז נתניה
לאחר שעיריית נתניה ביקשה לגבש מדיניות עירונית חדשה לתחום ההתחדשות העירונית, היא ביטלה את אחת מתוכניות הפינוי-בינוי הגדולות בעיר; בעקבות זאת תמורות התושבים נפגעו, והם היו אמורים להגיש תוכנית חדשה; היום קבעה נשיאת העליון אסתר חיות כי התוכנית הקודמת שמיטיבה עם התושבים תישאר בתוקף
בפסק דין יוצא דופן קבע היום (א') בית המשפט העליון כי תוכנית לפינוי-בינוי במרכז נתניה תוחרג ממדיניות העירייה החדשה התחום, ותקודם בהתאם להוראות המעבר. באופן זה נקודת הפתיחה להמשך תהיה התוכנית שאושרה בוועדה מקומית, והתמורות של הדיירים גם אם עשויות להשתנות, לא ייקבעו בהתאם לתיקון 101, כלומר תוספת של 12 מ"ר בלבד. בכך בחר העליון לצדד בעמדת התושבים שהוצגה בהליך, ולא בעמדה שהביעה העירייה. אשר הסירה את הערעור.
התוכנית היא אחת התוכניות הגדולות לפינוי-בינוי בנתניה, וממוקמת בין הרחובות בורוכוב, יהודה הנשיא, שלמה המלך והרב קוק, ומשתרעת על שטח של 22 דונם, ובו 236 דירות בבניינים ישנים בני 3-2 קומות, רובם במצב תחזוקתי ירוד. תוכנית האב אשר קודמה על ידי העירייה אושרה כבר בשנת 2007, וכללה דירות גדולות בשטח של 120-95 מ"ר.
עם זאת, תוכנית זו לא יצאה אל הפועל בשל מספר הדירות הנמוך בה שלא יצר כדאיות כלכלית עבור יזמים. בשנת 2015 אישרה הוועדה המקומית תוכנית חדשה אשר הגדילה את היקף הדירות בפרויקט לכ-990 דירות כדי לאפשר לו היתכנות כלכלית. התוכנית חולקה לשלושה מתחמים שקודמו על ידי היזמים שפיר הנדסה, גרופית ואיציק תשובה.
בדצמבר 2015 התוכנית הופקדה בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה, ואף נדונה בשתי ועדות היגוי, אלא שבהמשך בשנת 2017 מהנדס העיר נתניה ביקש למשוך אותה כדי לבחון את הבינוי בה מחדש. כמעט במקביל הוועדה המקומית של נתניה קיבלה הסמכה על פי חוק התכנון והבנייה (תיקון 101) לאשר תוכניות פינוי-בינוי רחבות היקף ללא צורך באישור הוועדה המחוזית.
לאחר שמהנדס העיר משך את התוכנית, התנהלו דיונים בינו לבין היזמים כיצד לשנות את הבינוי בשכונה עם הותרת היקף יחידות הדיור והתמורות לדיירים. לטענת הדיירים, השינוי לרעה התרחש בשנת 2019, לאחר שמהנדס העיר התחלף והמהנדס החדש ביקש לשנות את התמורות ולהגביל אותן לתוספת של 12 מ"ר לדירה, וכן להפחית את מספר הדירות החדשות שייבנו במתחם בהתאם למדיניות הבינוי החדשה.
למעשה מבחינת העירייה התוכנית הישנה הפסיקה להתקיים, כך שהמשמעות מבחינת הדיירים היתה להגיש תוכנית חדשה בהתאם למדיניות החדשה של העירייה. בעתירה שהגיש אחד הדיירים, באמצעות עו"ד ראובן פרנקו, לבית המשפט לעניינים מנהליים, נקבע כי התוכנית שאושרה בוועדה המקומית בשנת 2015 עדיין תקפה. עם זאת, צוין בפסק הדין כי ייתכן שיידרשו התאמות ופשרות. על החלטה זו הגישה עיריית נתניה ערעור לעליון.
בדיון בעליון, שהתנהל מול הנשיאה אסתר חיות, השופטת דפנה ברק-ארז והשופט יחיאל כשר, דרשו השופטים מעיריית נתניה לחזור בה מהערעור ולקיים את פסק הדין. המשמעות מבחינת התושבים היא שהתוכנית תיכלל בהוראות המעבר, כלומר הם לא יידרשו להגיש תוכנית חדשה, וכן התמורות והיקף יחידות הדיור בתוכנית יקבעו בהתאם להוראות המעבר.
מעיריית נתניה נמסר בתגובה: "החלטת בית המשפט המחוזי היתה שהסמכות בקשר לתכנית ולהיקף התמורות בה הינה של הוועדה המקומית. באזור שבו קודמה תוכנית זו, מקודמות עשרות תוכניות נוספות. הסיבה שבגינה משך קודמי את התוכנית בשנת 2017 היא שחלילה זו תאושר, יהיו בודדים שירוויחו המון, ואילו יתר הותכניות יעצרו בגלל חוסר חמור ביותר בתשתיות. אנו בנתניה לא מאמינים באיפה ואיפה. כולם יקבלו קצת פחות, על מנת שכמה שיותר יוכלו להתחדש".