מחצית מהמבנים בבית שאן נדרשים לחיזוק מיידי - אבל משרד השיכון מקדם הקמת שכונת ענק בעיר
מחצית מהמבנים בבית שאן נדרשים לחיזוק מיידי - אבל משרד השיכון מקדם הקמת שכונת ענק בעיר
בשכונה החדשה, המכונה "מסילות מערב", יוקמו 2,700 יח"ד. מדובר בתוספת של כ-10,000 תושבים ל-19,000 אלה שכבר גרים בעיר. ראש עיריית בית שאן החדש נועם ג'ומעה: "בשנים האחרונות קודמו בעיר מספר מיזמי בנייה אותם קיבלנו בירושה"
הותמ"ל (הוועדה למתחמים מועדפים לדיור) תדון בישיבתה הקרובה (5.5), לראשונה, בתוכנית חדשה להרחבת העיר בית שאן לכיוון מערב, על חשבון 720 דונם של מטעי דקלים של קיבוץ מסילות. התוכנית, המכונה תמל 1125, או "מסילות מערב", תוסיף 2,700 יח'ד, שטחי תעסוקה (6,000 מ"ר) ומסחר (9,000 מ"ר). מדובר בעוד 10,000 תושבים שיתווספו ל-19,000 אלה שכבר גרים בעיר. יוזמת התוכנית מעניינת במיוחד לאור העובדה שבעיר יש כמות גדולה של מבנים המוגדרים כנדרשים חיזוק מיידי מפני רעידות אדמה. דוח מרכז קרסו הגר, שהתפרסם לאחרונה, קובע שיוזמות הבנייה החדשה של המדינה בפריפריה מחבלות בפוטנציאל ההתחדשות העירונית.
"בית שאן צומחת במהירות על רקע החיבור למפרץ חיפה על ידי רכבת העמק, חיבור רכבת מזרחה בעקבות הסכמי אברהם, הטבות מס ופיתוח של אזור תעסוקה חדש. צפוי גידול מהיר בהיקף האוכלוסיה. כבר היום אין בעיר יח"ד פנויות למכירה או להשכרה. יש צורך לאשר את התוכנית במהירות על מנת לקלוט את הגידול באוכלוסיה". כך על פי המסמך שאיפשר את ההכרזה על התוכנית כמתחם מועדף לדיור, ביולי 2023.
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בית שאן היא העיר הקטנה במדינת ישראל מבחינת כמות תושבים. נכון לסוף פברואר 2024 מתגוררים בעיר 19,286 תושבים והאוכלוסייה צומחת בקצב גידול שנתי של 0.9%. רק לשם השוואה: קצב גידול האוכלוסיה בבית שמש הוא 7% לשנה, בעפולה, 3.2% בשנה, וברחובות, 1.2% בשנה. בבית שאן, שבראשות העירייה שלה עמד עד לאחרונה ז'קי לוי, האמינו כי אם יוסיפו עוד בנייה חדשה יצליחו למנוע עזיבה ולמשוך חדשים. לתכלית זו נחתם במרץ 2023 הסכם גג, לפיו העיר תתחייב לבניית 4,000 יח"ד, בעיקר על אדמות שיגיעו מהקיבוצים הסמוכים.
יוזמת התוכנית לשכונה החדשה מעניינת על רקע דו"ח מבקר המדינה, ממרץ 2023, בנושא היערכות לרעידות אדמה. על פי הדו"ח, בעיר בית שאן, שנמצאת באזור סיכון גבוה לרעידת אדמה, יש לא פחות מ-144 מבנים ו-2,721 יח"ד הנדרשים חיזוק מיידי. כלומר, כמחצית יחידות הדיור הקיימות (5,815, לפי דוח הלמ"ס ל-2020) נדרשות חיזוק מיידי. עוד קובע הדוח כי תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה, תמ"א 38, לא יושמה בבית שאן "בשל התבססותה של התוכנית על מודל כלכלי, ולפיו, יישומה מעלה את שווי הנכסים באזורים שבהם ערך הקרקע גבוה".
על פי הדו"ח, המבנים שפיקוד העורף מיפה כמסוכנים, לא חוזקו; שלוש מארבע הכניסות לעיר בית שאן הן באמצעות גשרים, והצפי הוא שאם תתחולל רעידת אדמה יקרסו שניים משלושה הגשרים; לא בוצע חיזוק של 70% מבתי הספר הנדרשים היערכות לרעידות אדמה; והיערכות עיריית בית שאן למצב של רעידת אדמה נמוכה.
ראש עיריית בית שאן נועם ג'ומעה מסר לכלכליסט: "בשנים האחרונות קודמו בעיר מספר מיזמי בנייה אותם קיבלנו בירושה. השכונה המערבית, היא חלק מתוכנית ארצית ונמצאת בתהליכי תכנון מואצים כחלק ממוכנות המדינה לגידול האוכלוסייה. עם כניסתי לתפקיד לפני כחודש התחלנו לבצע הערכת מטה על מנת לקבוע את המדיניות העתידית של העיר. המשימה שלנו ובזה אנו מרכזים מאמץ, היא לבנות את העיר מבפנים, לקדם התחדשות עירונית, להשקיע בשכונות הוותיקות תוך חיזוק מבנים וחיזוק קהילתי ובמקביל לפתח לנו עוגני צמיחה דמוגרפיים וכלכליים בדמות שכונות חדשות שמערבות אזורי מסחר וקרבה לרכבת ולמתחם תעסוקה עתידי".
.