בלעדירשות המסים: מתן הקלות לקבלנים בפריפריה ייצור עיוות
בלעדי
רשות המסים: מתן הקלות לקבלנים בפריפריה ייצור עיוות
רשות המסים מתנגדת להקלה המוצעת במס חברות למיזמי התחדשות עירונית בפריפריה: תפלה לרעה יזמים קטנים. אולם ללא תמריצים לא יהיה פינוי־בינוי
הקלות המס הדרמטיות להתחדשות עירונית בפריפריה שעליהן צפויה להמליץ ועדה ממשלתית נתקלו בהתנגדות משרד האוצר ורשות המסים. ל"כלכליסט" נודע כי במהלך דיוני הוועדה נציגי הגופים האלה הסתייגו מהיוזמה, ואם הממשלה הבאה תרצה לאמץ את ההמלצות, היא תצטרך להתמודד עם המשוכה שהציבו באוצר.
שר הבינוי והשיכון זאב אלקין שהקים את הוועדה אמר: "ניאבק על יישום מסקנות הדו״ח שהוגש לי, כדי שמהפכת ההתחדשות העירונית תגיע בהיקפים גדולים גם לנגב ולגליל, ולא תישאר רק בקו גדרה־חדרה".
כפי שנחשף באתר "כלכליסט", הוועדה הבין־משרדית לעידוד התחדשות עירונית בפריפריה תמליץ על הנחה במס החברות עבור חברות נדל"ן ש־55% מההוצאות שלהן הן על פרויקטים בפריפריה, כך שמס החברות יעמוד על 5% במקום 23%. על פי ההמלצה, מההטבה יוכלו ליהנות גם חברות שלהן פרויקטים רווחיים באזורי הביקוש וחברות שפועלות בפריפריה באמצעות חברות־בנות. ההיגיון מאחורי ההחלטה לאפשר להכניס לסל אחד פעילות רווחית באזורי הביקוש יחד עם הפעילות שאינה רווחית בפריפריה הוא שהטבת מס שתתקבל רק על פעילות בפריפריה אינה מספקת, שכן כאשר הרווחים נמוכים, ממילא מס החברות נמוך.
אולם נציגי רשות המסים ואגף התקציבים באוצר הציגו בדיונים שורה של נימוקים כנגד ההמלצה. נטען כי הטבות המס שמוצעות מפלות חברות קטנות שפועלות בפריפריה לעומת חברות גדולות ואיתנות שלהן פעילות רווחית באזורי הביקוש. לטענת רשות המסים, החברות הגדולות יוכלו לפתח פעילות בפריפריה ובאמצעותה לחסוך מיליוני שקלים ממס על רווחים שהניבו באזורי ביקוש. לעומתן חברה שפועלת רק בפריפריה תיהנה מהטבה מופחתת.
בנוסף, ברשות המסים סולדים ממס דיפרנציאלי, במקרה הזה על פי מיקום גיאוגרפי. החשש הוא כי שיטת מיסוי זו היא פתח לתכנוני מס מתוחכמים, וניסיונות לנצל פרצות. כמו כן, ברשות חוששים שהקלות המס עלולות להתרחב עם הזמן אל מעבר לאזורי הפריפריה, למשל בעקבות לחץ פוליטי שראשי הערים יפעילו על חברי הכנסת. ברשות אף טענו כי כבר עתה יש הקלות מס בתחום ההתחדשות העירונית, בין היתר פטור ממס רכישה לדיירים ופטור ממע"מ ליזם, ולדעתם אין מקום להוספת הטבות.
לעמדת האוצר, המסלול הנכון הוא באמצעות מענקים דרך תקציב המדינה, בהתאם למדיניות שתגדיר הממשלה. אולם ההצעה לקדם התחדשות עירונית בהשקעה ממשלתית דרך תקציב המדינה עלתה בשנים האחרונות כמה פעמים, ולא קרה איתה כלום. בעוד באזור המרכז תחום ההתחדשות העירונית משגשג, בפריפריה אינו קיים.
מענקים שנקבעים בתקציב מדינה לא מספקים את הוודאות שנחוצה ליזמים: קידום פרויקט של פינוי־בינוי נמשך שנים, ואילו היקף המענקים עלול להשתנות מממשלה לממשלה. לעומת זאת, צעדי מיסוי מאושרים בחקיקה פעם אחת ואין צורך לאשרר אותם מחדש יחד עם תקציב המדינה. והטענה על הפליית חברות קטנות ופריפריאליות אל מול הענקים שפועלים במרכז אולי נכונה בתיאוריה, אך במציאות ממילא חברות הנדל"ן הגדולות הן אלה שפועלות בתחום ההתחדשות העירונית. הוועדה הוקמה בסוף 2021 בהחלטת ממשלה שביקשה לייצר כלים להתחדשות עירונית בפריפריה. פרויקטים שכאמור השוק הפרטי לא מוצא בהם עניין, אבל דווקא שם הם נחוצים, שכן המבנים בהם ישנים ונמצאים בסכנת קריסה, בסכנה ביטחונית בגלל הקרבה לגבול או בסכנה של רעידות אדמה.
את הוועדה הקים השר אלקין ובראשה ישבו במשותף מנכ"ל משרדו אביעד פרידמן ומנכ"ל הרשות להתחדשות עירונית אלעזר במברגר. כמו כן היו בה נציגי משרד ראש הממשלה, האוצר, הפנים, התחבורה, רשות המסים, רשות מקרקעי ישראל, מינהל התכנון והוועדה להיערכות לרעידות אדמה.
הוועדה תמליץ על כמה הטבות בתחום המיסוי שצירופן יחד עשוי לייצר רווחיות מספקת ולדחוף את יזמי הנדל"ן להשקעה בפריפריה. יחד עם ההצעה להטבה במס החברות, תהיה גם הצעה להטבה במס הרכישה. בפרויקט של פינוי־בינוי מוטל על היזם תשלום מס רכישה שנגזר משווי התמורות שהיזם נותן לבעלי הדירות: דירה חדשה וגדולה יותר ותשלום שכר דירה לתקופת הפרויקט. בתמורה, בעלי הדירות נותנים לו את הזכות לבנות בשטח דירות נוספות ולמכור אותן. והוועדה תמליץ על מס רכישה מופחת בשיעור של 0.5% במקום 5% כיום.
צעד נוסף שעליו הוועדה צפויה להמליץ הוא תוכנית מענקים בדומה לאלה שניתנים לחברות שמקימות מפעל בפריפריה. המענקים האלה יינתנו למקרים שבהם הטבות המס לא יספיקו. הוועדה גם תמליץ לייצר במתן המענקים סדר עדיפויות על פי הקרבה של הפרויקט לאזור בסיכון לרעידת אדמה ועל פי היקף יחידות הדיור בפרויקט. מנגנון כזה כבר נמצא בפיילוט — הממשלה הקצתה השנה לרשות להתחדשות עירונית 110 מיליון שקל למענקים, וביוני השנה הרשות פרסמה קול קורא להגשת בקשות לקבלת מענק.
הטבות המס שמציעה הוועדה הן גרסה מעודכנת ליוזמה שהתאחדות הקבלנים בוני הארץ מקדמת בשנים האחרונות. הקבלנים ביקשו להעתיק מודל שקיים בארה"ב, שלפיו היזמים יוכלו לקבל תעודת זיכוי במס (Tax credit) כדי לפצות אותן על פרויקט לא רווחי בפריפריה. לדברי ראול סרוגו, נשיא ההתאחדות, שיטת תעודת הזיכוי עדיפה משום שגרסת הוועדה מאלצת חברות להעתיק פעילות לפריפריה ולא בטוח שירצו בכך. "הכיוון נכון, אבל אני חושש שיישום ההחלטה לא יהיה אפקטיבי".
מרשות המסים נמסר: "נציגי הרשות לקחו חלק בעבודת הוועדה. בין שלל ההצעות עלו גם כאלה בתחום המיסוי. טיוטת הדו"ח טרם הועברה לתגובתנו וכשתועבר, הרשות תבחן את ההמלצות ותיתן את עמדתה, תוך התחשבות בשיקולי מדיניות המס ועלויות תקציביות".