הרשות לפיתוח ירושלים רוצה להקים שכונה יהודית חדשה באזור ערבי
הרשות לפיתוח ירושלים רוצה להקים שכונה יהודית חדשה באזור ערבי
הוועדה המחוזית ירושלים תדון בתוכנית לשכונה יהודית חדשה בשטח של 39 דונם בשכונה הערבית בית צפאפא, מעבר לקו הירוק, שתכלול 720 דירות. באופן תקדימי, את התוכנית יזם האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים. ארגונים חברתיים מתנגדים בטענה כי מדובר בחריגה מסמכות. גם המינהל הקהילתי מתנגד: "השכונה משוועת לקרקעות"
הוועדה המחוזית ירושלים תדון ב-19 בדצמבר בתוכנית לשכונה יהודית חדשה, המכונה "גבעת השקד", בשטח של שכונת בית צפאפא הערבית בדרום-מזרח העיר, מעבר לקו הירוק. השכונה מתוכננת על שטח פתוח של 39 דונם מעל לנחל רפאים ולפארק המסילה, בין רחוב דוד בנבנישתי לרחוב א-דהרה שבבית צפאפא. על פי התוכנית, יוקמו במקום 720 דירות במבנים בגובה של עד 24 קומות, כמו גם בית ספר יסודי, גני ילדים ובתי כנסת.
התוכנית הוגשה ע"י הרשות לפיתוח ירושלים, והיזם שלה הוא האפטרופוס הכללי במשרד המשפטים. רוב הקרקע בשטח התוכנית שבמחלוקת נמצא בניהול האפוטרופוס הכללי; מיעוט הקרקעות נמצאות בבעלות פרטית או רמ"י. על פי חוק נכסי נעדרים, מנהל האפוטרופוס הכללי נכסים בבעלות פרטית שאין מי שינהג בהם מנהג בעלים או שבעליהם אינו ידוע. הנכסים מנוהלים בידי האפוטרופוס הכללי עבור ולטובת בעליהם הפרטיים. מכאן למעשה, יזם האפוטרופוס לראשונה תוכנית בנייה באזור הזה.
לקראת הדיון הוגשו התנגדויות מקרב כמה גופים. מה שמשותף לכולן הוא הטענה כי מדובר במקרה תקדימי, בו מוגשת תוכנית לשכונה חדשה על ידי האפוטורופוס הכללי, ושמהלך מעין זה אינו לגיטימי, על אחת כמה ומכה כשעל פי התוכניות בשטח היתה אמורה להיבנות ההרחבה לבית צפאפא.
המינהל הקהילתי בית צפאפא, שמייצג את 16 אלף תושבי השכונה, הגיש התנגדות בכתב ובה נטען כי התוכנית משאירה אותם מנותקים: "שכונת בית צפאפא משוועת לעתודות קרקע ולבנייה. צעירי השכונה סובלים שנים רבות ממחסור חמור בדירות וקרקע לבנייה, ועד ליום זה אין קרקע לזוגות צעירים ורוב הבנייה שמתבצעת היא משפחתית ע"י בעלי קרקעות פרטיים. אזור התוכנית הנ"ל הוא המקום היחיד שנותר כדי לאפשר את פיתוח השכונה והתרחבותה. עתה באה התוכנית ומציעה לבנות על עתודה זו שכונה חדשה, מנותקת, ובעלת אוכלוסיה חדשה, ואשר רוב מוסדות הציבור המוצעים בה בכלל אינם פונים לתושבי השכונה".
עוד הוסיף המינהל כי "נדמה שדי בהסתכלות כללית על התוכנית כדי לראות שאין בה שום התחשבות בקיים. תוכנית כזו לא ניתן לקבל ולאשר כאשר כל מטרתה היא להגביל את ההתפתחות של בית צפאפא ולהקים לידה יחידה אורבנית חדשה, בעלת אופי וגוון מנוגד לה לחלוטין".
גם העמותות "עיר עמים" ו"במקום" מתנגדות לתוכנית בטענה לחריגה מסמכות: "לא מוכר תקדים לייזום תוכנית במזרח ירושלים ע"י האפוטרופוס הכללי. לא בכדי לא יזם עד היום האפוטרופוס תוכניות מתאר על מקרקעין שבניהולו". לטענתן, בסמכות האפוטרופוס רק לנהל נכס קיים ולדאוג לאחזקתו השוטפת, ולא ליזום מיזמי נדל"ן.
גם שני מנקס וציפורה ברוידא, שמחזיקות בשני מגרשים באתר שעליו תיבנה השכונה, הגישו התנגדות לתוכנית. לדבריהן, "יש להראות כי לאפוטרופוס הכללי צו ניהול ביחס לבעלי 66% או יותר מהקרקע הנכללת בתוכנית על מנת שניתן יהיה לאשרו כמגיש התוכנית. מידיעה אישית ידוע כי לא נעשו מאמצים מספקים לאיתור בעלי הקרקעות הרשומים בפנקס השטרות לצורך קבלת עמדתם להגשת התוכנית". גם ארה"ב הביעה בשנה שעברה התנגדות להקמת השכונה על רקע העובדה שמדובר בשטח הנמצא מעבר לקו הירוק.
מעיריית ירושלים נמסר כי "התנגדויות לתוכנית יישמעו במסגרת הדיון. שכונת בית צפאפא קיבלה בשנים האחרונות אישורים והיתרים רבים לעיבוי והשבחת הכפר, למה שהיה גרעין הכפר של פעם, כאשר רוב התוכניות אושרו וקודמו באינטנסיביות, כולל תוספת של 6–8 קומות בלב הכפר".
ממשרד המשפטים נמסר: "התוכנית המקודמת על ידי האפוטרופוס הכללי בגבעת שקד היא הליך תכנוני, שמטרתו השבחת ערך הנכסים שבניהול האפוטרופוס הכללי. זאת בהתאם לחובתו בדין כלפי הנעדרים. האפוטרופוס הכללי פנה לבית המשפט וקיבל את אישורו לקידום התוכנית".