בלעדיביהמ"ש ביטל את העסקה לרכישת ביקור חולים
בלעדי
ביהמ"ש ביטל את העסקה לרכישת ביקור חולים
המחוזי קבע שהכנ”ר לא היה יכול למכור את נכסי ההקדש של עמותת בית החולים, שנקלעה לפירוק. משמעות התקדים: טעמן נדל”ן, שרכשה שלושה מבנים, תקבל רק מבנה אחד, וללא החזר תשלום. את אזהרות ההקדש היא ירשה בזמנו מגאידמק
רכישת מבני בית החולים ביקור חולים בירושלים מסתבכת. בית משפט המחוזי דחה בשבוע שעבר את בקשת כונס הנכסים הרשמי (כנ”ר) לבטל את ההקדשים על שלושה מבנים של בית החולים, שנמצא בהליך של כינוס נכסים כבר כ־20 שנה.
משמעות ההחלטה היא כי תבוטל מכירת שני המבנים המרכזיים של בית החולים - בית היידן ומבנה צמוד אליו שבעבר פעל בו בית הספר לאחיות, שניהם ברחוב שטראוס 5-3. בנוסף לכך מבנה ברחוב תל חי 12, שהיה מיועד גם הוא למכירה על ידי הכנ”ר, יישמר (כמו שני המבנים האחרים) תחת ההקדשים, וינוהל על ידי בתי הדין הרבניים באמצעות הממונה על ההקדשות.
בהקדש הכוונה כאן לאדם פרטי שהנכס בבעלותו והוא הביע את רצונו כי הנכס ישמש לצרכים מוגדרים גם לאחר מותו. במקרה זה המבנים הוקדשו לטובת בית חולים לעדה האשכנזית בירושלים.
החלטת בית המשפט התקבלה שבע שנים לאחר שטעמן נדל”ן, שבבעלות האחים שלום, דרור ונוח חיים, רכשה ב־100 מיליון שקל שלושה מבנים (בית החולים זיו, בית היידן ובית הספר לאחיות) מאיש העסקים ארקדי גאידמק, שבעצמו רכש אותם מהכנ”ר באוגוסט 2007 תמורת 32 מיליון דולר (שהיו שווים אז כ־140 מיליון שקל). שלום חיים הוא שותפו של רמי לוי בחברת בי.ג'י.איי השקעות, שרכשה את השליטה בישראייר.
בהסכם בין הכנ”ר לגאידמק נקבע כי אם יוסר רישום ההקדשות על הנכסים, ישלם הרוכש תוספת של 3 מיליון דולר. אך אם ההקדשות לא יימחקו, לא יוחזר הכסף. עוד נקבע כי הכנ”ר יעשה כל מאמץ למחיקת ההקדש, וכעת בכוונתו לערער על החלטת המחוזי לבית המשפט העליון.
מה עם כספי הפנסיה
הכרעת המחוזי תקדימית ודרמטית לא רק עבור בעלי העסקים שרכשו את הנכסים, אלא במיוחד עבור כ־600 עובדי עמותת ביקור חולים, שנקלעה לפירוק, שלהם היא חייבת קצבת פנסיה. כיום רבים מהם מקבלים קצבה של אלפי שקלים בודדים. הכנ”ר העריך בתחילת הליך הפירוק כי החבות האקטוארית כלפי העובדים היא כ־200 מיליון שקל, וכי בלי להשלים את מכירת הנכסים הוא יתקשה לשלם את הפנסיה שלהם.
ביקור חולים שכן בשלושה מבנים ברחוב שטראוס פינת הנביאים בירושלים: בית החולים זיו בצדו המזרחי של הרחוב, ובצד המערבי בית היידן, שהוא מונומנט ירושלמי ידוע, ובית הספר לאחיות. בעסקה של גאידמק, שלנעליו נכנסה כאמור טעמן נדל”ן, נמכרו שלושת המבנים האלה. בית זיו, שבו בית החולים שערי צדק מפעיל היום כמה מחלקות, לא היה תחת הקדש, ולכן הזכויות בו יישמרו בידי טעמן ושיכון ובינוי, שבאפריל 2017 הפכה לשותפה ב־50% מזכויות הבנייה. החברות מקדמות תוכנית להסבת חלק מהמבנה ל־212 דירות, וכן יהיו בו שטחי מסחר ומרפאות. המבנים האחרים יהיו תחת הקדש.
”פגיעה במוסד ההקדשות”
שופט בית המשפט המחוזי אלכסנדר רון נדרש לבחון את ההיסטוריה של בית החולים הרבה מעבר ל־20 השנים שהוא בפירוק. השאלה שעמדה על הפרק היא אם יש זהות בין הנכסים שבהקדש ובין עמותת בית החולים, שנכנסה להליך של פירוק ב־2004. לצורך כך רון בחן מסמכים מהמאה ה־19, רישומים מימי הטורקים, המנדט הבריטי ועד עתה.
הכנ”ר, באמצעות עו"ד יעקב שפיגלמן, טען כי הנכסים נרכשו על ידי העמותה, וההקדשות נוצרו אחר כך גם כן על ידי העמותה, כך שהן פיקטיביות ומשום כך יש לבטל אותן. בשיחה עם “כלכליסט” אמר שפיגלמן: “זה נשמע מופרך שבית חולים יצר חוב כלפי העובדים, וביום פקודה הנכסים נשארים הקדש ואי אפשר לממש אותם”. היועץ המשפטי לממשלה תמך בעמדה זו, ואף טען כי גם אם מקבלים את העמדה כי ההקדשות נוצרו על ידי אדם פרטי מחוץ לעמותה, ההקדש הוא שהקים והפעיל את העמותה, ולכן הוא אחראי על חובותיה וצריך להשתמש בנכסיו לתשלום החובות.
את ההקדשות מייצג גוף שבראשו עומדת רחל שקרג'י, הממונה על ההקדשות בבתי הדין הרבניים. היא מינתה את עו"ד רם ז'אן, ראש מחלקת ליטיגציה במשרד עורכי הדין AYR – עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות', למנהל מיוחד להקדשות ביקור חולים, והוא ייצג אות עמדתה בהליך המשפטי. טענת הממונה על ההקדשות היתה כי יש לשמור את הזכויות הקנייניות של הנכסים שבמחלוקת בידי ההקדשות. יש מסמכים היסטוריים שהוצגו לבית המשפט ומעידים שאלה אינן הקדשות עצמיות שנעשו על ידי עמותת ביקור חולים, וכי מייסדי ההקדשות כוננו אותן לטובת העדה האשכנזית בירושלים.
השופט רון קיבל עמדה זו, ואף הסביר בפסק הדין התקדימי: "מימוש נכסים אלו לצורך תשלום חובות של עמותה שהציבור אותו היא משרתת הוא הנהנה מההקדשות, ובמיוחד חובות שנוצרו עקב ניהול כושל של העמותה, הוא מצב בלתי נסבל אשר עלול לפגוע מהותית במוסד ההקדשות. מכירת הנכסים לגורם פרטי עלולה להביא דווקא לחיסול בית החולים לצורך עשיית רווח מנכסי הנדל"ן, לעומת מצב שבו ימשיכו הנכסים לשמש כהקדשות לטובת פעילות בית החולים, כפי שהיה במשך למעלה מ־100 שנים עד היום".
שקרג'י אמרה ל“כלכליסט” כי תפעל להכפלת מספר הקומות בבית הספר לאחיות לעשר קומות, והיא בוחנת מתווה שלפיו ההכנסות מהנכסים שיישמרו בידי ההקדשות ישמשו גם לתשלום פנסיה לעובדי ביקור חולים. להערכתה, המודל הזה יכול להניב הרבה יותר כסף מאשר מכירת הנכסים כפי שהכנ"ר מבקש.
בית היידן של ביקור חולים. מוקדש לעדה האשכנזית בירושלים
ארקדי גאידמק. רכש את ביקור חולים ב־2007 ב־140 מיליון שקל
עו”ד רם ז’אן, מייצג את הקדשות ביקור חולים בהליך המשפטי, ורחל שקרג’י, ממונה על ההקדשות בבתי הדין הרבניים. בוחנים מתווה שההכנסות מהנכסים ישמשו גם לתשלום פנסיה לעובדי ביקור חולים