המגמה החיובית נמשכת: עלייה של 28% בעסקאות הנדל"ן למגורים במאי
המגמה החיובית נמשכת: עלייה של 28% בעסקאות הנדל"ן למגורים במאי
מנתוני האוצר עולה כי מכירות הקבלנים של דירות חדשות זינקו ב-60% לעומת מאי 2023, בב"ש זינקו ב-85%; רוב הרכישות בסבסוד ממשלתי נערכו בישוב החרדי רכסים ליד חיפה, 290 מתוך 650 דירות - כשמחיר דירה ממוצע שנרכשה במסגרת "מחיר מופחת" עמד על 652 אלף שקל, הנחה של 60% לעומת דירה זהה בשוק החופשי; רכישות המשקיעים זינקו ב-38%
ניתוח עסקאות הנדל"ן למגורים, שנערך ע"י הכלכלן הראשי של משרד האוצר והתפרסם היום, מעיד שמגמת העלייה בשיעור העסקאות נמשכה גם בחודש מאי האחרון.
מכירות הקבלנים של דירות חדשות בחודש מאי הסתכמו ב-3,640 דירות, כולל דירות בסבסוד ממשלתי. מדובר בגידול של 60% בהשוואה למאי אשתקד. לא מדובר רק בדירות חדשות. סך העסקאות בדירות יד שניה בחודש מאי עמד על 4,268 דירות, גידול של 10% בהשוואה למאי אשתקד, וגידול של 5% בהשוואה לחודש הקודם.
אם לסכם, בחודש מאי 2024 נרכשו 7,908 דירות, גידול של 28% בהשוואה למאי אשתקד.
בפילוח גיאוגרפי של מכירות הקבלנים בשוק החופשי (לא דיור מסובסד) נמצא כי הגידול החד במכירות הקיף כמעט את כל האזורים בארץ, למעט אזור טבריה (הכולל את הגליל העליון והגולן) שרשם ירידה חדה של 26% בהשוואה למאי אשתקד.
האזור הבולט במכירות הקבלנים הוא אזור ב"ש, שבו נמכרו בחודש מאי 532 דירות בשוק החופשי. מדובר בגידול של 85% בהשוואה למאי אשתקד.
ניתוח מאפייני רוכשי הדירות בשוק החופשי בב"ש מעלה שרובם (57%) כלל אינם מתגוררים באזור הדרום. עוד נמצא כי המקומיים נוטים לרכוש דירות שמשך המסירה שלהן קצר יותר. לעומת זאת, המשקיעים ממחוזות אחרים, שאינם מתכוונים לגור בדירה, מקבלים את הדירות אחרי פרק זמן ארוך יותר. הדירות למסירה רחוקה מתאפיינות ברמות מחירים נמוכות משמעותית מיתר הדירות החדשות שנמכרו.
סך הרכישות בסבסוד ממשלתי ("מחיר למשתכן" ו"מחיר מופחת") בחודש מאי עמד על 650 דירות, גידול של 15% בהשוואה למאי אשתקד וגידול של 12% בהשוואה לחודש הקודם. עיקר הרכישות בסבסוד ממשלתי בחודש מאי, 290 דירות, התקיימו באזור חיפה, וליתר דיוק בישוב החרדי רכסים. מחיר דירה ממוצע שנרכשה במסגרת "מחיר מופחת" בישוב זה עמד 652 אלף שקל ומגלם הנחה של 60% לעומת דירה זהה בשוק החופשי.
מכירות יד שניה בחודש מאי הסתכמו ב-4,268 דירות, גידול של 10% בהשוואה למאי אשתקד. בהשוואה לחודש הקודם נרשם גידול של 5%. אזור חיפה מוביל את מכירות דירות היד שניה בחודש מאי, ואחריו ב"ש ורחובות. באזור טבריה והגליל המכירות היו נמוכות במיוחד. האנליסטים במשרד הכלכלן הראשי מסבירים כי הגידול במספר עסקאות היד השניה הושג למרות ירידה חדה במכירות המשקיעים, ושככל הניראה משפרי הדיור נטו יותר למכור את דירתם.
מסתמן שגם אצל המשקיעים יש גידול של 38% בהשוואה למאי אשתקד וגידול של 10% לעומת חודש אפריל. מדובר ב-1,297 דירות, שמתוכן, כ-100 דירות נרכשו ע"י קרנות ריט. משקל עסקאות המשקיעים בסך הכללי של העסקאות עמד בחודש מאי על 16%. הפילוח הגאוגרפי של רכישות המשקיעים מראה על גידול של 107% באזור ירושלים בהשוואה למאי אשתקד. התופעה מוסברת ברכישות של תושבי חוץ, שרוכשים בעיקר דירות חדשות בירושלים (כ-70% מכלל הדירות שהם רוכשים בארץ).
מנגד, המשקיעים נוטים פחות מאשר קודם למכור דירות שרכשו. מכירות המשקיעים בחודש מאי הסתכמו ב-997 דירות. מדובר בירידה של 24% בהשוואה למאי אשתקד וירידה של 21% בהשוואה לחודש הקודם.