גוגל אוהבת לשלוט בתכנון המשרדים, אז היא קונה עוד בניין
גוגל אוהבת לשלוט בתכנון המשרדים, אז היא קונה עוד בניין
ענקית הטכנולוגיה תבצע את העסקה הגדולה ביותר בנדל"ן המסחרי בארה"ב מאז פרוץ הקורונה ותרכוש בניין במנהטן ב־2.1 מיליארד דולר. העסקה מתבצעת למרות המודל ההיברידי ותואמת למדיניות החברה שמעדיפה בעלות על שכירות
מודל העבודה ההיברידי לא מונע מגוגל להמשיך ולרכוש נדל"ן מסחרי בניו יורק. השבוע דווח כי ענקית הטכנולוגיה תרכוש בניין משרדים במנהטן בסכום של 2.1 מיליארד דולר, העסקה היקרה ביותר במגזר מגדלי המשרדים בארה"ב מאז פרוץ מגפת הקורונה, ואחת היקרות ביותר בתולדות הנדל"ן האמריקאי - כך לפי נתונים של חברת ריל קפיטל אנליטיקס, שדווחו ב"וול סטריט ג'ורנל".
גוגל כבר שוכרת את הבניין, לשעבר טרמינל סחורות בשם סנט ג'ונס טרמינל, הנמצא בשכונת הדסון סקוור. החברה קיבלה אופציה לרכישה, אשר לדבריה היא תממש ברבעון הראשון של 2022. הבניין החדש נמצא בהקמה וצפוי להיפתח באמצע 2023.
הרכישה של הנכס היא סימן נוסף לכך כי מגדלי המשרדים הוספדו בטרם עת. שיעורי החללים הפנויים בארה"ב נמצאים הרבה מעל הרמות שקדמו למגפה, ומחירי השכירות של משרדים צנחו. בה בעת, בשבועות האחרונים ניכר כי חברות חוזרות לאכלס את החללים הזולים יותר, זאת במסגרת תוכניותיהן ארוכות הטווח לשוב למשרדים.
מזרימות מזומנים לנדל"ן
במנהטן, מחירי השכירות של משרדים ירדו לרמות של 2017, אך פעילות ההשכרה באוגוסט במרכז העיר יותר מהכפילה את עצמה לעומת חודש קודם לכן — כך לפי נתוני פירמת הנדל"ן קוליארס. כך למשל, הבנק הצרפתי קרדי אגריקול חתם על חוזה שכירות חדש במידטאון, ויצרנית בגדי הים לונג'וויטי בראנדס הגדילה את שטחה בגארמנט דיסטריקט.
בנייני משרדים חדשים יותר מצליחים למשוך שוב רוכשים, אחרי שנה חלשה. מגדלי משרדים בארה"ב עם שוכרים המחויבים לטווח ארוך נמכרו במחירים גבוהים, גם בשל שיעורי הריבית הנמוכים שהופכים אותם אטרקטיביים למשקיעים. במרץ, חברת ההשקעות הפרטית KKR שילמה 1.1 מיליארד דולר עבור מגדל משרדים בסן פרנסיסקו המושכר לדרופבוקס, העסקה היקרה ביותר בתחום המשרדים בעיר זה למעלה מעשור.
גוגל, פייסבוק, אפל ואמזון וענקיות טכנולוגיה אחרות הפכו בשנים האחרונות לשוכרות ולרוכשות המובילות של שטחי משרדים ברחבי ארה"ב. כעת הן מנצלות את המחירים הנמוכים בצל המגפה, ומזרימות מיליארדי דולרים מעתודות המזומנים שברשותן. "גם אם 20% מכוח האדם עובדים מהבית, הפעילות גדלה בקצב כל כך מהיר ש־80% הנותרים עדיין זקוקים למקום להגיע אליו", הסביר בריאן קינגסטון, מנכ"ל חטיבת הנדל"ן בחברת ניהול הנכסים ברוקפילד, שצוטט בוול סטריט ג'ורנל.
עבור הערים הגדולות, חברות הטכנולוגיה הן מקור לעובדים בעלי שכר גבוה שמגדילים את הכנסות הקופה הציבורית ממס רכוש, גם אם נוכחותן מתדלקת חששות לגבי עליית מחירי השכירות של משרדים ונדל"ן למגורים.
כמו חברות רבות אחרות, גם גוגל מתכננת מודל היברידי ארוך טווח. בחודש שעבר אמר המנכ"ל סונדאר פיצ'אי במייל לעובדים, כי בטווח הרחוק, רובם יעבדו כשלושה ימים בשבוע במשרד ויומיים מהבית. "כדי להיות שמחים ויצרניים, העובדים שלנו צריכים לעבוד במשותף", ציין ויליאם פלויד, האחראי על המדיניות הציבורית בחברה. "בשל הצורך הזה, אנחנו משקיעים יותר ויותר בשטחי משרדים".
הבניין נרכש מחברות קנדיות
גוגל מעדיפה בדרך כלל לרכוש בניינים משום שהבעלות עליהם מקלה על ביצוע שינויים בעתיד, כמו תכנון מחדש של המשרדים. "אנחנו אוהבים להיות בשליטה על השטחים שלנו", ציין פלויד. המוכרות של הנכס שהיא רוכשת כעת הן שתי חברות קנדיות, חברת הנדל"ן אוקספורד פרופרטיז וחברת ההשקעות CPP, המנהלת קרנות פנסיה.
הבניין יצטרף לרכישות אחרות שביצעה גוגל בשנים האחרונות בניו יורק, שם היא מעסיקה כ־12 אלף עובדים, כוח העבודה הגדול ביותר שלה מחוץ לקליפורניה. בשנים הקרובות בכוונתה להגדיל את מצבת כוח האדם בעיר ל־14 אלף. משרדי החברה, שחלקם בבעלותה וחלקם שכורים, ממוקמים כאשכולות בשכונות צ'לסי והדסון סקוור.
רכישת סנט ג'ונס טרמינל מעניקה חותם רשמי לסטטוס של גוגל כאחת מבעלות הנדל"ן המסחרי הגדולות בעיר. החברה שילמה 2.4 מיליארד דולרים עבור בניין בצ'לסי מרקט הסמוכה ב־2018 ובבעלותה בניין בשדרה השמינית מספר 111 וב־450 מערב על השדרה ה־15. נכון ל־30 ביוני, בבעלות אלפאבית, החברה־האם של גוגל, שטחים ובניינים בשווי כולל של 55.9 מיליארד דולר.