בתוך רבעון: ההון העצמי לקניית דירה עלה ב־1.4%
בתוך רבעון: ההון העצמי לקניית דירה עלה ב־1.4%
המשתנה העיקרי שהשפיע ברבעון השלישי על ההון העצמי הוא מחירי הדירות, שרשמו עלייה של 1.2%. בתוך חצי שנה נדרשו הישראלים להוסיף 90 אלף שקל להון העצמי
ההון העצמי הנדרש לרכישת דירה עלה ב־1.4% ברבעון השלישי השנה בהשוואה לרבעון השני, כך עולה ממדד היכולת לרכוש דיור של מכון אלרוב לחקר הנדל"ן בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב ובשיתוף "כלכליסט".
בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, עלה מדד ההון העצמי הממוצע בשיעור של כ־1.5%. המדד בוחן את מצבם של רוכשי הדירות על פי שני מדדים עיקריים: מדד ההחזר החודשי, המושפע מגובה הריבית וממחירי הדירות (שעלו במהלך הרבעון בממוצע ב־1.08%), ומדד ההון העצמי, המושפע גם מההכנסה.
המשתנה העיקרי שהשפיע ברבעון השלישי על המדדים הוא מחירי הדירות, שרשמו עליה של 1.2% ב־12 הערים שנבדקו במדד. לצד עלייה זו, הריבית הממוצעת על המשכנתא נותרה יציבה. שכר השכירים עלה בממוצע במהלך הרבעון ב־1% בהשוואלה לרבעון הקודם, נתון שדווקא משפר את מצבם של הרוכשים.
העלייה בהון העצמי החלה כבר ברבעון הקודם והמשיכה ברבעון השלישי, אם כי בשיעור מתון יותר. בממוצע ארצי, עלה המדד מאז הרבעון הראשון של השנה בשיעור של כ־12%, מ־773 אלף שקל ל־864 אלף שקל.
בממוצע ארצי, כדי לרכוש דירת ארבעה חדרים ממוצעת, בלי לחרוג מהחזר חודשי של 30% מההכנסה, בני העשירון השישי נדרשים להון עצמי של כ־970 אלף שקל, העשירון השביעי לכ־726 אלף שקל, והעשירון השמיני לכ־438 אלף שקל. משק בית בעשירון ההכנסה השישי שהצליח לגייס סכום של עד חצי מיליון שקל יוכל לרכוש דירה רק בערים באר שבע, חיפה וחדרה. כדי לרכוש דירה בתל אביב, יידרש לו הון עצמי של 2.2 מיליון שקל. במקביל משקי בית בעשירון השביעי נדרשים להון עצמי שאינו עולה על חצי מיליון שקל בבאר שבע, חיפה, חדרה, אשדוד ופתח תקווה.
העלייה במדד ההון העצמי השתקפה ב־10 מתוך 12 הערים שנבחנו בהשוואה לרבעון הקודם. בחדרה זינק ההון העצמי ב־17% (עלייה נומינלית של 38 אלף שקל), בבת ים נרשמה עלייה של 11.8%, שהם 71 אלף שקל.
בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, עלה ממוצע ההון העצמי הנדרש בחמש מתוך 12 הערים שנבדקו: בשיעור של כ־13.4% בבת ים, 8.2% בפתח תקווה, 7.4% בתל אביב וברחובות, ו־0.2% בירושלים. בשאר הערים נרשמה ירידה בהון הנדרש: 15.5% בבני ברק, 8.3% באשדוד, 7.9% בראשון לציון, 7.7% בחדרה ו־1.9% ברמת גן.
את המחקר ערכו פרופ’ דני בן שחר, ראש מכון אלרוב, ויואב טוביה, עמית מחקר במכון. בן שחר: “ברבעון האחרון ראינו את המשך היציבות במחירי המשכנתאות לצד עלייה מתונה בשכר, אבל המשך עליית מחירי הדירות היוו מוקד השפעה עיקרי. מחירי הדירות עלו בחצי שנה בממוצע על פני 12 הערים הגדולות בכ־2.5% במקביל לירידה בהכנסות, זה הביא לעלhיה משמעותית בהון העצמי הנדרש. בהשוואה לשנה שעברה’ העלייה בהון העצמי היא של כ־15 אלף שקל, בעוד בחצי השנה האחרונה הוא זינק ב־90 אלף שקל בממוצע”.
מדד ההחזר החודשי על המשכנתא עלה גם הוא, בהמשך למגמה שאפיינה את הרבעון הקודם, מרמה של 7,667 שקל לרמה של 7,753 שקל ברבעון השלישי. ברמה השנתית נרשם במדד שינוי מזערי בשיעור של כ־0.04%. ב־10 מתוך 12 הערים שנבחנות במדד חלה עלייה בהחזר החודשי הנדרש ברבעון השלישי של 2021 לעומת הרבעון הקודם. את העליות הובילו הערים בת ים - 4.4%, רמת גן וחדרה – עלייה בשיעור של כ־3.4%. מנגד, ירידה בערך המדד נרשמה בערים: בני ברק – 0.5%, ובתל אביב – 1.5%. ההחזר החודשי על המשכנתא הנמוך ביותר ברבעון הנוכחי הוא בבאר שבע - כ־4,080 שקל, והגבוה ביותר הוא בתל אביב 12.3 אלף שקל בחודש.