מכה בשווי 100 מיליון שקל: שכר הטרחה של המנהלים המיוחדים בפי גלילות יופחת ב-60%
מכה בשווי 100 מיליון שקל: שכר הטרחה של המנהלים המיוחדים בפי גלילות יופחת ב-60%
אחרי עשור של דיונים פסק בית המשפט המחוזי, בשבתו כערכאת ערעור, ששכר הטרחה ליורשי ד"ר יוסף שגב ועו"ד משה שוב יופחת מ-2.5% משווי זכויות הבנייה של בעלי קרקע פרטיים ל-1%. ההפחתה שווה 76 דירות שייבנו במתחם; "שכר הטרחה מופרז ובלתי פרופורציונלי לפי כל קנה מידה"
מכה בשווי כ-100 מיליון שקל: בית המשפט המחוזי בתל אביב, בשבתו כערכאת ערעור, הפחית ב-60% את שכר הטרחה של המנהלים המיוחדים במתחם פי גלילות.
שכר הטרחה של יורשי עו"ד משה שוב ז"ל וד"ר יוסף שגב ירד מ-2.5% משווי זכויות הבנייה של בעלי קרקע פרטיים ל-1%. פסק הדין הדרמטי התקבל אתמול (ג') לאחר עשור של דיונים.
רשות מקרקעי ישראל מקדמת במתחם תוכנית לבניית כ-17 אלף דירות ומאות אלפי מ"ר משרדים. לפרטיים יוקצו זכויות לכ-5,100 דירות, ומכאן שהמנהלים יקבלו זכויות השוות לכ-51 דירות, במקום כ-127. באזור הזה זכויות עתידיות לבניית כ-76 דירות (שהופחתו משכר הטרחה) נמכרות בכ-100 מיליון שקל, ועם אישורה של התוכניות שוויין אף יוכפל.
הפרשה החלה ב-1980 כאשר עו"ד משה שוב ז"ל וד"ר יוסף שגב מונו על ידי בית המשפט למנהלים מיוחדים במסגרת הליך פירוק שיתוף במתחם שגודלו 630 דונם. חלקו הדרומי שייך לתל אביב, והצפוני לרמת השרון. 71% מהשטח בבעלות המדינה, 29% בבעלות 300 פרטיים.
ביולי 1989 נפסק למנהלים המיוחדים שכר טרחה אותו הם כבר קיבלו בשתי פעימות: האחת 15% מדמי השימוש בקרקע, שנפסקו באותה עת לטובת הפרטיים; השנייה 10% משווי החלקות שבבעלות הפרטיים, נתח בגודל של כ-16 דונם.
בשנת 1995 רשות מקרקעי ישראל שכרה את שירותיה של חברת יהל מהנדסים לקידום תכנון המתחם. הליך התכנון הזה הושלם, תוכנית מתאר חדשה למתחם אושרה ב-2004, ייעוד הקרקע שונה מחקלאית למגורים, ונקבע סל של זכויות בנייה. בנובמבר 2007 המנהלים הגישו תביעה לשכר טרחה נוסף בשיעור של 8% בתוספת מע"מ מזכויות הבנייה בקרקע, כולל החלק שבבעלות רמ"י. בין היתר הם טענו שיש להשוות את שכר הטרחה שלהם לזה של מנהלי הגוש הגדול בצפון-מערב תל אביב. התביעה הזו ידעה עליות ומורדות. בתחילה תביעתם התקבלה, אך בכמה ערכאות שונות היא הצטמקה. בספטמבר 2020, לאחר יותר מעשור של דיונים, בית משפט השלום פסק כי שכר הטרחה של המנהלים יהיה 2.5% + מע"מ.
על הפסיקה הזו הגישו ערעור הבעלים הפרטיים, שרובם יוצגו על ידי גבי מויאל מאור ועו"ד ליאת אלפז ממשרד ארדינסט בן נתן טולידאנו ושות' עם המבורגר עברון. מנגד, גם המנהלים המיוחדים הגישו ערעור, ובנוסף גם רשות מקרקעי ישראל.
"מופרז ובלתי פרופורציונלי לפי כל קנה מידה"
אתמול פסק הרכב של שלושה שופטים, בראשות יהודית שבח, סגנית נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב, ולצדה השופטים יונה אטדגי ושלומית יעקובוביץ, כי שכר הטרחה של המנהלים יופחת ל-1%. השופטים קבעו כי שכר הטרחה שנקבע בערכאות הקודמות הוא "מופרז ובלתי פרופורציונלי לפי כל קנה מידה", משום שיחד עם שכר הטרחה שקיבלו המנהלים בשנת 1989, הם צברו כבר 29.69 דונם.
זאת בעוד בית משפט השלום קבע שתרומתם לקידום התוכנית לא היתה גדולה. שופטי המחוזי ציטטו את בית משפט השלום שפסק בשנת 2020 כי "התנהלות המבקשים (המנהלים המיוחדים, א"ג) אינה עולה בקנה אחד עם החובות והדרישות החלות על מנהלים מיוחדים כלפי בעלי הקרקע", וכי רשות מקרקעי ישראל היא זו שדחפה את התכנון. להחלטה על הפחתת דמי הטרחה היתה סיבה נוספת והיא החשש כי תשלום בזכויות הבנייה ייחשב על ידי רשות המסים וגופים אחרים כעסקת מכר, עסקה שמחייבת בין היתר תשלום מס שבח והיטל השבחה. עלה חשש כי במצב כזה בעלי הקרע יצטרכו לשלם למנהלים שכר טרחה כפול, כדי לכסות את עלויות המס.